Дали малките графични подобрения означават, че Snow Leopard е готов за таблет?

Някой подобрения по Exposé, Stacks и безкрайно разширяема виртуална клавиатура може да са сигналите, че Apple мисли за тъч въвеждане. Въпреки това не сме напълно обедени, че това прави Snow Leopard тъч-таблет OS, за сега.

Измежду многото подобрения на Snow Leopard са и някой специфични промени за това как Mac OS X визуализира прозорците в Exposé – с нормално подреждане тип ‘мрежа’- и Stacks, при което е много по-лесно да се скролира когато съдържанието е достатъчно много. Комбинирано с преоткриването на преоразмерима виртуална клавиатура, тези промени ни карат да виждаме таблети използващи Mac OS X в близко бъдеще, въпреки че не сме напълно обедени.

Според Leander Kahney от „Cult of Mac“, новите Exposé и Stacks са перфектни за работа с голям, дебел пръст – за въвеждане с пръсти са необходими по-големи ‘мишени’, тъй като пръста не е така прецизен както мишката. Виртуална клавиатура която може да се разширява до размера на екрана също със сигурност ще бъде доста полезна – ако беше единствения начин за въвеждане на текст. Виртуалната клавиатура всъщност е наистина OS X версия на класическото Mac OS приложение „Key Caps“ – то просто показва какви символи ще се изведат чрез различните комбинации от копчета. Ако неможете да запомните как да правите умлаут-и например над буквата `u`, ако искате да изпишете коректно „Motley Crüe“, виртуалната клавиатура може да Ви помогне.

За да бъде обаче наистина полезна таблет-OS, да реагира на докосване така както iPhoneOS, докато работи точно както нормален десктоп Mac OS X – ще изисква много повече промени отколкото споменатите до тук. Напълно приложена независимост от резолюции ще помогне, но все още сме далече от такава функционалност. Технологията да се направят стандартните десктоп графични елементи тъч-friendly също ще е полезна – Apple вече патентова един вариант за добавяне на това свойство. Може би Apple може да комбинира допира с пръст и този със стилус, за който също има готов патент.

Все пак, това което видяхме при iPhone е, че софтуера трявба да бъде създаден с тъч-скриин наум, за да е напълно ефективен и използваем. Разработчиците са свикнали с идеята за прозорци и други контроли които се кликат с прецизността на мишката – точност до пиксел. Тъч-интерфейсите не работят с такава точност. Виртуална клавиатура която заема целия екран също няма да е толкова полезна, особено ако закрива изгледа на това което опитвате да напишете.

Това, че Apple реално опитва да разшири тъч-въвеждането и да промени начина по който използваме компютрите, практически е факт. Но Snow Leopard, в сегашния си вид, все още не е готов за тъч-операции. Ако някой осъзнава този факт – то това е Apple. Въпреки това, ако Apple все пак представи таблет, особено такъв който идва с различни размери – той ще използва някакъв хибрид между iPhoneOS и Mac OS X. И приложенията трябва да се създават с тъч-въвеждане наум.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *