,,Как изгубих и намерих своя iPhone“ – Защо Find My е уникално

Find My дава известна надежда в стресова ситуация и предпазва от кражба на телефон – когато е включен.

Потребителка на iPhone от списание Macwelt, по невнимание си забравя телефона. Ето и какво се е случило:

Нашият танцов клуб тренира в обществена зала в Mюнхен, включително сутерена, има три етажа с различни по размери стаи и дебелина стени. Ползваме най-вече голямата зала на първия етаж, останалите стаи са или затворени, или малки за нас.

Миналата сряда обаче нещата се развиха по друг начин: възползвахме се от почивката с нашите нови участници, за да им обясним как работят клубът и групата. Явно в бързината грабнах своя iPhone със себе си, поставих го на маса на приземния етаж и след това веднага забравих, че изобщо съм взела iPhone със себе си и къде съм го сложила.

След края на обучението дойде шокът: iPhone не можеше да бъде намерен. Опитах се да му ,,звънна“ чрез Apple Watch. Няколко опита не дадоха резултат, въпреки че iPhone беше наблизо. Едва на следващия ден моят колега Мюлер сподели своите открития: Двете устройства трябва да са в радиус от около десет метра; връзката не работи от по-далеч.

Няколко участници от моята танцова група ми се обадиха от мобилните телефони – пак нищо. Тъй като след няколко позвънявания връзката беше изгубена, така че нямахме шанс да чуем iPhone в сградата.

Явно стените са толкова дебели, че в някои ъгли връзката или липсва или е много слаба. Обикновените търсения също не помогнаха, затова се прибрах с натежало сърце.

Тъй като Find My е активиран веднага от iOS 9, знаех какво да правя. Когато се прибрах вкъщи, влязох в акаунта си в iCloud в Safari на Mac. Apple Watch пое удостоверяването в две стъпки, благодарение на взаимодействието на устройствата на Apple. След като влязох, веднага преминах към уеб версията на Find My. Понякога са необходими няколко секунди, за да се появят всички свързани устройства, но в крайна сметка уебсайтът ще покаже всички iPhone, iPad и Mac, които притежавате.

Оттогава нещата вървяха бързо: избрах своя iPhone от списъка и на уеб картата „Where is my“ ми показа, че все още е в обществената зала. Това беше потвърдено и от известие от Apple Watch почти половин час преди това. В резултат на това оставих моя iPhone. Що се отнася до това дали искам да се доверя на мястото, казах не. Знаех със сигурност, че айфонът ми лежи някъде в читалището и че някой ще го намери най-късно утре.

Можете да направите много по-лесно за намиращия да предостави обратна връзка. Поставих iPhone в режим „изгубен“, който веднага включва режима за пестене на енергия. Системата гарантира, че изгубеният iPhone съобщава местоположението си възможно най-дълго.

За да направите това, iCloud предлага да се покаже известие за загуба директно на заключения екран, което може да се настрои в две стъпки. Първо се появява стандартният текст, който казва „I lost this iPhone“. Във втората стъпка можете да въведете алтернативен телефонен номер, на който да се обади търсещият. Можете обаче да промените текстовото поле, както желаете, и например да добавите имейл адрес, ако няма наличен алтернативен телефонен номер.

Ето как изглежда известието на iPhone Finder.

Предположението ми се оказа правилно: на следващата сутрин виртуалният ми телефон с кода на Мюнхен звънна. Една жена намери iPhone и веднага се разбрахме за час за предаването му.

Ето как iOS (18) защитава вашия iPhone от кражба и финансови щети.

След като получих своя iPhone обратно, исках да го отключа. Бях изумена колко пъти трябваше да въвеждам пароли, пароли и други методи за удостоверяване, за да накарам устройството да функционира нормално.

Ако искате да деактивирате режима „Изгубен“,

Можете да отключите iPhone само с подходящата парола, а не с Face ID или Touch ID. Те са необходими само във втората стъпка. Това вероятно е свързано със защитата на Apple срещу доклади за кражба на ,,самоличност“, разпространени миналата пролет.

Apple предприеха нови предпазни мерки срещу кражба, някои от които очевидно работят и при загуба на устройства.

Отключен iPhone не означава непременно, че можете да използвате Apple Pay на него. Услугата ще остане блокирана, докато не влезете с паролата си за Apple ID в друго известие.

И тъй като настоящите Apple ID или Apple акаунти са защитени чрез удостоверяване в две стъпки, все пак трябваше да въведа кода, който беше изпратен на друго надеждно устройство или номер. След десет минути бях преминал през почти всички методи за проверка, които iOS предлага.

Заключение

С навлизането на генеративния AI експертите критикуват повишените очаквания към технологията, тъй като устройствата все още не могат да мислят вместо хората. Това е вярно, но в някои случаи машината може да компенсира това (не)мислене по други начини. Както в моя случай, това ви помага да намирате изгубени предмети по-бързо, да се ориентирате по улиците в непознат район или да си спомните срещите, които сте направили преди девет месеца.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *