С iOS 18 иконките ще могат да се превключват в Dark Mode и ще можете да отваряте приложения с Face ID

В деня преди WWDC имаме още няколко новини за някакъв софтуер за iPhone, който не е свързан с AI, който Apple ще обяви официално утре като част от iOS 18.

MacRumors съобщават, че иконите на приложения ще променят цвета си в тъмен режим за първи път, с тъмен нюанс, който да съответства на затъмнения системен режим. Сайтът също така съобщава, че системата ще получи способността да заключва достъпа до приложения зад биометричните данни на Face ID или Touch ID при всяко стартиране на приложение.

Идеята за преоцветяване на иконите на приложения вече се носеше за iOS 18, в контекста на това, че се представя на потребителя като опция за персонализиране на устройството им, като част от по-широки промени в оформлението на екрана.

Това, което MacRumors предполагат, е, че приложенията може също така да могат да се включат за автоматична промяна на иконата си, когато телефонът е в тъмен режим. Точният метод на изпълнение не е известен. Може би разработчиците ще могат да избират светла икона и тъмна икона, а OS автоматично да превключва, когато настройката за външен вид на системата се промени.

Заключването на приложения зад биометрично удостоверяване или парола е функция на Android от дълго време. Тя позволява на хората да предадат своите отключени телефони на други – може би за да им покажат уебсайт или снимка, която току-що са направили – без страх от любопитни очи.

Досега Apple внедриха тази концепция в избрани приложения. Например, с iOS 17, режимът за частно сърфиране в Safari може да подкани за удостоверяване на Face ID за достъп, както и до „Наскоро изтрити“ и „Скрит“ албум в приложението Снимки. Индивидуалните бележки в Notes също могат да бъдат заключени с биометрични данни/парола.

За iOS 18 изглежда, че Apple ще премине от този частичен подход към предлагане на системна функция, която позволява на потребителите да избират кои приложения ще изискват допълнителна стъпка за удостоверяване, преди да се отворят. В момента не е ясно дали тази функция ще работи само с вградените приложения на Apple или ако приложенията на трети страни от App Store също ще могат да бъдат заключени.

Ще знаем със сигурност утре, когато основното събитие на Apple WWDC стартира в 20 часа. Очаквайте да бъдат представени iOS 18, watchOS 11, tvOS 18, visionOS 2 и нова версия на macOS. Голяма тема на събитието ще бъде AI, като Apple лансира комбинация от функции за изкуствен интелект на устройството и в облака под общата марка „Apple Intelligence“.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *