Newton MessagePad

Днешният ден в историята на Apple: Newton MessagePad прави последната си битка

7 ноември 1997 г.: Apple пуска Newton MessagePad 2100, последният и най-ранен продукт на ранната линия преносими устройства на компанията.
Сред своите подобрения спрямо предишните поколения, MessagePad 2100 включва разширена памет, подобрена скорост и надграден комуникационен софтуер. Въпреки това съдбата на Newton е решена. Стив Джобс, току-що завърнал се в Apple, ще премахне продуктовата линия до месеци.

Тъжната ,,смърт” на Newton
Както писах, когато отбелязвах пускането на оригиналния MessagePad през 1993 г., мисля, че тази продуктова линия остава най-недооценената в историята на Apple. Първият опит на компанията за истинско самостоятелно мобилно устройство (за разлика, да речем, от Macintosh Portable или PowerBook, които бяха намалени Mac), MessagePad даде на потребителите PDA, оборудван със стилус и разширено разпознаване на ръкописен текст.
За съжаление страдаше от лошо ранно предаване от уста на уста. Устройството се появи в момент, когато Apple се оказа затънала във финансова криза. Освен това на MessagePad липсваха необходимите приложения, които да го превърнат в притурка, която трябва да имате. Най-важното е, че това мобилно устройство просто пристигна твърде рано. MessagePad щеше да се възползва изключително много от интернет свързаността.

Спецификации на MessagePad 2100
С това казано, MessagePad 2100 беше най-добрият MessagePad, пускан някога. Той разполагаше със 162-MHz процесор StrongArm 110, 8MB маска ROM и 8MB RAM (4MB DRAM и 4MB флаш RAM).
Макар и примитивен по днешните стандарти, неговият LCD дисплей с 16 нива на сивото и подсветка – предлагащ разделителна способност 480 на 320 със 100 dpi – беше много добър за времето си.
Използването на изкуствения интелект от Newton също се подобри значително до момента, в който се появи MessagePad 2100. Правеше неща като показване на контекстуална осведоменост за това, което човек пише. Често критикуваната функция за разпознаване на ръкописен текст на устройството също работи по-добре от всякога до този момент.

Като последна бележка от любопитни факти, MessagePad 2100 стана единственият Newton, пуснат от Newton Inc., компания на Apple. (Джобс също бързо го захвърли, след като се върна.)
Притежавахте ли Newton MessagePad 2100?

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *