Apple ще спре продажбите на Apple Watch Series 9 и Apple Watch Ultra 2 в САЩ тази седмица

В изявление до 9to5Mac Apple обяви, че скоро ще спре продажбите на своите водещи модели Apple Watch в Съединените щати.
Apple Watch Series 9 и Apple Watch Ultra 2 вече няма да бъдат достъпни за закупуване от Apple от по-късно тази седмица.

Тази постъпка идва след решение на ITC като част от дългогодишен патентен спор между Apple и компанията за медицински технологии Masimo около технологията на сензора за кислород в кръвта на Apple Watch.

Apple Watch Ultra 2 и Apple Watch Series 9 вече няма да могат да се поръчват от уебсайта на Apple в САЩ след 15:00 часа в четвъртък, 21 декември. Инвентарът в магазина вече няма да се предлага от търговските обекти на Apple след 24 декември.

Комисията по международна търговия обяви решението си през октомври, като потвърди решението на съдия от януари. Това изпрати случая до администрацията на Байдън за 60-дневен президентски период за преглед.
По време на този процес президентът Байдън може да наложи вето на решението, въпреки че това все още не се е случило. Президентският период за преглед изтича на 25 декември и Apple прави това съобщение днес, за да предприеме „превантивно“ стъпки за спазване на решението на ITC.

Apple казва, че забраната на ITC засяга само продажбите на Apple Watch Series 9 и Apple Watch Ultra 2, тъй като тези устройства предлагат възможности за мониторинг на кислорода в кръвта. Apple Watch SE от по-нисък клас, който няма този сензор, не е засегнат и ще остане наличен за продажба.
Решението на ITC само забранява на Apple да продава засегнатите модели на Apple. Засега това означава, че устройствата ще останат достъпни за покупка от други магазини, включително Amazon и Best Buy.

Заповедта обаче блокира целия внос на Apple Watch Series 9 и Ultra 2 в Съединените щати след 25 декември. В този момент на Apple също ще бъде забранено да продава тези устройства на дистрибутори. Така че, ако решението бъде потвърдено, това може впоследствие да повлияе на наличността на Apple Watch и за други търговци на дребно.

Междувременно всеки Apple Watch със сензор за кислород в кръвта, който вече е бил продаден, не е засегнат от днешните новини. Сензорът за кислород в кръвта дебютира за първи път с Apple Watch Series 6 през 2020 г. Съществуващите модели на Apple Watch с мониторинг на кислорода в кръвта ще продължат да функционират без промяна. Забраната на ITC важи само за нови продажби на засегнати модели Apple Watch.
Заповедта на ITC също така прави изключение за сервизния, ремонтния или гаранционния период на единици, продадени преди 25 декември.
Ето пълното изявление на Apple до 9to5Mac:
В ход е период на президентски преглед по отношение на заповед от Комисията за международна търговия на САЩ относно технически спор за интелектуална собственост, свързан с устройства Apple Watch, съдържащи функцията Blood Oxygen. Въпреки че периодът на преглед няма да приключи до 25 декември, Apple предприема превантивни стъпки, за да се съобрази, ако решението остане в сила. Това включва пауза на продажбите на Apple Watch Series 9 и Apple Watch Ultra 2 от Apple.com от 21 декември и от магазините на Apple след 24 декември.
Екипите на Apple работят неуморно, за да създадат продукти и услуги, които предоставят на потребителите водещи в индустрията функции за здраве, уелнес и безопасност. Apple категорично не е съгласна с поръчката и преследва набор от правни и технически опции, за да гарантира, че Apple Watch е достъпен за клиентите.
Ако поръчката остане в сила, Apple ще продължи да предприема всички мерки, за да върне Apple Watch Series 9 и Apple Watch Ultra 2 на клиентите в САЩ възможно най-скоро.

Историята на Apple и Masimo
Съдебният процес на Apple срещу Masimo | Apple Watch O2


Masimo, компания за медицински технологии, е въвлечена в множество съдебни спорове с Apple от години. Разногласията са съсредоточени около обвиненията на Masimo, че технологията на сензора за кръвен кислород на Apple Watch нарушава няколко патента на Masimo.
Тази ситуация има две части. Първо, има дело, заведено от Masimo срещу Apple в Окръжния съд на САЩ в Централния окръг на Калифорния в началото на 2020 г.

Вторият процес заведен от Masimo в Комисията по международна търговия(ITC) през юни 2021 г.

Случаят ITC и забраната на Apple Watch
В първоначалното си подаване до ITC Masimo обвини Apple в 103 случая на нарушение на патенти в пет различни патента. Въпреки това ITC установи, че Apple е нарушила само два патента, покриващи пет различни случая на патентни нарушения – всеки свързан с функцията за пулсов оксиметър на Apple Watch.
ITC издаде тази заповед през октомври, започвайки отчитането на 60-дневен президентски период за преглед, който сега трябва да изтече на 25 декември. Администрацията на Байдън може да се намеси и да наложи вето на забраната на ITC, но досега Белият дом е избрал да не да действам.
Apple подчертава, че днешното съобщение и предстоящото спиране на продажбите на Apple Watch е компанията, която „превантивно предприема стъпки, за да се съобрази, ако решението остане в сила“.

Въздействието на забраната за Apple Watch
С изключение на вето в последната минута, защо забраната за Apple Watch може да се случи, въпреки че забраната за iPhone е избегната? Експертите твърдят, че Apple Watch няма същото икономическо въздействие като iPhone, което прави ветото на Байдън върху решението на ITC малко вероятно.

Apple вижда нещата по различен начин, като твърди, че констатацията на ITC е неоснователна и трябва да бъде отменена. Компанията очерта множество причини, поради които смята, че администрацията на Байдън трябва да се намеси и да наложи вето на решението.
Apple вярва, че решението на ITC ще навреди на доставчиците на Apple, както и на потребителите, което потенциално ще доведе до по-голямо въздействие върху цялостната икономика.
Бизнесът с носими устройства на Apple генерира 13,48 милиарда долара приходи през празничното тримесечие на Q1 на 2023 г. Това число подчертава въздействието на Apple Watch както за Apple, така и за по-широката икономика на веригата за доставки.

Компанията също така подчертава животоспасяващата способност на Apple Watch да помага на потребителите да откриват потенциални проблеми със здравето си. В своето лобиране пред Търговското представителство на Съединените щати, Apple привлече Американската сърдечна асоциация и други водещи здравни организации и лекари, за да рекламират ползите за здравето от хардуера на Apple Watch.
Друг фактор, който Apple смята, че ITC трябва да вземе предвид, е въздействието, което това може да има върху текущите и бъдещите клинични здравни проучвания, които разчитат на Apple Watch.
Apple казва, че Масимо се е опитал да използва този съдебен спор срещу Apple като начин да стимулира пускането на собствен продукт за смарт часовник. Apple заведе две съдебни дела за нарушаване на патент срещу Masimo през октомври 2022 г., обвинявайки компанията в копиране на патентовани функции на Apple Watch.
Ако решението на ITC бъде потвърдено, Apple казва, че самият Masimo няма да види реална полза, тъй като смарт часовникът Masimo не е заместител на Apple Watch.

Какво се случва след това?
Към момента няма график за това колко дълго Apple Watch Ultra 2 и Apple Watch Series 9 ще бъдат недостъпни за покупка. Администрацията на Байдън все още може да се намеси и да наложи вето на изключването на ITC. Ако решението на ITC бъде потвърдено, има няколко начина напред.
Apple може да обжалва окончателното решение на ITC пред Апелативния съд на Федералния окръг на САЩ, след като изтече президентският период за преглед. Като такава, компанията казва на 9to5Mac, че планира да подаде жалба на 26 декември. Обжалването на решението обаче няма да забави забраната за продажбите и вноса на Apple Watch Series 9 и Apple Watch Ultra 2.
Двата патента на Masimo, за които ITC твърди, че Apple Watch нарушава, няма да изтекат до август 2028 г.

Има и други пътища, които Apple може да следва, включително потенциално споразумение и лицензионно споразумение с Masimo. Може също така да се опита да проектира около тези два патента на Masimo, като например промени във фърмуера на софтуера на Apple Watch.
Но към този момент Apple не споделя никакви бъдещи планове. Компанията казва, че допълнителна информация ще бъде налична в края на периода за преглед на президента на 25 декември.
В крайна сметка все още има много неизвестни за това какво ще се случи след това, като се има предвид това безпрецедентно развитие. Apple казва, че „ще продължи да предприема всички мерки, за да върне Apple Watch Series 9 и Apple Watch Ultra 2 на клиентите в САЩ възможно най-скоро“.

В предишно изявление Масимо каза, че забраната на ITC „изпраща силно послание, че дори най-голямата компания в света не е над закона“.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *