Ето всичко, което можете да очаквате от WWDC 2024 на Apple с основен фокус върху AI

WWDC 2024 ще стартира след по-малко от седмица. На 10 юни Apple ще разкрият всички подробности за следващите си големи софтуерни актуализации: iOS и iPadOS 18, visionOS 2, watchOS 11, следващата версия на macOS и др.

Можете да гледате събитието на живо чрез YouTube, Apple TV и на сайта на Apple.

Ето и всичко, което можете да очаквате:

iOS 18

iOS 18 е версията, която се очаква да получи най-голямо внимание на тазгодишния WWDC, като функциите на AI са водещи.

Може би най-известната функция на AI ще бъде по-добрата производителност на Siri, проектирана да бъде по-разговорна и интелигентна поради дълбоката интеграция с функциите на приложението. Благодарение на партньорството с OpenAI, потребителите на iPhone също се очаква да получат достъп до ChatGPT в цялата система. Освен това, AI ще захранва различни други функции, като например:

  • създаване на персонализирани емоджита въз основа на описанието на потребителя
  • редактиране на снимки чрез писмени или устни команди
  • транскрипция за аудио записи
  • интелигентни обобщения на съдържание в Safari и др
  • функции за кодиране в Xcode
  • уелнес и фитнес тренировки
  • и много повече

Персонализирането на началния екран, например, се очаква да получи голямо подобрение благодарение на две нови функции:

  • възможност за поставяне на икони и джаджи навсякъде на началния екран, без да е необходимо да работите надолу от горния ляв ъгъл
  • контрол за цялата система за промяна на цветовете на иконите на приложението
  • Приложението Messages ще се възползва от поддръжката на RCS, идваща за iPhone за първи път. RCS е наследник на SMS и MMS и ще предложи по-добро изживяване за разговори между iPhone и Android.

Говорейки за iMessage, новите ефекти и анимации ще могат да се прилагат на базата на дума, може би отваряйки възможността за поддръжка на обогатен текст като курсив и подчертаване и др.

Очаква се много от системните приложения на Apple да получат актуализации на функции и незначителни обновявания на дизайна, като снимки, поща, бележки, фитнес, карти, настройки и калкулатор.

Два от ключовите компоненти на Control Center, уиджетите Now Playing и Home, също се преработват, за да предложат подобрена функционалност.

visionOS 2 и Vision Pro 

Очаква се visionOS 2 да донесе различни подобрения за подобряване на изживяването на Vision Pro. Те включват:

  • повече приложения на първи страни, които са създадени изцяло за visionOS, а не само за версиите за iPad (напр. Календар, Напомняния, Новини и т.н.)
  • възможност за пренареждане на приложения на началния екран на visionOS
  • мощна функция за надписи на живо, която може да постави надписи в реално време във вашия изглед за всички говорими диалози от лични разговори и аудио от приложения и
    надстройки на приложението Mindfulness, които включват проследяване на дишането
    Това вероятно е само малка част от това, което Apple е планирала за visionOS 2, останалата част от която ще разберем в понеделник.

Освен представянето на следващата софтуерна версия на Vision Pro, Apple вероятно ще сподели и дати за международно пускане на устройството.

macOS 15

Като най-продължителната и най-утвърдена софтуерна платформа на Apple, macOS има тенденция да е с по-малко нови функции всяка година. Въпреки това, с основен фокус върху AI тази година са съвременните Mac компютри, които са оборудвани с M3 чипове, и може да очаквате да видите някои впечатляващи функции на AI, които се възползват от Neural Engine на Apple.

Извън AI, Apple актуализира приложението System Settings на Mac, за да се надяваме да потуши критиците си. Системните настройки ще получат актуализиран дизайн с нови методи на организация, които правят настройките по-лесни за намиране от преди.

iPadOS 18

Приложението Калкулатор най-накрая идва на iPad.

Мощна нова функция за достъпност ще даде възможност за контролиране на вашия iPad чрез проследяване на очите. Тази функция за свободни ръце черпи вдъхновение от Vision Pro и ще направи iPad по-достъпен за повече потребители.

Ще има ли подобрения в Stage Manager или другите многозадачни функции на iPad? Може би, но не бихме се изненадали да видим тези функции да останат такива, каквито са, след като Apple им обръщат внимание вече няколко години.

Тези, които се надяват на функции, ексклузивни за M4 iPad Pro, или възможността за зареждане на macOS от iPad, почти със сигурност ще бъдат разочаровани. Няма слухове за реализация на тази идея.

watchOS 11

Следващата голяма актуализация на Apple Watch се очаква да бъде сравнително малка тази година. watchOS 10 донесе големи промени в часовника само миналата година и всички индикации са, че Apple фокусира усилията си върху други софтуерни платформи тази година.

Въпреки това, watchOS 11 вероятно ще предложи някои от основните функции, които се добавят в почти всяка нова версия:

  • допълнителни циферблати
  • нови и/или подобрени типове тренировки
  • свежи начини за използване на данни за здравето, събрани от часовника, като например чрез проучване или други нови инструменти

tvOS 17 

Apple TV 4K продължава да бъде продукт в гамата на Apple и tvOS получава годишни актуализации, които се различават значително в това, което предлагат.

tvOS 18 вероятно ще се насочи повече към предишната тенденция, като въведе само малко подобрения, тъй като Apple дават приоритет на своите по-големи платформи. Въпреки това миналата година tvOS 17 включваше FaceTime на Apple TV благодарение на Continuity Camera и положителното приемане на функцията може да е вдъхновило други подобни подобрения за тази година.

Актуализациите, които се възползват от екосистемата на други устройства на Apple, могат да бъдат особено интересни, като например свързване с приложението Sports на iPhone или синхронизиране на изживяване при гледане с Vision Pro, така че членовете на едно и също домакинство да могат да се наслаждават на телевизия заедно, без да се нуждаят от множество устройства.

WWDC е един от акцентите в годината на Apple и очакването за тазгодишното събитие е голямо. Въпреки че много съобщения изтичат преди време, компанията винаги има редица изненади за наблюдателите. Сега няма да чакаме дълго.

Какво ви вълнува най-много от WWDC? Има ли някакви функции, които особено се надявате да видите? Напишете ни в коментарите.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *