MacBook или iPad – кой е подходящият за Вас?

Търсите преносимо Apple устройство? Имате два варианта – MacBook (било то MacBook Pro или MacBook Air) или iPad (iPad, iPad Air или iPad Pro). И двата са превъзходни в различни дейности. iPad-a е супер-портативен, тих и красив. MacBook е по-гъвкав, предлага повече свързаност и може да обработва по-сериозен софтуер.

Ако имате нужда от приложения, които са съвместими само с Мак, или има нужда от допълнителен хардуер, тогава трябва да изберете Мак. Но ако искате оптимална портативност или искате да използвате тъчскийн или стилус, тогава правилният избор е iPad.

Сложете един до друг MacBook и iPad и веднага ще забележите разликите. Мака идва с клавиатура и тракпад. iPad е с тъчскрийн. Мака е с USB-C портове, iPad-a предлага само един Lightning или USB-C порт в зависимост от модела. Можете да добавите клавиатура на iPad, но не можете да я махнете от Мака. И не можете да работите с пръсти на екрана на Мака. Можете да го пипате колкото искате, но единственото което ще се случи, е да оставите пръстови отпечатъци по екрана.

Ако имате нужда да закачите допълнителен хардуер, като външна памет, дисплей и други, можете да го направите през USB-C портовете. Вече има и хъбове съвместими с iPad, така че част от това е приложимо и на таблет. iOS 13 предлага поддръжка на различна периферия на таблети. На Cellular моделите можете дори да сложите карта за 4G и да имате постоянно интернет, докато на Мак това все още не е възможно и поддържа само WiFi.

Що се отнася до цената – iPad определено излиза по-евтино отколкото един Мак. Цената на iPad Pro Cellular с обем на паметта 512GB струва около $1500 в щатите, а най-евтиният MacBook Pro с 512GB струва около $1700. Ако изберете модел с по-добър процесор, цената се покачва и ще Ви струва около $2000.

iPad има прекрасен True Tone дисплей и Pro Motion технология. По технически характеристики батериите на iPad и Мак издържат горе долу едно и също време. Но при реална употреба и натовареност, iPad води и издържа повече от Мак.

Да обърнем малко внимание на писането. iPad е много удобен за писане щом добавите външна клавиатура. Но пък е беден от към редакция на текстове. Тук не можете да сложите курсора между буквите толкова лесно с един клик на мишката, както е възможно на Мак. Ако се занимавате с текстообработка определено ще предпочетете Мак за тази дейност.

Apple Pencil е наистина фантастичен и работи прекрасно на iPad. Вместо да купувате външни таблети за рисуване, които да свързвате с Вашият Мак, Apple Pencil рисува директно на екрана на iPad.

Ако искате да работите на повече програми едновременно, тогава купете Мак. iPad също поддържа multitasking и можете да използвате няколко прозореца едновременно, не е толкова удобно колкото на Мак. Drag-and-drop функцията на iPad също няма нищо общо със същата такава на Мак.

Има и програми съвместими както на Мак така и на iPad, които изглеждат страхотно, като Adobe Lightroom например. PixelMator Pro е дори още по-впечатляващ. Ulysses работи почти по един и същи начин както на Мак така и на iPad. Но има и приложения, които на iPad са доста осакатени от към опции. Това е така тъй като версиите за таблет са много по-евтини, а и абонаментите за тях са на много по-ниска цена отколкото годишен абонамент за Мак. Потребителите не са големи фенове на абонаментите, а за ъпдейти на приложенията и нови версии просто няма как да бъдем таксувани и разработчиците губят от това, следователно влагат по-малко ресурс в тях.

Правилният избор е базиран на Вашите лични нужди и ежедневни дейности. За гледане на филми в леглото например, iPad определено е по-удобен и не е нужно да търсите място къде да го подпрете. Рисуването на iPad също е голямо удоволствие, особено ако го правите с Apple Pencil. Ако пък ще обработвате документи или ще използвате специфичен софтуер, нужно е да използвате няколко програми едновременно – избора е Мак.

Ако се колебаете какво устройство да изберете – Мак или iPad, и също така с какви параметри да е, можете да се свържете с нас. Нашите консултанти ще Ви посъветват за да направите най-правилният избор на база на Вашите нужди. Очакваме Ви!

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *