WWDC 2019 – какво ни представи Apple

Вчера се проведе поредното събитие WWDC 2019. На него Apple отново ни удиви с нова iOS, macOS, watchOS, tvOS и не на последно място – нов модел Mac Pro!

Цялото представяне продължи повече от два часа, които минаха неусетно. Най-много време бе отделено на iOS 13.

Apple се фокусира върху работата на iOS 13, в която всичко се случва още по-бързо от преди! Скоростта на Face ID отключването е подобрено с 30%, размера на ъпдейтите на приложенията е оптимизиран с 60% по-малко като обем, стартирането на приложенията се случва два пъти по-бързо от преди. Dark mode режимът получи много аплодисменти. Както предполагате по името му, всичко става в тъмен режим, но Apple се погрижи детайлите в този режим да са впечатляващи. Memoji има повече опции за къстъмизация в сравнение с iOS 12, а Messages приложението предлага повече профили и автоматично добавяне на снимки към контакти. Swipe-to-type е добавено към клавиатурата. Не е нужно да превключвате между различни езици както до сега по стария ни познат начин. Добавени са и Pop-up предложения за споделяне на снимки така, че можете бързо да изпращате снимки на приятелите си. Добавени са нови опции за размери на текста в Safari. Mail получи опции за форматиране като на десктоп версията. Reminders са обновени и с добавени нови опции, които ги правят още по-полезни за потребителя.

Apple Maps – вече предоставя много повече информация от преди. Цялостната информация за щатите ще бъде добавена до края на 2019 година. Добавени са новости като създаване на списък с приятели за планиране на пътешествия. Новата опция наречена “Look Around” дава на потребителя 360 градосов поглед на улиците. Наподобява Street View на Google, но преминаването от един изглед към друг се случва много по-плавно и ненасечено.

Добавена е нова услуга с по-голяма сигурност. Apple създаде своя опция за логване наречена Sign-in with Apple. Тя не разкрива лична информация като Facebook или Google акаунт.

HomeKit Secure Video позволява от своя страна сигурно споделяне на клипове през iCloud. Те се съхраняват за 10 дни и не се включват като обем към общото Ви пространство.

Camera and Photo приложението най-накрая Ви предоставя опции за променяне и на клипове. За първи път можете да завъртате клипове, да добавяте филтри и ефекти! Търсенето в снимките вече е по-лесно благодарение на вграден филтър който премахва дублиращи се снимки и ги сортира по-добре.

Apple отдаде нужното внимание и на iPad – home екрана съдържа вградени widgets. Multitasking-a също е подобрен. Можете да отворите и няколко таба на приложение в един прозорец. Копирането и пействането е приложимо с плъзгане с три пръста. Друга новост е, че вече можете да свързвате iPad с USB устройства и да качвате снимки от тях директно в приложението Camera на таблета. Десктоп браузване е добавено към Safari. И най-доброто от всичко – iPad най-накрая поддържа мишка!

Някои iPad опции са внедрени и в новата macOS Catalana. Apple Music, Apple Podcast и Apple TV заменят iTunes. Новата версия на Music приложението събира на едно място всички iTunes опции като това не нарушава скоростта на работа. С Podcast приложението получавате същите функции както в iOS версията. Apple TV за Mac също става много сходно с това за iOS. И също така поддържа 4K HDR playback на Мас и Dolby Atmos звук.

Apple се опитва да внедри повече приложения в Mac като това ще улесни и разработчиците.

С macOS 10.15 и iOS 13, Apple добавя и опцията iPad да бъде използван като втори дисплей за Mac!

Като допълнение, Apple прави възможно да контролирате Вашият Mac или iPhone с гласови команди. Това е напълно нов начин да правите всичко! Voice control може да бъде използван за отваряне на приложения, изпращане на съобщения, писане, скролиране из снимки и много други.

watchOS 6 е с обновен интерфейс – някои приложения изглеждат семпло и модерно, други много детайлно, предоставяйки повече информация от всякога. App Store предлага нови приложения като Voice Memos, Calculator и Audiobooks обновени с нов изглед специално за Apple Watch. А за улеснение на разработчиците – те вече могат да създават приложения само за Apple Watch без да е нужно да са пригодени и за iPhone. Нови API-та позволяват стрийминг през LTE, което може би ще разкрие нови възможности. Apple също добави нови приложения за здраве и фитнес, които предоставят по-детайлни снимки какво трябва да направите за да сте по-здрави и да постигнете зададените цели. Добавена е и нова опция, която Ви казва ако сте в прекалено шумна среда и околният звук може да рефлектира върху слухът Ви. Има и нови опции специално за жени и техните нужди.

Siri вече може да Ви чете получените съобщения и можете веднага да отговаряте. Аудио споделянето Ви позволява да споделяте песни или филми с приятели с едно тапване.

tvOS 13 прави Apple TV още по-добро за игри. Добавени са нови опции, възможност за няколко multi-user-и. Apple си партнира с BBC за да създаде някои наистина великолепни screensaver-и. Най-вълнуващото е поддръжката на Xbox и PlayStation контролери. Играенето на игри ще стане още по-вълнуващо след пускането на Apple Arcade тази есен.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *