iPhone 17: Предната камера трябва да има 24 мегапиксела

Следващата година Apple планират да подобрят сензора на предната камера на iPhone – за първи път от шест години.

Apple последно актуализираха предната камера на iPhone през 2019 г. Тогава броят беше 7 MP (мегапиксела), който iPhone 7, iPhone 8 притежаваха и iPhone 11 с предна камера с 12 MP резолюция.

Apple искат да подобрят разделителната способност на предната камера в iPhone 17 за първи път от шест години – удвоена от 12 MP на 24 MP.  Съвсем наскоро анализаторът Минг-Чи Куо спомена надграждане до 24 MP в публикация в Medium в началото на януари.

Очевидно е, че това има за цел да подобри качеството на изображението на предната камера, но това също има своите минуси. Ако приемем, че Apple запазят размерите на сензора същите, това ще означава, че всеки пиксел ще абсорбира по-малко светлина и снимките ще бъдат по-тъмни.

Следователно би било очевидно, че Apple също ще използват групиране на пиксели за предната камера в iPhone 17. Няколко отделни пиксела се комбинират, за да образуват по-голям виртуален пиксел. Apple за първи път използваха тази техника на iPhone 14 Pro, ефективно свивайки 48MP до 12MP със значително по-добро качество на изображението. Там 2 × 2 пиксела се комбинират, за да образуват голям четворен пиксел.

Би било възможно Apple да използват тази технология и за предната камера на iPhone 17. Въпреки че това ще доведе до снимки, които са наполовина по-големи от тези на iPhone от последните години – 6 MP вместо 12 MP – но със значително по-добро качество на изображението. Може би Apple ще го оставят само на 24 MP.

Трябва да има и промяна в оптико-механичната страна на предната камера, обектива. В iPhone 17 това трябва да се състои от шест отделни пластмасови лещи вместо предишните пет, което също трябва да подобри качеството на изображението.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *