HomePod с Touchscreen на Apple идва тази година

Смята се, че Apple работи върху нов пълноразмерен HomePod, който за първи път разполага със сензорен дисплей. Говори се, че устройството ще бъде пуснато на пазара през първата половина на тази година, така че ето всичко, което знаем за него досега:

Репортерът на Bloomberg Марк Гърман пръв предположи през 2021 г., че Apple работи върху нови HomePods с дисплеи и камери. Операционната система на ‌HomePod‌ вече е изградена върху tvOS и изглежда, че основите за ‌HomePod‌ с екран са бавно положени на заден план от известно време.

Дизайн и функционалност

Първият конкретен доклад за намерението на Apple да пусне нов модел HomePod с дисплей дойде от анализатора на Apple Минг-Чи Куо през март 2023 г. Той каза, че устройството ще разполага със 7-инчов дисплей, доставен от китайската Tianma.

През октомври 2023 г. разпространителят на Apple и колекционерът на прототипи, известен като „Kosutami“, сподели информация за предстоящ модел HomePod с LCD дисплей. Предполага се, че устройството ще има почти идентичен дизайн с второто поколение ‌HomePod‌, но с голям LCD сензорен екран в горната част вместо LED матрицата, използвана на всички модели ‌HomePod‌ до момента.

Този доклад впоследствие беше потвърден от други източници, които добавиха, че моделът е в активна разработка под кодовото име „B720“. Кодът в tvOS 17 очевидно предполага, че Apple Music и Apple Podcasts са сред първите приложения, които се пренаписват, за да бъдат съвместими с новия дисплей, който ще показва замъглена анимация въз основа на цветовете на обложката на албума, когато се възпроизвежда песен или подкаст. Екранът може също потенциално да показва важни известия.

През декември Kosutami сподели допълнителни изображения на прототипното устройство, показващи извит, изпъкнал LCD екран за показване на съдържание в горната част.

Чип

Има и потенциал за нов чип. ‌HomePod‌ от 2023 г. съдържа чипа S7, същият чип, използван в Apple Watch Series 7 от 2021 г. Въпреки въвеждането на чипа S8 в края на 2022 г. в Apple Watch Series 8, Apple Watch Ultra и второто поколение Apple Watch SE, Apple избра да използвате чипа S7.

Най-новите модели Apple Watch на Apple разполагат с чип S9, който е значително по-мощен от всички свои предшественици, тъй като е базиран на A15 Bionic. Много заявки на Siri се обработват локално, което означава, че отзивчивостта може да се възползва от подобрен чип. S9 може също така да отвори възможност за запитвания, свързани със здравето и фитнеса, но точният чип, който устройството ще използва, не е известен.

Допълнителни функции

Дисплеят от следващо поколение ‌‌HomePod‌‌ може да улесни по-дълбока интеграция с другите хардуерни продукти на Apple, смята Куо. Например, нов ‌HomePod‌ би могъл да въведе Handoff изживяване с по-ниска латентност с второто поколение Ultra Wideband чип, използван в iPhone 15 и iPhone 15 Pro.

Може също така да рекламира подобрен аудио хардуер и микрофони, както и подобрения на спецификациите като поддръжка на Wi-Fi 6E.

Дата на излизане

В първоначалния си доклад от март 2023 г. Куо каза, че новият ‌HomePod‌ ще бъде пуснат на пазара през първата половина на 2024 г. Към настоящия момент няма конкретни слухове за други нови пълноразмерни HomePods. Междувременно Куо каза, че Apple ще започне масови доставки на HomePod mini от второ поколение през втората половина на 2024 г.

Не е ясно дали сензорният ‌HomePod‌ ще бъде директен заместител на второто поколение ‌HomePod‌ или ново предложение от висок клас в гамата, но може да не след дълго да разберем със сигурност.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *