Проектът Titan не пропада съвсем: Apple Car се превръща в Porsche

Производителят на автомобили Цуфенхаузен се интересува от работа с Apple. Не само Carplay 2.0 е в действие.

Apple погребват своя дългогодишен проект Titan през февруари 2024 г.; разработчиците от Купертино разбраха, че производството на собствена кола е значително по-трудно от производството на собствен смартфон. Това обаче не означава, че Apple вече не участва в автомобилната индустрия.

Наследникът на Carplay, Carplay 2.0, ще се появи в предстоящите модели на Porsche и Aston Martin, изборът на автомобилните производители не е случаен. По-специално Porsche се интересува от работа с Apple. “Manager Magazin” съобщава в настоящия брой за по-дълбоко участие на базираната в Цуфенхаузен компания с Купертино.

През март, на представянето на Taycan Turbo GT, се появи виртуален гост – Тим Кук. Той каза, че са горди, че редица продукти на Apple също играят роля в Porsche. Не е известно дали Кук е имал предвид изключително Carplay 2.0 или е имал предвид други разработки.

Apple има това, от което Porsche се нуждае

Преди всичко двамата мениджъри на Porsche, главният изпълнителен директор Оливър Блум и ИТ директорът Саджад Хан, движат напред сътрудничеството. Въпреки софтуерното дъщерно дружество Cariad, Porsche няма надежден софтуер и информационно-развлекателна система в колата. Вероятно не е съвпадение, че Porsche избраха Carplay 2.0. Съобщава се, че Cariad е толкова незрял, че VW и други фирмени марки търпят загуби от продажби в Китай, където клиентите ценят информационно-развлекателните системи и софтуера в автомобила. Porsche дори получи помощ от Silicon Valley, стартираща Applied Intuition.

Но някои разработки от проекта Titan на Apple могат да бъдат включени и в бъдещи модели на Porsche. В Купертино са работили по проекта почти десетилетие, а някои от идеите като lidar могат да бъдат намерени в iPad и iPhone например. Apple също проучват автомобилни батерии, които също могат да бъдат потенциално интересни за Porsche.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *