M2 срещу M3 Ръководство за купувача: Колко по-добър наистина е M3?

Най-новата серия чипове на Apple, предназначени за Mac, идват малко повече от година след представянето на чипа M2 през 2022 г., така че колко по-добър наистина е M3?

С представянето на серията M3, включваща чиповете M3, M3 Pro и M3 Max, Apple отново постави нови стандарти в производителността, ефективността и възможностите за Mac. Преходът от ‌M2‌ към M3 е белязан със значителни подобрения, главно благодарение на преминаването на Apple към 3nm процес, наред с други ключови архитектурни подобрения, като напълно преработен GPU.

При представянеето на чиповете M3, Apple се съсредоточи основно върху това как те се представят спрямо серията чипове M1, а не с преките им предшественици от серията ‌M2‌. Тъй като е третата голяма итерация на Apple процесори (M1, M2 и сега M3), което създаде съмненияколко значително подобрение са ‌M3 чиповете‌ спрямо ‌‌M2‌. Apple предлага набор от устройства с чиповете ‌M2‌ и M3, така че степента, в която ‌‌M2‌‌ е по-добър от своя предшественик, също може да бъде важно съображение при закупуването на нов Mac. Прочетете, за да научите за всички разлики между двете серии чипове.

М2 срещу М3

Чипът Apple M3 представлява значителен напредък спрямо своя предшественик, като основното надграждане е преходът към по-усъвършенстван процес на производство, който е с размер само ‌3nm‌, което е по-малко от 5nm при серията чипове ‌M2‌. Това е очевидно в увеличения брой транзистори на M3, скачащ от 20 милиарда в ‌M2‌ на 25 милиарда, увеличение от 25%, което допринася за неговите подобрени възможности.

Бенчмарк тестовете подчертават тази прогресия, като M3 превъзхожда ‌M2‌ с около 17% при едноядрени задачи и приблизително 21% при многоядрени задачи. В производителността на графичния процесор, измерена чрез Metal бенчмаркове, M3 показва значително подобрение от около 15% спрямо ‌M2‌.

Чипът M3 въвежда изцяло нова GPU архитектура. Тази архитектура включва динамично кеширане, революционна функция, която оптимизира разпределението и използването на паметта на графичния процесор, като се адаптира в реално време към различните изисквания на задачите. Това подобрение не само повишава графичната производителност за интензивни приложения, но също така подобрява цялостната енергийна ефективност на чипа. Това е особено полезно за тежки графични задачи като разширено редактиране на видео, 3D изобразяване и игри. Той също така включва поддръжка за AV1 видео декодиране.

Въпреки приликите в 16-ядрения Neural Engine между ‌M2‌ и M3, прилагането на ‌3nm‌ процес от M3 води до по-ефективно изпълнение на машинно обучение (Machine Learning) и AI задачи. В допълнение, M3 поддържа до 24 GB обединена памет, точно като ‌M2‌, но използва новия процес за по-ефективно използване на паметта.

Друга забележителна разлика между чиповете ‌M2‌ и M3 е тяхната енергийна ефективност. ‌3nm‌ производственият процес позволява на M3 да постигне по-висока производителност без пропорционално увеличаване на консумацията на енергия, което прави чипа особено привлекателен за потребителите на преносими компютри, които търсят баланса между мощност и продължителност на работата с използване на батерията.

Като цяло, чипът M3 е значително надграждане от ‌M2‌, отличаващ се с по-голям брой транзистори, подобрена производителност при задачи на CPU и GPU и превъзходна енергийна ефективност. Въпреки че M3 предлага ясни подобрения, степента на неговото превъзходство не налага незабавно надграждане за настоящите потребители на ‌M2‌, особено ако техните съществуващи работни процеси все още се изпълняват добре. За новите купувачи или тези, които надграждат от по-стари модели, подобренията на M3 в производителността и ефективността ще бъдат много по-изразени.

При изпълнение на задачи в едноядрен режим M3 Pro показва 18% подобрение спрямо ‌M2‌ Pro, много подобно на M3 в сравнение с ‌M2‌. При многоядрени задачи M3 Pro показва скромно подобрение от приблизително 8%. ‌M2‌ Pro предлага шест или осем високопроизводителни ядра и четири енергийно ефективни ядра. За разлика от тях, M3 Pro идва с пет или шест високопроизводителни ядра и шест енергийно ефективни ядра. Увеличаването на енергийно ефективните ядра в M3 Pro предполага фокусиране върху поддържането на висока производителност, като същевременно се оптимизира енергийната ефективност, което може да бъде особено изгодно в зависими от батерията или термично ограничени среди в сравнение с неговия предшественик.

‌M2‌ Pro е оборудван с 16 или 19 GPU ядра, докато M3 Pro мащабира обратно до 14 или 18 GPU ядра. В производителността на GPU има спад от около 5% в сравнение с ‌M2‌ Pro поради намаления му брой ядра. Въпреки това, новата GPU архитектура, включваща хардуерно ускорено проследяване на лъчи, засенчване на мрежата и динамично кеширане, все още може да доведе до забележими подобрения на производителността в конкретни работни процеси в реалния свят, особено тези, които използват тези нови технологии.

Унифицираната памет (Unified Memory) на M3 Pro от 150 GB/s, в сравнение с ‌M2‌ Pro от 200 GB/s, може да повлияе на задачи, силно зависими от бърз достъп до паметта, въпреки че цялостното повишаване на ефективността от ‌3nm‌ процеса може да балансира някои от тези ограничения.

Като цяло, M3 Pro представя интересен подход: предлага ясно предимство в производителността на едноядрения режим и леко предимство в многоядрената производителност, но стъпка назад в производителността на GPU и броя на ядрата. M3 Pro е потенциално подходящ избор за потребители, които дават приоритет на производителността на процесора и могат да се възползват от специфичните подобрения в новата си GPU архитектура. За много настоящи потребители на ‌M2‌ Pro, особено тези, чиито работни процеси са силно ориентирани към бърз достъп до GPU и паметта, M3 Pro изобщо не представлява надграждане, което си заслужава.

M2 Max срещу M3 Max

M3 Max идва с впечатляващите 92 милиарда транзистора, значително увеличение от 67 милиарда на ‌M2‌ Max, което позволява по-сложни и ефективни възможности за обработка. ‌M2‌ Max разполага с осем високопроизводителни ядра и четири енергийно ефективни ядра, докато M3 Max добавя допълнителни две или четири високопроизводителни ядра. Това увеличение на броя на високопроизводителните ядра в M3 Max показва преминаване към осигуряване на по-добра сурова процесорна мощност в сравнение с предишните поколения, които имаха същия брой CPU ядра като чиповете M1 Pro и ‌M2‌ Pro.

По отношение на производителността на процесора, M3 Max демонстрира забележими подобрения спрямо ‌M2‌ Max. Бенчмарк тестовете разкриват, че M3 Max превъзхожда ‌M2‌ Max както при едноядрени, така и при многоядрени задачи. По-конкретно, M3 Max показва приблизително 18% увеличение на едноядрената производителност в сравнение с ‌M2‌ Max. При многоядрената производителност подобрението е още по-изразено, като M3 Max отбелязва около 38% по-висок резултат от ‌M2‌ Max.

GPU архитектурата на M3 Max също вижда значителни подобрения. Докато ‌M2‌ Max предлага до 38 GPU ядра, M3 Max избутва това още повече с до 40 ядра. M3 Max показва увеличение от приблизително 14% в бенчмарковете на GPU, което показва силно подобрение спрямо ‌M2‌ Max. Увеличението на GPU ядрата от 38 в ‌M2‌ Max до 40 в M3 Max, съчетано с напредъка, донесен от ‌3nm‌ технологията на процеса, допринася значително за тази подобрена производителност. Това подобрение в производителността на графичния процесор е от решаващо значение за професионалистите, занимаващи се с графично интензивни задачи, като висококачествено видео редактиране, 3D изобразяване и работа със сложни визуални ефекти.

M3 Max също се възползва от усъвършенстваните функции, въведени в неговото поколение, включително хардуерно ускорено проследяване на лъчи и засенчване на мрежата, както и динамично кеширане. Тези характеристики допринасят за по-ефективна и мощна графична обработка, което позволява на M3 Max да предоставя превъзходна производителност в реални приложения.

Друг аспект, в който M3 Max се отличава, са унифицираните количества памет. Въпреки че и двата чипа предлагат значителни опции за конфигуриране на паметта, M3 Max поддържа до 128 GB унифицирана памет, 32 GB повече от ‌M2‌ Max, като се грижи за най-интензивните работни процеси с памет.

M3 Max представлява значителен скок над ‌M2‌ Max, белязан от превъзходната производителност на CPU и GPU, по-голям брой транзистори и увеличена поддръжка на паметта. За професионалисти, чиято работа изисква много високо ниво на изчислителна и графична мощност, M3 Max предлага завладяващо надграждане, дори за някои съществуващи потребители на ‌M2‌ Max. Въпреки това, за потребителите, които в момента са оборудвани с ‌M2‌ Max, решението за надграждане ще зависи от специфичните изисквания на техните работни процеси и стойността, която придават на постепенните подобрения, предлагани от M3 Max.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *