Какво е новото в iOS 11

Apple показа iOS 11 – голям ъпдейт, който носи стотици нови функции и подобрения в мобилната операционна система за iPhone, iPad и iPod touch.

iOS 11 е най-големия софтуерен ъпдейт който някога е пускан за iPad, с мощни функции за многозадачност, Files приложение за работа с документи и нови начини за използване на Apple Pencil. Т.нар. „Разширена реалност“ (augmented reality) идва на стотици милиони iOS устройства с нова платформа за разработчици, позволяваща създаване на приложения, които добавят виртуално съдържание върху сцени от реалния свят. Нова технология наречена CoreML (от machine learning) предоставя на разработчиците възможност да създават приложения с функция за машинно обучение, където програмите ще предсказват, учат и като цяло ще бъдат по-интелигентни. Други новости са възможността за плащане от човек на човек чрез Apple Pay, „не ме безпокой“ режим по време на шофиране за по-добро фокусиране върху пътя както и нови професионални възможности в Camera и Photos приложенията. iOS 11 вече е наличен в бета версия за разработчици, а през есента ще бъде пусната финална версия като безплатен ъпдейт за всички съвместими iPhone и iPad устройства.

iOS 11 прави мултитаскинга на iPad още по-удобен с нов конфигуруем Dock (подобен на този при macOS), който позволява бърз достъп до приложения и документи от всеки екран, а превключвателя на приложения е с напълно нов дизайн и позволява лесно преминаване от една двойка активни приложения към друга – в т.нар. Split View режим, а вече и в нов Slide Over режим. Новото приложение Files (подобно на Finder в macOS) събира всички документи на едно място – без значение дали са съхранени локално на устройството или в iCloud Drive, Box, Dropbox или друга аналогична услуга. С новата Drag-and-Drop функция работата с изображения или текст в различните апликации е по-лесна от всякога. Apple Pencil е интегриран по-дълбоко в системата, така че дори директно от lock screen може да се зареди например Instant Notes функцията, която позволява бърз запис на бележки с „писалката“.

Apple представи също нова платформа за разработчици, която да помогне в създаването на висококачествено AR (augmented reality) преживяване – възползвайки се от вградената кармера, мощните процесори и сензорите за движение в iOS устройствата. ARKit позволява на разработчиците да използват най-новите технологии за компютърно зрение и да създават детайлно и завладяващо виртуално съдържание върху сцени от реалния свят – например за интерактивни игри или уникално шопинг преживяване и др.

С iOS 11 вече могат да се правят снимки в портретен режим с оптична стабилизация на изображението, True Tone светкавица и HDR, така че всеки кадър изглежда още по-професионално. Live Photos са още по-изразителни, с нови ефекти, а Long Exposure функцията може да „улови времето и движението“ така:

Във Photos, Memory видеата са оптимизирани както за портретна така и за landscape ориентация, а освен това автоматично се създават повече спомени – напр. снимки на домашни любимци или рожденни дни. В iOS 11 Apple представя нова технология наречена High Efficiency Image File Format (HEIF), която реуцира размера на файла на всички снимки, направени с iPhone 7 или iPhone 7 Plus.

Потребителите на Apple Pay ще могат да правят и да получават плащания към и от свои приятели и роднини бързо, лесно и сигурно. Може да се изпращат или получават пари директно в Messages приложението или пък да се „поръча“ на Siri да плати на някого, чрез кредитна или дебитна карта която и без това всеки има асоциирана с Apple ID акаунта си. Когато получите пари те се добавят в новия Apple Pay Cash акаунт. След това можете да използвате парите директно при плащане в магазин (отново чрез Apple Pay), за приложения от App Store, покупки от уеб сайт или да ги трансферирате в банковата си сметка.

iOS 11 идва и с нов Do-Not-Disturb режим, при който устройството автоматично засича кога шофирате и намалява звука за известяване, така че да се фокусирате върху пътя. Потребителя има възможност да конфигурира автоматичен отговор за контактите в списъка „любими“, така че те автоматично да бъдат уведомени, че шофирате и в момента не можете да отговорите – не и преди да достигнете избраната дестинация.

Други новости в iOS 11:

App Store с изцяло нов дизайн и функционалност за лесно и бързо откриване на нови приложения и игри.

Control Center предлага повече конфигуриране, бърз достъп до най-често използваните контроли, а нов Lock Screen предоставя по-удобен начин за преглед на нотификации – всичко на една страница.

Apple Maps вече е с вътрешни карти на големи световни обекти – летища, шопинг молове, както и навигиране за пътните ленти с цел да не бъде пропуснат завой или изход от магистрала.

Apple Music предлага повече начини за откриване на музика с помощта на профили, които приятелите могат да следват, да слушат чужди плейлисти (ако са споделени) и да виждат най-слушаната музика в своето обкръжение.

Apple News е с подобрена функционалност за да поддържа читателя информиран с помощта на персонализирани топ истории и предложения от Siri и страхотни новини подбирани от екип едитори на Apple.

Режимът за писане с една ръка на iPhone прави писането в движение още по-лесно, а новата QuickType клавиатура на iPad позволява бърз достъп до числа, символи и пунктуация.

Достъпни за разработчици са още услуги като CoreML, HomeKit, SiriKit, MusicKit и други API-та и функции които ще дефинират вида и функционалността на бъдещите iOS приложения.

Версията за разработчици е достъпна от вчера на developer.apple.com, а публична бета ще бъде стартирана по-късно този месец на beta.apple.com (всеки може да изтегли тази версия след регистрация). Финалната версия на iOS 11 ще бъде налична през есента като безплатен софтуерен ъпдейт за iPhone 5s и по-нов, всички модели iPad Air и iPad Pro, както и iPad 5-то поколение, iPad mini 2 и по-нов и iPod touch 6-то поколение.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *