Всичко за Mac

История

Mac е гамата компютри на Apple и може да се счита за най-стария продукт на компанията. Името „Mac“ идва от оригиналния Macintosh, който беше представен през 1984 г. и също така се счита за първия персонален компютър за масите, който има графичен потребителски интерфейс. Първият Macintosh се появи в магазините на 24 януари 1984 г. и струваше 2945 долара.

През всичките тези години Apple представи много различни модели Mac, вариращи от настолни компютри през лаптопи до професионални машини тип кула. Текущата гама се състои от MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini, iMac и Mac Pro. Въпреки това имаше други модели Mac, които бяха преустановени, като eMac, MacBook и iMac Pro.

Историята на съвременните Macs започва през 1998 г., година след завръщането на Стив Джобс в Apple. По това време Apple имаше десетки компютри Macintosh, но Стив реши да преосмисли цялата гама. През 1998 г. Apple обяви iMac G3, който се отказа от флопи диска и серийни портове в полза на USB конектори.

Macintosh and iMac G3.

Macintosh и iMac G3.

За разлика от Macintosh, първият iMac беше смятан за огромен успех — не само заради технологията си, но и заради уникалния си дизайн с цветна полупрозрачна пластмаса. Apple бързо разшири гамата на Mac с други модели, които включват iBook и PowerBook (които станаха MacBook и MacBook Pro) и PowerMac, който сега е Mac Pro.

macOS

Това, което прави Mac Mac, е операционната система macOS, която също има дълга история от представянето на първия Macintosh. Първоначално наречена Mac OS, операционната система е преустроена, когато Стив Джобс се завръща в Apple.

Първата версия на Mac OS X беше пусната на 24 март 2001 г. с нов интерфейс, който все още присъства по някакъв начин в текущите версии на macOS. Десктоп операционната система на Apple идва с много безплатни приложения като Pages, Keynote, Numbers, iMovie и GarageBand.

С macOS потребителите също имат достъп до дълбоки интеграции с други устройства на Apple. Например, можете да отговаряте на обаждания и да изпращате SMS от вашия iPhone, като използвате вашия Mac. Handoff ви позволява да превключвате от едно устройство на друго и да продължите оттам, откъдето сте спрели. Потребителите на Apple Watch могат да отключват компютъра си, без да въвеждат парола, и дори можете да копирате и поставяте между устройства.

macOS Sonoma

macOS Sonoma

Десктоп операционната система на Apple също е интегрирана с услуги, предлагани от компанията, като iCloud, Apple Music и Apple TV+.

Текущата версия на macOS е Sonoma (версия 14), която включва нови скрийнсейвъри със забавен каданс, уиджети на работния плот, ефекти на камерата във FaceTime и други приложения, уеб приложения, споделяне на парола, подобрена поддръжка на PDF и режим на игра. Актуализацията идва и с нов API, който позволява на разработчиците лесно да пренасят Windows игри към macOS.

Архитектурни преходи

Mac е имал три големи архитектурни прехода в своята история. Първите компютри на Apple работеха с процесори Motorola, но компанията реши да мигрира към новата платформа PowerPC през 1994 г. Въпреки че това донесе ползи по това време, процесорите PowerPC не доставяха това, което Apple очакваше.

През 2005 г. Apple потвърди прехода от PowerPC към Intel. Процесорите на Intel станаха по-бързи и по-ефективни от PowerPC, което позволи разработването на нови компютри Mac, които бяха по-мощни и по-компактни. Разработчиците получиха достъп до Developer Transition Kit, работещ с Mac OS X Tiger с Intel Pentium 4, за да актуализират своите приложения преди началото на прехода.

Power PC, Mac OS X, and Intel processor.

Power PC, Mac OS X и процесор Intel.

Apple каза, че преходът ще започне през юни 2006 г. и ще приключи до края на 2007 г. Преходът към Intel обаче е напълно завършен през август 2006 г., когато компанията замени PowerMac с новия Intel Mac Pro.

С течение на годините Apple отново почувства необходимостта от по-мощни и ефективни процесори за своите компютри. Този път компанията вече работи върху собствени чипове за iPhone и iPad. През юни 2020 г. Apple потвърди, че променя архитектурата на Mac, сега от Intel към ARM чипове, които се наричат Apple Silicon.

Apple предложи Mac mini DTK, работещ на същия чип A12Z Bionic като iPad Pro от 2020 г. По този начин разработчиците биха могли отново да актуализират своите приложения преди прехода. Освен че е по-мощна и енергийно ефективна, ARM архитектурата на Apple Silicon чиповете позволи на Mac компютрите да стартират iOS приложения за първи път.

Apple M1 chip | Mac

Apple M1 чип | Mac

Първите Apple Silicon Mac бяха пуснати през ноември 2020 г. с чипа M1. По-късно компанията представи по-мощни варианти на чипа M1, наречени M1 Pro, M1 Max и M1 Ultra. Mac с Apple Silicon станаха известни с това, че са по-мощни, като същевременно консумират много по-малко енергия, което доведе до MacBook с удължен живот на батерията.

През юни 2022 г. Apple представи чипа M2, който е с около 20% по-бърз от M1 и също така поддържа повече RAM. M2 има и по-мощни варианти: M2 Pro, M2 Max и M2 Ultra.

Apple представи чиповете M3, M3 Pro и M3 Max през октомври 2023 г. Основният акцент на това поколение е 3-нанометровата технология, същата като чипа A17 Pro. Семейството M3 разполага и с по-добри графични процесори с поддръжка за хардуерно ускорено проследяване на лъчи.

Текуща гама Mac

В момента Apple продава различни компютри Mac, включително MacBook, Mac mini, iMac и Mac Pro. Докато някои от Mac вече са актуализирани с чип Apple Silicon, други остават с процесори на Intel.

MacBook Air

MacBook Air е най-достъпният лаптоп на Apple и стана популярен със своя лек, компактен дизайн. Версията за 2022 г. се захранва от чипа M2 и се предлага с 8 GB, 16 GB или 24 GB RAM. Освен това има нов 13,6-инчов Retina дисплей от край до край.

Лаптопът разполага с Touch ID и има два USB-C порта, съвместими с Thunderbolt 3, MagSafe конектор за зареждане и жак за слушалки. Цените започват от 2637 лв. Предлага се в сребристо, космическо сиво, звездна светлина и полунощ.

M2 MacBook Air.

M2 MacBook Air.

Година по-късно Apple представи първия 15-инчов MacBook Air. Той има по същество същия хардуер като по-малката версия с подобен дизайн, но с по-голям дисплей. Цените започват от 3117 лв. Apple все още продава M1 MacBook Air на цени, започващи от 2397 лв.

MacBook Pro

MacBook Pro 2023 се предлага в множество версии и клиентите могат да избират между 14-инчов и 16-инчов размер на екрана. За първи път Apple представи по-евтина версия на 14-инчовия MacBook Pro с базовия чип M3. Тази версия има същия дизайн и дисплей като версиите от висок клас, с изключение на това, че има само два USB-C порта вместо три.

M3 MacBook Pro

M3 MacBook Pro

Най-скъпите версии на MacBook Pro са оборудвани с по-мощните чипове M3 Pro и M3 Max. Лаптопът може да бъде конфигуриран с до 128GB RAM и 8TB SSD. Тези версии се предлагат и в нов цвят Space Black.

За разлика от MacBook Air, MacBook Pro идва с HDMI порт и четец на SD карти. Той също така разполага с MagSafe и Touch ID на клавиатурата. Apple вече не продава MacBook с Touch Bar. Цените започват от 3837лв.

Mac mini

Mac mini е най-евтиният Mac, наличен в момента, тъй като всъщност е настолен компютър без вграден дисплей или други периферни устройства. Базовият модел с чип M2 разполага с един Ethernet порт, два USB-C/Thunderbolt 4 порта, HDMI 2.0, два USB-A порта и жак за слушалки.

Apple продава по-мощна версия на Mac mini с чипа M2 Pro, който също се предлага с четири USB-C порта вместо два. Mac mini може да бъде конфигуриран с до 32GB RAM и до 8TB памет. Клиентите могат да изберат и 10 Gigabit Ethernet порт. Apple Silicon Mac mini се предлага само в сребристо, докато вече спреният модел на Intel се предлага в космическо сиво.

Apple Silicon Mac mini.

Apple Silicon Mac mini.

Цените на Mac mini започват от 1437 лв. Отново си струва да се отбележи, че не идва с клавиатура или мишка в кутията – трябва да ги купите отделно или да използвате текущите си.

Mac Studio

Mac Studio представлява нова категория между Mac mini и Mac Pro. Той се отличава с дизайн, базиран на Mac mini, но с по-висок корпус, за да поддържа по-мощния хардуер, както и по-добра система за охлаждане.

Новият Mac Studio е насочен към професионални потребители, които работят с взискателни задачи като редактиране на видео, 3D изобразяване и машинно обучение.

Обхванат от креативните професионалисти навсякъде, Mac Studio сега доставя мощност от следващо поколение под формата на светкавично бързия M2 Max и чупещия границите M2 Ultra. Той съчетава невероятна производителност и широка свързаност в невероятно компактна форма, поставяйки всичко, от което се нуждаете, лесно достъпно и превръща всяко пространство в студио.

По подразбиране Mac Studio вече идва с чип M2 Max, 32GB RAM и 512GB SSD памет. По-скъпата опция позволява на потребителите да персонализират Mac Studio с M2 Ultra. Докато M2 Max има 12-ядрен процесор и 30-ядрен графичен процесор, M2 Ultra удвоява всички тези спецификации. Новият чип има 24-ядрен процесор и 60-ядрен графичен процесор.

Mac Studio може да се конфигурира и с до 192GB RAM и 8TB SSD памет. Машината предлага до шест Thunderbolt порта, 10 Gigabit Ethernet, жак за слушалки, два USB-A порта и един HDMI порт.

Mac Studio

Mac Studio

Говори се, че Apple работи върху нови версии на тази машина с чиповете M3 Max и M3 Ultra. Въпреки това, тези версии може да не са готови до 2025 г. Марк Гърман от Bloomberg каза през ноември миналата година, че чипът M3 Ultra „все още не е преминал широко тестване“ в Apple.

Цените за Mac Studio с чип M2 Max започват от 4797 лв. Версията с чип M2 Ultra започва от 9597 лв. Точно като Mac mini, Mac Studio не идва с клавиатура и мишка в кутията.

iMac

iMac е най-популярният настолен компютър на Apple с конструкция „всичко в едно“. В него има 4.5K дисплей  в 24-инчова версия и 5K дисплей в 27-инчовата версия. В същото време Apple все още продава базов iMac с обикновен 1080p дисплей.

24-инчовият iMac е първият с чип M1, същият като в Mac mini, MacBook Air и MacBook Pro. Това позволи на Apple да представи напълно преработен модел с по-тънък дизайн, който се предлага и в седем нови цвята. Клиентите могат да персонализират новия 24-инчов iMac с до 16GB RAM и 2TB памет.

Site default logo image

Стандартно изображение на логото на сайта
Компанията доставя 24-инчовия iMac с Magic Mouse и Magic Keyboard, плюс Lightning кабел за аксесоари за презареждане. Цените започват от 3117 лв. Apple прекрати производството на стария си 21,5-инчов iMac и 27-инчовия iMac 5K.

Mac Pro

Mac Pro е компютър, създаден за професионални потребители, които зависят от изключително мощен хардуер. Предлага се във версии кула и стелаж, той има напълно модулен дизайн. Това означава, че потребителите могат да заменят RAM, SSD, GPU и други вътрешни компоненти.

По подразбиране той разполага с четири USB-C/Thunderbolt 3 порта, два USB-A порта и два 10Gb Ethernet порта. Въпреки това, портовете могат да бъдат разширени с помощта на PCI Express слотовете. Apple също доставя компютъра с Magic Mouse и Magic Keyboard, но не идва с включен външен монитор.

Всички модели разполагат с процесори Intel Xeon W, които са най-мощните процесори, предлагани от Intel. Потребителите могат да конфигурират Mac Pro с до 28-ядрен процесор, 1,5TB RAM и 8TB SSD памет. В допълнение към поддръжката на множество специализирани графични процесори, Apple предлага и картата Afterburner, която ускорява декодирането на видеоклипове ProRes.

Компанията наскоро актуализира Mac Pro с нови модули за графични карти, които включват Radeon Pro W6800X и Radeon Pro W6900X.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *