Видео сравнение: M3 MacBook Air срещу M3 MacBook Pro

С обновяването на моделите MacBook Air през март Apple вече има M3 версии на 13-инчовия ‌MacBook Air‌, 14-инчовия MacBook Pro и 15-инчовия ‌MacBook Air‌, всички със същия чип вътре. За тези, които се опитват да решат между MacBook Pro и ‌MacBook Air‌, ще ви покажем сравнителен видеоклип, за да подчертаем какво получавате с всяка машина:

Докато ‌MacBook Air‌ и 14-инчовият MacBook Pro имат един и същ чип M3, има разлика с ‌MacBook Air‌ от ниския клас. 13-инчовият ‌MacBook Air‌ има 8-ядрен процесор и 8-ядрен графичен процесор. По-скъпият 13-инчов ‌MacBook Air‌ има 8-ядрен процесор и надграден 10-ядрен графичен процесор, като всички 15-инчови ‌MacBook Air‌ и 14-инчови модели MacBook Pro също започват с надстроения 10-ядрен графичен процесор.
Така че можете да получите ‌MacBook Air‌ на по-ниска цена, но на тази цена графичният процесор е с понижен клас. Т14-инчовият MacBook Pro е на по-висока цена, защото започва с 512GB SSD вместо 256GB като ‌MacBook Air‌, и защото има по-добър дисплей. Apple използва мини-LED дисплей Liquid Retina XDR, който има ProMotion с честота на опресняване до 120Hz и пикова яркост до 1600 нита. ‌MacBook Air‌ има LCD дисплей с яркост до 500 нита, така че истинската забележима разлика между машините е качеството на дисплея.

Mini-LED предлага по-дълбоко черно, по-живи цветове и като цяло изглежда по-добре, особено за работа, където цветът е важен като редактиране на снимки и за гледане на филми или друго HDR съдържание. В ‌MacBook Air‌ няма вентилатори, докато MacBook Pro има вентилатори за активно охлаждане. На теория бихте могли да видите по-добра производителност от M3 с активно охлаждане, когато използвате много системно интензивни задачи. Портовете са друга разлика, като MacBook Pro разполага с HDMI 2.1 порт и слот за SDXC карта в допълнение към два Thunderbolt 4/USB-C порта. ‌MacBook Air‌ няма допълнителни портове и е ограничен до двата Thunderbolt 4 порта.

И двете версии на ‌MacBook Air‌ са по-тънки и по-леки от 14-инчовия MacBook Pro, така че ‌MacBook Air‌ печели, когато става въпрос за преносимост, но MacBook Pro има по-дълъг живот на батерията (18 часа за ‌MacBook Air‌ срещу 22 часа за MacBook Pro другите спецификации са до голяма степен същите, въпреки че има някои разлики в качеството на високоговорителя и микрофона.

По принцип 14-инчовият MacBook Pro е по-скъп, но има по-добро качество на дисплея, докато ‌MacBook Air‌ печели, когато става въпрос за преносимост и цена. Изборът ще зависи от работното натоварване, но ‌MacBook Air‌ е компютърът, който препоръчваме за повечето хора. Ще искате да използвате MacBook Pro, ако качеството на дисплея е важно или ако има специфични портове, от които се нуждаете.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *