Всички истории и новости през годната от Apple

2023 г. беше сравнително интересна с пускането на продукти новите продукти и изненади от Apple. Apple представи своите слушалки Vision Pro, пълноразмерният HomePod се завърна, iPhone най-накрая премина към USB-C, часовниците бяха спрени от продажби в САЩ и много още.

По-долу ще ви припомним всички неща, които се случиха през годината:

Vision Pro

След няколко години на слухове, че Apple планира слушалки с добавена реалност/виртуална реалност, компанията официално представи Vision Pro през юни. Apple казва, че слушалките ще бъдат налични в САЩ от началото на 2024 г.

Vision Pro ще ви позволи да използвате приложенията, сякаш се носят във въздуха. Слушалките се захранват от изцяло нова операционна система, наречена visionOS, и могат да се управляват с очите и ръцете ви. Има подобна на Apple Watch Digital Crown за превключване между виртуална реалност и разширена реалност и се захранва от външен батериен пакет.

Завръщането на HomePod

Големият размер HomePod се завърна тази година, след като Apple обяви нов модел през януари.

Второто поколение HomePod разполага с почти идентичен дизайн като големия модел, който беше преустановен през 2021 г. Той има добавен сензор, който може да измерва температурата и влажността на закрито. Много ранни прегледи на най-новия HomePod казват, че има много подобно качество на звука като оригиналния модел.

iPhone става USB-C — най-накрая!


Най-накрая се случи. След години на надежди и слухове, всички модели iPhone 15 са оборудвани с USB-C порт вместо Lightning.

Докато USB-C портът на iPhone е напълно стандартен, само iPhone 15 Pro и Pro Max поддържат USB 3.2 скорост на трансфер на данни до 10 Gbps. iPhone 15 и iPhone 15 Plus от по-нисък клас са ограничени до USB 2.0 скорост на трансфер на данни до 480 Mbps, което е равно на скоростите Lightning на предишни iPhone.

Всички модели iPhone 15 могат да зареждат Apple Watch, калъф за AirPods и други малки аксесоари, свързани към USB-C порта, и поддържат DisplayPort за до 4K HDR видео отразяване и видео изход към външен дисплей или телевизор.

Apple все още продава шепа устройства и аксесоари с Lightning портове, всички от които вероятно ще бъдат актуализирани с USB-C или прекратени в бъдеще.

Всички новини за Apple Wallet

2023 г. беше голяма година за приложението Apple Wallet на iPhone, тъй като стартираха няколко нови функции, включително спестовна сметка Apple Card, опция за финансиране Apple Pay Later и много други. Това обаче не бяха добри новини на този фронт, тъй като беше съобщено, че финансовият партньор на Apple Card Goldman Sachs ще излезе през следващата година.

М3 трио

По време на тематичното за Хелоуин събитие „Scary Fast“ през октомври Apple обяви чиповете M3, M3 Pro и M3 Max за 14-инчовия и 16-инчовия MacBook Pro наведнъж.

Други нови функции за лаптопите включват черно черно покритие за M3 Pro и M3 Max конфигурации и 20% по-ярки дисплеи.

Final Cut Pro за iPad

Влогърите се зарадваха тази година, когато Apple разшири своето приложение за създаване на видеа Final Cut Pro към iPad. Преди това приложението беше достъпно само за Mac.

Apple казва, че Final Cut Pro за iPad е оптимизиран за интерфейса на устройството с докосване, осигурявайки „най-доброто мобилно студио за създателите на видео и музика“. Приложението е на цена от $4,99 на месец или $49 на година в САЩ след едномесечен безплатен пробен период и е съвместимо с модели iPad, оборудвани с чип M1 или по-нов.

Apple също пусна своето приложение за създаване на музика Logic Pro за iPad.

Тийзър за CarPlay от следващо поколение

Apple съобщиха, че първите превозни средства с поддръжка на системата CarPlay от следващо поколение ще бъдат обявени в края на 2023 г. и изпълни това обещание само с дни. По-рано този месец Aston Martin и Porsche визуализираха как ще изглежда следващото поколение CarPlay изживяване в някои от предстоящите им автомобили.

Aston Martin потвърди, че ще пусне първите си превозни средства със следващо поколение CarPlay през 2024 г., но няма конкретна времева рамка и подробностите остават оскъдни.

Когато за първи път представи следващото поколение CarPlay миналата година, Apple съобщиха, че ангажираните автомобилни производители включват Acura, Audi, Ford, Honda, Infiniti, Jaguar, Land Rover, Lincoln, Mercedes-Benz, Nissan, Polestar, Porsche, Renault и Volvo. Освен добавянето на Aston Martin, не е ясно дали този списък се е променил след това първоначално съобщение.

Забрана за продажба на Apple Watch

По-рано този месец Apple спря продажбите на Apple Watch Series 9 и Apple Watch Ultra 2 в САЩ поради патентен спор с медицинската технологична компания Masimo, която обвини Apple в бракониерство на нейни служители и кражба на търговски тайни, за да разработи функция за отчитане на кислород в кръвта, налична в Apple Watch Series 6 и по-нови модели.

През януари Комисията за международна търговия на САЩ постанови, че Apple е нарушила патент на Masimo, свързан със сензора за кислород в кръвта, и нареди забрана за внос и продажба на модели на Apple Watch, предлагащи тази функция. Apple обаче обжалва решението в съда и получи временен престой, така че забраната засега е отменена.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *