MacBook Pro 2018 с осмо поколение Intel процесори от NovMac.com

Новите Apple лаптопи са налични както обикновено в 13-инчов и 15-инчов вариант – и в двата случая с най-новите процесори Intel Coffee Lake от 8-мо поколение, с възможност за добавяне на още повече RAM памет, с True Tone дисплеи, както и с нов T2 системен чип отговарящ за управлението на подсистемите и позволяващ използването на опростена вътрешна архитектура. Техническите характеристики на новите модели са както следва:

MacBook Pro 13-инча (2018):

  • Quad-core (4-ядрен) Intel Core i5 и i7 процесори с честота до 2.7GHz и Turbo Boost до 4.5GHz
  • До 16GB DDR4 RAM
  • Intel Iris Plus 655 видео карта с 128MB eDRAM
  • До 2TB SSD диск
  • True Tone дисплей
  • Apple T2 чип
  • Touch Bar

MacBook Pro 15-инча (2018):

  • 6-ядрен Intel Core i7 и Core i9 процесори с честота до 2.9GHz с Turbo Boost до 4.8GHz
  • До 32GB DDR4 RAM
  • Radeon Pro видео карта с 4GB видео памет
  • До 4TB SSD диск
  • True Tone дисплей
  • Apple T2 чип
  • Touch Bar

Но какво всъщност означава това и какво реално е новото при MacBook Pro 2018?

Процесори

Apple оборудва новите си лаптопи с най-модерните процесори от осмо поколение на Intel, което води до драматично подобрение на бързината. Така 13-инчовия модел е два пъти по-бърз от предходното поколение (това от 2017г), докато 15-инчовия модел с 6-ядрен процесор е до 70% по-бърз. Освен това за първи път MacBook Pro (който и да е модел до сега) може да бъде поръчан с Core i9 процесор. Във всеки от вариантите това са Coffee Lake процесори, които освен подобрение в бързодействието идват и със занижена консумация на енергия, или казано иначе – по-дълъг живот на батерията.

RAM памет

15-инчовият модел вече може да бъде поръчан с 32GB RAM, вместо с 16GB. Освен това миналогодишното поколение предлагаше 8GB RAM памет за 13-инчовия модел, докато за 16GB трябваше да се поръча CTO (configure-to-order) конфигурация. Сега вече 16GB RAM е стандартна опция за 13-инчовия MacBook Pro.

Диск

Вече можете да поръчате 15-инчов MacBook Pro с цели 4TB (терабайта) SSD дисково пространство. Предходната генерация предлагаше „само“ до 2TB SSD.

T2

Всички нови модели MacBook Pro идват с новия T2 чип / контролер на Apple, който управлява подсистемата. Докато основното натоварване се поема от новите процесори на Intel, за които говорихме по-горе, то „мозъка зад мозъка“ е новия T2 чип, който менажира системните задачи „под капака“ – задачи, които в стандартна компютърна архитектура се аутсорсват към специални контролери, отговарящи само за конкретния ангажимент. Така вместо да има редица контролери (за дисовете, за стерео говорителите, за периферните устройства, за вентилаторите, за микрофоните и др.) – вече има един чип който се грижи за всичко това. От тук и опростената архитектура на платката в новите MacBook Pro. Освен всичко това новият чип поема и контрола и криптирането на данните върху новите мега-бързи SSD-та (дори FileVault да не е активен).

True Tone дисплей

True Tone технологията на Apple беше демонстрирана за първи път през 2016г в iPad Pro. Накратко, технологията променя цветовете и яркостта на дисплея за да компенсира промените в осветлението в средата около лаптопа. Тази функционалност вече е налична в macOS и съответно новите MacBook Pro се възползват от това.

Touch Bar

Всички нови модели MacBook Pro идват с Touch Bar и съответно с Touch ID сензор за пръстови отпечатъци.

Можете да поръчате новите MacBook Pro от NovMac.com

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *