Кой Мак да изберете за професионални цели

Вече познавате новия модел MacBook Pro 16”. Ако Ви се налага да обработвате „тежки“ видео проекти или фото материали, Ви е необходима мощна работна станция. Най-подходящ за тези цели е iMac Pro. Но от своя страна той не е преносим и ако искате да свършите някоя задача в движение, няма да имате тази възможност.

От известнo време наблюдаваме как се справя MacBook Pro 16” с подобни натоварвания и задачи. Трябва да признаем, че не отстъпва по възможности на iMac Pro. Видео картата на MacBook Pro 16” AMD Radeon Pro 5500M с 8GB VRAM е най-добрата видео карта, която можете да искате за лаптоп. Повечето мощни лаптопи използват Nvidia GPU, но пък това натоварва лаптопите прекалено и предизвиква греене, т.нар. throttling и по-голяма консумация на енергия (съответно незадоволителен живот на батерията), шум от вентилаторите поради трудното охлаждане и други. Освен това лаптопите с такива видео карти обикновено са и по-големи и тежки в сравнение с MacBook Pro. Всичко това създава известен дискомфорт при работа. Повечето лаптопи с такава конфигурация са геймърски и нямат правилната комбинация от видео карта и резолюция на дисплея – дебели рамки, ниска резолюция, лошо калибиран дисплей. За фотографите например, това е много важно заради реалистичността на цветовете. Друг важен параметър е обема на SSD диска. 128GB SSD няма да Ви стигнат за съхранение на файлове и ще се наложи да използвате външни дискове, а това не е много удобно.

MacBook Pro 16” поддържа до 64GB RAM памет, което е перфектният обем памет за всеки фотограф и работната му станция. Но трябва да имате предвид, че рам паметта е запоена за дънната платка, така че ако искате да промените обема й трябва да го направите още при закупуването защото в последствие това не е възможно. Преди години по-старите модели MacBook Pro поддържаха само до 16GB RAM памет. С течение на времето, Apple промени това и увеличи паметта на 32GB, а сега вече и на 64GB. Тези от Вас, които се занимават с фотография и обработка на снимки, следва да избират между 32GB и 64GB RAM памет за да могат безпроблемно да обработват изображенията с висока резолюция (~50MP и повече), или да използват няколко програми за обработка без да изпитват затруднения и забавяне в работата. Да, цената на ъпгрейда от 64GB RAM не е ниска, но определено си заслужава инвестицията. Някои твърдят, че повечето рам памет изисква и повече захранване. Но това не е съвсем така. RAM паметта на новият MacBook Pro 16” консумира 1,4 вата при нормална натовареност и 3-4 вата при тежка натовареност, докато процесора консумира 60 вата.

Нека преминем към дисковото пространство. Можете да избирате между 512GB, 1TB, 2TB, 4TB или 8TB SSD. Всички SSD дискове на Apple са изключително бързи, предлагащи скорост на четене или запис до 2.5GB/s. Единственият недостатък и тук е цената на диска. Но ако имате огромна галерия от снимки и материали, тогава Ви трябва и диск с голям обем.

При тестове с Greekbench 5 MacBook Pro 16” показва резултат приблизително 7300 (между 7240 и 7377 при сериозен мултитаскинг). 27” 8-Core iMac, 8-Core iMac Pro и 8-Core Mac Pro последно поколение дават резултати между 7700 и 8200. Съответно 8-ядрен Core i9 9900K iMac, 8-ядрен iMac Pro и 8-ядрен Mac Pro са само между 5 и 10% по-бързи от MacBook Pro 16”.

MacBook Pro 16” е достатъчно бърз за да се справи с многобройни задачи едновременно, също както 8-ядрените макове. Например DxO Photo Lab 3.1 конвъртър и Lightroom работят заедно безпроблемно. Всеки слайд на DxO е мигновен, дори и тези с калкулации зад тях и то при 46MP NEF файлове. Зареждането на 46MP NEF отнема само няколко секунди. Дори и при 50PM файлове MacBook Pro 16” е достатъчно бърз и таскове в реално време, включително промени с голям обем, са безпроблемни. С огромни файлове като 100MP Fuji GFX 100 RAF в DxO има леко забавяне, особено когато се правят корекции на 100% . За групови задачи като импортиране и експортиране на снимки, MacBook Pro 16”е бърз колкото 8-ядрен десктоп компютър. Скоростта зависи от видео картата и SSD-то, така че колкото по-добра видео карта изберете за Вашата конфигурация, толкова по-безпроблемно ще се изпълняват поставените от Вас задачи. MacBook Pro може да обработва до около 4000 превюта на час. Експорта варира според това което правите – експорт на JPEG за прикачане в мейл минава много по-бързо от например 1 гигабайтов 16-bit TIFF използващ пет филтъра. Много голяма панорамна снимка (компресирана от 14 снимки) може да отнеме една-две минути за да стане готова. Но при този й размер, това е напълно приемливо. Експорта на 50MP файл с няколко филтъра за редуциране на шума също може да отнеме няколко секунди за обработка.

Повечето професионалисти нямат отделен лаптоп за всекидневни задачи. Те използват същият лаптоп и за имейли, гледане на филми, искат да имат удобна клавиатура за писане на документи, широк тракпад – всичко необходимо за стандартни дейности. Някои много мощни лаптопи, работещи безпроблемно с Lightroom, Capture One или DxO PhotoLab, имат проблеми при работа с обикновенни програми като Word например. Започват да нагряват или стават по-шумни от включващите се вентилатори да компенсират повишената температура, или пък батерията им пада бързо. Не е практично да притежават два отделни лаптопа – един за обработка на снимки и един за всекидневни задачи. MacBook Pro съчетава и двете неща в едно. Ако погледнем назад в миналото, още от 1991 година маковете имат превъзходни екрани и тракпади, голяма издръжливост на батерията и повечето от тях имаха дълга продължителност на “живота”. MacBook Pro 16” поддържа наложения стандарт. С най-новата итерация на клавиатурата, която вече не ползва butterfly механизма (познат с различни затруднения от последните години), MacBook Pro е една прекрасна, удобна и надеждна машина. Като всички Мак лаптопи, той е тънък и лек, можете да го пренасяте където пожелаете. И въпреки по-големия дисплей, MacBook Pro 16” е само няколко сантиметра по-голям от MacBook Pro 15” и разликата е почти незабележима. Що се отнася до батерията, повечето лаптопи не могат да работят дълго време с едно зареждане на батерията. Особено геймърските такива използват доста ресурс дори и да не правите нищо на тях, така са устроени. MacBook Pro 16” е с капацитет на батерията 100 ватчаса. При употреба на Word, Mail или Safari например, лаптопа консумира едва 5-8 вата! И за това батерията на MacBook Pro 16” може да издържи до 11 часа!

Дисплея е брилянтен – голям, светъл, остри реалистични цветове. Дисплеите на Apple винаги са били едни от най-добрите на пазара. Не е 4К, нито OLED, въпреки че конкурентите предлагат такива варианти, но Apple има причина да произвежда дисплеите по този начин. Retina технологията на Apple е ненадмината и много по-добра от на който и да е Windows компютър, и ефективната резолюция е сравнима с 4К на други лаптопи. Причината Apple да не използват OLED дисплей на своите лаптопи, е че не са сигурни в надеждността им при продължителна постоянна употреба. Apple използва OLED дисплей на iPhone и Apple Watch тъй като натоварването при тях е много по-малко.

MacBook Pro, както вече Ви е известно, имат само един вид порт и това е USB-C. Той поддържа Thunderbot 3 при всички модели (изключение прави MacBook 12”). Другият наличен порт на корпуса е 3.5mm жак за слушалки. Няма стандартен USB порт където да включите директно флашка, четец за карта памет, HDMI или каквото и да е друго. Хубавото е, че тук няма опасност да сбъркате на коя страна закачате външни устройства към мака. Както и да завъртите кабела, той ще работи. USB-C порта поддържа пренос на данни, видео, клавиатури, мишки, принтери, монитори и дори стойка за подгряване на чашата Ви за кафе. Единствено не можете да закачите всички неща накуп освен ако нямате адаптер с всички тези портове. Подобни адаптери има на марката LMP или Satechi например. Те предлагат адаптери комбиниращи USB, HDMI, MiniDisplay Port, Ethernet, SD и MicroSD, VGA. Вече се произвеждат и много аксесоари, които са с USB-C. Ако закупите от тях, няма да имате нужда от допълнителни адаптери.

Най-големите конкуренти на MacBook Pro 16” са другите макове. При избора на професионална машина всеки от нас ще се насочи според своите предпочитания – било то Mac или Windows. За фотографски цели и обработка на снимки, най-добрият избор е най-добрата конфигурация на MacBook Pro 16”, която можете да си позволите ценово. С новите подобрения, които Apple направи на модела – клавиатура, подобрен хардуер и други, това е най-добрата преносима машина. Най-интересният Мас, с който можем да направим сравнение, е 27” iMac Core i9. Ако погледнете цената на iMac 27” Core i9 и тази на MacBook Pro 16” ще видите, че са доста сходни. iMac-a ще стане по-скъп ако добавите и допълнителен хардуер на конфигурацията. Но, гледайки неговият стандартен Fusion Drive диск, той не може да се сравнява по производителност с SSD диска на MacBook Pro 16”. Дори и да смените Fusion Drive диска с SSD пригодено за модела, iMac 27” ще стане само от 5 до 15% по-бърз. Ако добавите по-добра видео карта – Vega 48, MacBook Pro и iMac 27” са почти на едно ниво. Освен това, MacBook Pro поддържа повече външни дисплеи и външни дискове понеже неговите Thunderbolt 3 портове са с двойни шини. Ако закачите 5К или 6К дисплей на iMac ще Ви е трудно да използвате и външна памет понеже неговите Thunderbolt портове са с единични шини и при повече устройства натоварването се разпределя върху всичките, т.е. те се натоварват ако работят едновременно. Ако закачите дисплей от ляво на корпуса и външен диск от дясно на MacBook Pro 16, няма да имате никакви затруднения.

Ако искате компютър с клавиатура и мишка, който да ползвате стационарно, тогава помислете за iMac. Ако искате да пренасяте работната си станция, тогава изборът е ясен – MacBook Pro. Особено ако вече имате допълнителен дисплей, който можете да ползвате стационарно било то в офиса или вкъщи. Другото преимущество на MacBook Pro, е че при спиране на тока няма да загубите незапазени промени по работни файлове тъй като той ще продължи да работи на батерия, докато на iMac това няма да стане – губите всичко незапазено и започвате от там докъдето последно сте запаметили.

Другите два Мака, които могат да бъдат сравнени с MacBook Pro 16”, са iMac Pro и новият Mac Pro. Тук обаче цената им е доста по-висока от тази на MacBook Pro. Въпреки, че 8-ядрения вариант на Mac Pro е доста сходен като поведение в сравнение с другите 8-ядрени макове, което леко обезсмисля избора му при тази висока цена. Ако ще добавяте допълнителен хардуер към конфигурацията – по-бърз процесор, повече рам или по-добра видео карта, тогава нещата се променят и има смисъл да вложите толкова пари в подобна конфигурация. iMac Pro е по-бърз от стандартен iMac и има някои преимущества пред него. Thunderbolt портовете на iMac Pro са с двойна шина, както при MacBook Pro 16, има и 10Gb Ethernet порт. Ако закупите 12, 16, или 24-ядрен Mac Pro, тогава ще получите машина с огромен потенциал и работеща на 140% (при 12-ядрен процесор) или 180% (при 16-ядрен процесор) в сравнение с 8-ядрените модели.

За работна станция, 8-ядрен компютър с достатъчно рам памет и SSD диск, с много добра резолюция на екрана, MacBook Pro 16” осигурява всичко необходимо в компактен размер. Удобен е както за работа в офиса, така и за пътувания. Ако обичате Маковете, най-добрият Мак лаптоп създаван до сега е MacBook Pro 16”. Той е един от най-добрите лаптопи за всеки потребител, било то професионалист или любител.

Ако се колебаете кой Мак и каква конфигурация да изберете, нашите консултанти са на Ваше разположение за да Ви съдействат и да предложат най-подходящият компютър или лаптоп на база на Вашите изисквания. Очакваме Ви!

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *