Лимитът на Apple за зареждане от 80% за iPhone: колко помогна след една година?

С моделите iPhone 15, които се появиха миналата година, Apple добавиха опция за настройка на батерията, която ограничава максималното зареждане до 80 процента.

Журналист от MacWorld споделя:

Нивото на батерията на моя ‌iPhone 15‌ Pro Max в момента е 94 процента с 299 цикъла. През по-голямата част от 2024 г. нивото на батерията ми остана над 97 процента, но започна да пада по-бързо през последните няколко месеца.

Оставих своя ‌iPhone на това ограничение от 80 процента и в нито един момент не съм изключил или променил настройката. Имаше няколко дни, в които батерията ми свършваше, защото бях без зарядно през по-голямата част от деня, а имаше и други моменти, в които трябваше да нося батерия, за да съм сигурен, че няма да се изчерпя. Не винаги беше удобно да го поддържате на 80 процента, но имаше дни, в които не оказваше голямо влияние.

В по-голямата си част зареждах с помощта на USB-C, а не с MagSafe, но понякога и с ‌MagSafe‌. Вероятно имаше разделение 70/30 между зареждането с кабел и зареждането с ‌MagSafe‌. Често оставях батерията ми да падне доста преди зареждане и не оставаше на зарядното устройство за дълги периоди от време твърде често. Повечето зареждания се извършват в стая при 72 градуса. Добавям този контекст, защото температурата е фактор, който може да повлияе на дълготрайността на батерията, а безжичното зареждане е по-топло от кабелното.

Можете да сравните вашето ниво на батерия с моето, но ето няколко други показателя от служители на MacRumors, които също имат ‌iPhone 15‌ Pro Max и нямат ограничение на нивото на батерията.

Текущ капацитет: 87%. Цикли: 329
Текущ капацитет: 90%. Цикли: 271

Нямам много данни за сравнение, но изглежда, че ограничаването на заряда до 80 процента поддържа максималния ми капацитет на батерията по-висок от това, което моите колеги виждат, но няма голяма разлика. Имам четири процента повече батерия при още 28 цикъла и не съм сигурен, че страдането от ограничение на батерията от 80 процента за 12 месеца в крайна сметка си заслужаваше.

Възможно е реалните печалби от лимит от 80 процента да дойдат след две или три години, а не след една година, и аз ще го запазя ограничен до 80 процента, за да видя дългосрочното въздействие.

Зададох моя iPhone 16 Pro Max на 80 процента лимит, но не знам дали искам да продължа теста предвид слабите резултати, които имах от 2023 г. до 2024 г. Ще имат ли някаква разлика температурните промени в моделите iPhone 16 ? Може би, може би не. Има и опция за ограничение на заряда от 90 процента и това може да е по-осъществимо от 80 процента за повечето хора, особено тези, които имат телефони с по-малки батерии.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *