M4 Mac Mini: Всичко, което знаем досега

Пуснатият през 2023 г., M2 Mac Mini е един от най-добрите Mac компютри за потребители, които предпочитат преносим и мощен настолен компютър. Сега Apple са готови да пуснат нов Mac Mini с огромен скок в производителността, мощността и ефективността. Технологичният гигант от Купертино ще пропусне опцията с M3 и ще премине от M2 директно към водещия чипсет M4. Очаква се предстоящият M4 Mac Mini да бъде първият значителен редизайн на най-компактния настолен компютър на Apple през последните 14 години. Благодарение на процесора M4, новият Mini може да преосмисли какво може да предложи един компактен настолен компютър. Това означава, че най-накрая може да видим Mac Mini с нов дизайн, който изглежда по-модерно и отговаря на нуждите на потребителите. Ето всичко, което знаем за предстоящия M4 Mac Mini.

По-компактен дизайн

Apple не е преработвала дизайна на Mac Mini повече от десетилетие, като настоящият модел датира от 2010 г. За щастие, това скоро ще се промени. Apple ще представи първия редизайн на Mac Mini след ерата на Стив Джобс. Да, Apple са готови да направи Mac Mini по-тънък и по-компактен. Според Марк Гърман, предстоящият Mac Mini ще бъде най-малкият настолен компютър на Apple, който ще бъде почти с размера на Apple TV. Това означава, че новият Mac Mini може да има елегантен и минималистичен външен вид, подобен на Apple TV. За справка, размерите на M2 Mac Mini са 197 x 197 x 35.8 мм, докато Apple TV 4K е с размери 93 x 93 x 31 мм.

Макар че M4 Mac Mini вероятно ще има размер, подобен на Apple TV, Mac Mini се очаква да бъде малко по-висок от настоящия Mac Mini . M2 Mac Mini е с височина 1.4 инча, което е доста ниско. Следователно, леко увеличаване на височината не би трябвало да повлияе на преносимостта. Въпреки намаления размер, M4 Mac Mini се очаква да осигури подобрена топлинна производителност. Има слухове, че Apple активно работят по начини за подобряване на охлаждането, така че машината да поддържа оптимална производителност без вентилатор. Това не само ще осигури по-тиха работа, но и ще направи Mac Mini достатъчно способен да се справя с взискателни задачи без проблеми с прегряване. Основното нововъведение при новия Mac Mini ще бъде включването на процесора M4, последен от серията Apple Silicon. Новият Mac Mini ще се предлага в стандартни версии с M4 и флагмански версии с M4 Pro, като Apple пропускат изцяло серията M3. Това ще позволи подобрена производителност и енергийна ефективност.

Процесор M4

M4 процесорът дебютира с iPad Pro, пуснат през май 2024 г. Този нов чип е изграден на базата на втората генерация на 3-нанометрова технология, което го прави по-мощен и способен от предшествениците си. Процесорът M4 предлага два пъти по-бърза производителност в сравнение с M2 и се смята за изключително мощен чип за изкуствен интелект.

Процесорът M4 разполага с 10-ядрен CPU с ускорители за машинно обучение (ML) и 10-ядрен GPU с възможности за проследяване на лъчи (ray-tracing). Има и вариант на M4 с 9-ядрен CPU, но се спекулира, че Apple няма да го използва за Mac Mini, а по-скоро може да го видим в iPad Pro и бъдещ MacBook Air. M4 чипът също така разполага с по-усъвършенстван 16-ядрен Neural Engine и ML ускорители, което го прави мощен за задачи, свързани с изкуствения интелект (AI). Към момента няма конкретни подробности за M4 Pro процесора, но потребителите със сигурност ще имат избор на CPU (както е при текущия модел). Като цяло, можем да очакваме по-бърза производителност и подобрена ефективност, което е от съществено значение за компактна машина като Mac Mini.

5 USB-C порта

Текущият M2 Mac Mini разполага с четири USB-C порта и два USB-A порта, заедно с HDMI, жак за слушалки и Gigabit Ethernet. Според Марк Гърман и няколко други източника, обновеният M4 Mac Mini вероятно ще пристигне с пет USB-C порта, което представлява подобрение. Гърман също споменава, че както при Mac Studio, два от USB-C портовете ще бъдат разположени отпред на новия Mac Mini. Също така, поне някои от тези USB-C портове трябва да бъдат Thunderbolt 4 портове. Ако това се окаже вярно, Thunderbolt 4 ще позволи по-бързи скорости на трансфер до 40 Gbps и поддръжка на два 6K дисплея, което ще направи M4 Mac Mini топ избор за потребители, които работят с висококачествени аксесоари и множество дисплеи.

Въпреки това, Apple ще премахне USB-A порта, за да освободи място за петия USB-C порт. Това означава, че няма да можете да използвате своите USB-A аксесоари без съвместим адаптер. В момента не е ясно какво ще направи Apple с допълнителните портове. Може да се опитат да премахнат HDMI порта, както направиха с MacBook Pro през 2016 г., но този ход беше изключително непопулярен, така че през 2021 г. трябваше да върнат основните портове като HDMI и четец на карти.

Памет и съхранение

Новият Mac Mini вероятно ще се предлага с различни конфигурации за памет и съхранение. M4 Mac Mini може да започва с 16 GB RAM вместо 8 GB, което ще подпомогне функциите за изкуствен интелект на Apple. Опциите за RAM може да достигнат до 32 GB или дори 64 GB, за да удовлетворят нуждите на по-мощни потребители. По отношение на съхранението, базовият модел може да започва с 256 GB, а най-високият вариант да достига до 2 TB, предоставяйки достатъчно място за вашите файлове и приложения.

Подобрения в производителността и допълнителни функции

С M4 процесор на борда, предстоящият Mac Mini със сигурност ще предостави значителен скок в производителността в сравнение с предшествениците си. Очакваме по-бързи скорости на обработка, които лесно ще се справят с всичко – от ежедневни задачи до по-взискателни изчисления като видео редактиране и 3D рендериране. Подобрената 10-ядрена графична карта също ще бъде незаменима добавка за геймъри и творчески професионалисти, които жадуват за висококачествени графики. Тъй като чипът M4 е проектиран за AI, новият Mac Mini M4 би бил отличен избор за ентусиасти на машинно обучение и AI. Изглежда, че Mac Mini се оформя като една от най-фините компактни машини на Apple.

Очаквана цена на M4 Mac Mini

Предишните слухове сочеха към пускане на пазара в края на 2024 или началото на 2025 г. Последен доклад на Марк Гърман обаче показва, че Apple може да пусне M4 Mac Mini през октомври 2024 г., заедно с M4 MacBook Pros и M4 iMac. Apple има история на освежаване на своите Mac компютри през есента, около октомври или ноември, така че този период съответства на традицията. Гърман също споменава, че повечето M4 Mac устройства вече се изпращат от фабриките. Единствените изключения са високия клас MacBook Pro и Mac Mini с M4 Pro. Той също така вярва, че M4 MacBook Air е планиран за първото тримесечие на 2025 г., а новият Mac Studio ще излезе в средата на 2025 г. Докато новият Mac Pro ще дебютира преди края на 2025 г.

Към момента няма ясни индикации за това колко ще струва M4 Mac Mini. Гърман обаче веднъж спомена, че новият Mac Mini „може да е по-евтин за производство“, което означава, че може да видим по-достъпен Mac Mini. Въпреки това, като се имат предвид AI функциите и подобрената RAM, не можем да изключим възможността, че M4 Mac Mini може да има подобна или дори по-висока начална цена от M2 Mac Mini.

Това е всичко, което знаем за M4 Mac Mini. Като вземем предвид всички слухове и изтичания на информация, предстоящият Mac Mini изглежда идеален избор за професионалисти и творци, които се нуждаят от мощен и компактен настолен компютър.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *