Нова музика и аудио подобрения плюс мистериозна функция „Passthrough“ идват на WWDC

Apple тестват вътрешно подобрени версии на своите вградени приложения Music и QuickTime, които в iOS 18 и macOS 15 ще получат поддръжка за плавни аудио преходи и нова функция „Passthrough“.

Хора, запознати с предварителните операционни системи на Apple, разкриха на AppleInsider нови подробности за подобренията, които в момента се разработват. Въпреки че изкуственият интелект на устройството остава основният фокус на предстоящите версии на софтуера на Apple, компанията работи и върху аудио функции за своите системни приложения.

Текущата итерация на приложението Music на Apple вече има опция за кръстосано избледняване. Предварителните версии на приложението във вътрешно тестване съдържат подобрена версия на функцията, известна засега като „интелигентни преходи на песни“.

Със стандартната опция за преливане, приложението Музика постепенно ще намали силата на звука на текущо възпроизвежданата песен, тъй като тя започва да се приближава към своя край. Едновременно с това приложението ще започне да възпроизвежда нова песен, докато бавно увеличава силата на звука – като по този начин създава преход между двете песни.

Интелигентните преходи на песни ще направят тази функция още по-далеч, като предоставят на потребителите възможност да регулират продължителността на ефекта на кръстосано избледняване. Преходите между песните могат да бъдат направени да продължават от една до дванадесет секунди, в зависимост от личните предпочитания.

Прозорец с настройки за възпроизвеждане, показващ опции за Преходи на песни, Подобряване на звука и Проверка на звука с плъзгачи и квадратчета за отметка. Горната навигация включва Общи, Възпроизвеждане, Файлове и Разширени.
С интелигентни преходи на песни ефектът на кръстосано избледняване може да продължи значително по-дълго
Съществуващата опция за кръстосано избледняване ще остане в приложението Музика на Apple, както и опцията за деактивиране на функцията. Като цяло, това е само една от няколкото свързани с аудио актуализации, които Apple е планирала за своите системни приложения.

Audio Passthrough за Apple Music и QuickTime Player

Музикалното приложение също така ще въведе поддръжка за функция, наречена „Passthrough“, която ще бъде достъпна само на поддържан хардуер. Какъв е този поддържан хардуер, засега остава неясно.

Въпреки че подробностите около тази функция също са неясни, тя изглежда е свързана със Spatial Audio с Dolby Atmos, като вероятно е ребрандиране на функцията.

Apple преименува различни функции и приложения на операционната система през годините, като iCal в крайна сметка се превърна в Календар, а Системните предпочитания бяха променени на Системни настройки с macOS Ventura.

Преименуването на Spatial Audio с Dolby Atmos на простото „Passthrough“ привидно ще отговаря на този модел, като същевременно позволява значително по-кратко име. В крайна сметка обаче все още нямаме много информация за функцията, тъй като съществува в момента.

За разлика от Spatial Audio обаче, функцията Passthrough очевидно ще бъде достъпна без абонамент за Apple Music, което означава, че вероятно ще бъде достъпна за всички. Passthrough също е настроен да си проправи път към QuickTime на macOS 15, което показва, че Apple възнамеряват да го направят достъпен за цялата система.

Нови аудио функции за игри

Apple също работи върху други подобрения, свързани с аудиото, като се фокусира върху аудио аксесоари като слушалки и хедсетс. Можем да видим подобрения с особен акцент върху игрите.

Компанията работи върху по-усъвършенствани версии на аудио контрол със свободни ръце за игри, заедно с функция, известна вътрешно като „Spatial Gaming“. Въпреки че няма конкретни подробности за точното прилагане на тези функции – те са в съответствие с общия интерес на Apple към пространствените изчисления.

През годините Apple въведе функции като Spatial Audio, което позволява завладяващо аудио изживяване, като кара различни звуци да произлизат от отделни високоговорители. При AirPods на Apple тази функция е комбинирана с динамично проследяване на главата, за да осигури съраунд звук и 3D аудио през слушалките.

Съвсем наскоро, в края на 2023 г., компанията пусна Spatial Video, което може да се записва с iPhone 15 Pro и да се гледа със слушалките Apple Vision Pro. Пространствените видеоклипове са по същество триизмерни видеозаписи, които позволяват на потребителите да преживеят отново моменти и преживявания.

Както пространственото аудио, така и пространственото видео изискват специализиран хардуер, за да функционират, какъвто е случаят с функцията Passthrough.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *