Тези нови Mac компютри ще излязат през 2024 г

Септември наближава, но Apple все още имат много нови продукти, планирани за 2024 г. Нови модели iPhone 16 и Apple Watches идват през септември, а също така ще получим поне три актуализации на Mac с M4 чипове тази година.

Ето какво се задава на хоризонта:

MacBook Pro

Apple планират да обновят както 14-инчовите, така и 16-инчовите модели MacBook Pro, като добавят M4 чипове. Серията MacBook Pro беше последно актуализирана през октомври 2023 г., така че компютрите трябва да се обновяват ежегодно.

14-инчовите модели от среден и по-висок клас ще получат чиповете M4 Pro и M4 Max, както и 16-инчовите модели. Чиповете M4 са изградени по 3-нанометров процес, но в сравнение с чиповете M3, те имат подобрена производителност, ефективност и възможности за AI. Apple представиха нов, по-мощен Neural Engine.

Не се очакват актуализации на дизайна за моделите MacBook Pro тази година, като Apple се фокусират върху вътрешни подобрения. По-конкретно, чипът M4 ще бъде звездата на шоуто и Apple се стремят да направят цялата си гама Mac със една и съща серия чипове M4 през 2024 и 2025 г.

Mac mini

За разлика от MacBook Pro, Apple планират обновяване на дизайна за Mac mini. Според Марк Гърман от Bloomberg, ‌Mac mini ще бъде най-малкият компютър на Apple досега, дори по-малък от версията от предишно поколение.

Очаква се да бъде около размера на Apple TV, въпреки че ще бъде по-дебел от ‌Apple TV и текущия ‌Mac mini‌, който е 1,4 инча висок.

Apple тестват модели ‌Mac mini‌, които имат поне три USB-C порта, заедно с HDMI порт и захранващ кабел.

Apple планират да използват чиповете M4 и M4 Pro за моделите ‌Mac mini‌ и тъй като те никога не са получавали M3 актуализация, те ще преминат от M2 към M4 и ще видят някои забележителни подобрения в производителността.

iMac

24-инчовият iMac също се очаква да получи актуализация тази година, преминавайки от чипа M3 към чипа M4. Не се носят слухове за промени в дизайна за ‌iMac, така че можем да очакваме да видим същия 24-инчов дисплей с множество цветови опции.

Apple все още проучват версия на iMac с по-голям ~30-инчов дисплей, но ‌iMac с по-голям дисплей не се очаква през 2024 г. и не е ясно дали ще се появи и през 2025 г.

Кога ще бъдат пуснати на пазара?

Apple обикновено не представят Mac на своите септемврийски събития, които се фокусират върху iPhone и Apple Watch. Очакваме Apple да проведат събитие около 10 септември, за да представят новите модели ‌iPhone 16‌, но Mac вероятно ще се появи по-късно през годината.

Apple често представят Mac около есента, през октомври или ноември. Миналата година, например, Apple проведоха събитие, ориентирано към Mac през октомври, за да обнови MacBook Pro и ‌iMac. Събитията през октомври/ноември не са толкова последователни като събитията на ‌iPhone, така че определянето на целева дата е по-трудно. Apple са провеждали есенните си събития на тези дати:

30 октомври 2023 г. – Scary Fast event с MacBook Pro и ‌iMac.
18 октомври 2021 г. – Unleashed event с нови модели MacBook Pro и AirPods 3.
10 ноември 2020 г. – One More Thing event с M1 MacBook Air, ‌Mac mini и MacBook Pro.
30 октомври 2018 г. – Apple обнови ‌MacBook Air, ‌Mac Mini и ‌iPad Pro‌.
27 октомври 2016 г. – Apple представи ново приложение за MacBook Pro и ‌Apple TV.
Apple също може да пропуснат събитието и да представят новите Mac чрез съобщение към пресата.

Mac идват през 2025 г

Докато се очаква MacBook Pro, ‌iMac и ‌Mac mini да получат чипа M4 преди края на годината, актуализациите на M4 за ‌MacBook Air, Mac Studio и Mac Pro няма да се случат до 2025 г.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *