Какви са новите актуализации в Carplay след iOS 18

Тази година Apple направиха малки промени в интегрирането на iPhone в автомобил. Големият хит тепърва предстои.

На WWDC Apple представиха Carplay 2.0 – на изданието през 2022 г. оттогава не е получавал значими актуализации, също така някои производители на автомобили не са много ентусиазирани от перспективата Apple да претендират за достъп до цялата електроника на автомобила с всички сензори и дисплеи. В индустрията засега само Porsche изглежда се готвят за Carplay 2.0, а Aston Martin също обявиха подкрепата си.

Промените в Carplay за iOS 18 засягат главно дизайна; добавени са някои полезни нови или преработени функции, особено в помощните средства за работа.

Управлявайте с гласа си – дръжте ръцете си на волана

Гласовият контрол вече е интегриран в Siri, което обещава да направи използването на Carplay по време на шофиране още по-безопасно. Ако тази опция е активирана, можете да управлявате дисплея на Carplay чрез вашия iPhone, да се върнете към началния екран с гласова команда или да отворите приложение като Podcasts или Music.

iPhone ще притежава разпознаване на шум в колата. Ще предупреждава шофьорите, когато разпознае сирени или клаксони.

Новия ъпдейт ще има опция, която да прави контрастите по-видими. Всеки, който е чувствителен към по-силна светлина, когато гледа дисплея на iPhone в колата, ще оцени новата настройка в помощните средства за работа на iPhone, която може да бъде намерена в „Motion“.

Оптимизация на дизайна в много области

Иновациите извън функциите за достъпност включват снимки на контакти в прегледа на приложението Messages и възможност за активиране или деактивиране на Do not disturb в настройките, когато iPhone е свързан.

Тогава входящите съобщения или други известия не се появяват на iPhone или на Apple Watch, а само на дисплея на Carplay. И тук целта е да се разсейвате по-малко. Външният вид на известията също се е променил леко.

Нов бутон е интегриран в началното меню, под приложенията в лявата лента. Ако го докоснете, ще се върнете към последното приложение, което сте ползвали.

От четвъртата бета версия на iOS 18, Carplay предлага и някои нови фонови изображения; те могат да бъдат избрани в настройките на системата Carplay в колата. Все още няма опция за избор на собствен фон, но това може да има смисъл поради възможност да се разсеете. Вече можете да изберете подходящо изображение в светъл и тъмен режим според интериора на колата.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *