WWDC 2016: Какво очакваме на конференцията

Нови MacBook Pro, iOS 10, Apple Watch 2 и OS X

WWDC е годишна Apple конференция, където дивелъпъри се събират да видят какво ще представи Tim Cook.

Тази година WWDC стартира на 13-ти юни, обещавайки да бъде едно от най-интересните събития: не само ще видим нови версии на OS, но най-вероятно ще видим и нов хардуер. Ето какво очакваме да бъде представено:

MacBook Pro 2016

macbookpro-2016

MacBook беше обновен, така че следващ за обновление е MacBook Pro. Няма по-добро място за представянето на нова серия от дивелъпърската конференция.

Най-очевидният ъпдейт в MacBook Pro серията, е процесора – Intel Skylake процесори, които вече се използват от PC конкурентните фирми.Преходът към Skylake процесорите е по-динамичен отколкото към Broadwell процесорите (използвани до сега главно заради по-добър живот на батерията). Skylake осигурява значително подобрение в скоростта, поддръжка на WiGig и WiDi безжичен пренос на данни и безжично зареждане, въпреки че не очакваме да видим всички тези функции тази година.

Промяна на дизайна? Дизайна на MacBook Pro не е променян значително през последните осем години. Потребителите на серията са свикнали с вградените портове, следователно в скоро време най-вероятно няма да видим MacBook Pro тънък колкото MacBook. По-тънък от сега с USB-C портове да, но не и тънък като бръснач само с един порт.

MacBook Air 2016

macbookair-2016

MacBook Air също все още е с Broadwell процесори, така че представянето на нов MacBook Air се очаква.

Може би новата серия MacBook Air ще бъде с Retina дисплей, USB-C и Skylane процесори. Бъдещето на Air серията е неизвестно поради факта, че Apple произвежда портативни и производителни MacBook и MacBook Pro модели, които могат да изместят Air. Някои казват “нови модели”, други “край с 11-инчовите модели”, трети “нов MacBook Air 15-инча”. Скоро ще разберем каква съдба е избрала Apple за MacBook Air.

Apple Watch 2

Apple Watch-2016

Нова версия на watchOS е неизбежна, но се говори и за нов, по-тънък Apple Watch 2. В това има смисъл, тъй като представяйки го през юни, дивелъпърите ще имат няколко месеца да работят над нови приложения до официалното му пускане на пазара през есента.

Не очакваме да изглежда коренно различно – вече има изградена екосистема от протектори за екрана, поставки, каишки, и е малко рано за Apple да захвърли всичко това заради коренно различен дизайн. Най-разпространения слух е, че Apple Watch 2 ще се предлага и в Cellular вариант.

Ако това е вярно, Watch ще стане хиляди пъти по-полезен. Вече знаем, че Apple иска всички third-party приложения да могат да работят и на Apple Watch. Давайки им phone-free data връзка ще се увеличат техните преимущества и употреба.

Другото, което се коментира, е че Apple Watch 2 процесора ще е ARM Cortex A32, който е 25% по-бърз от сегашният, и подобрява живота на батерията, което е един от основните проблени на сегашното поколение часовници. Apple Watch използва SoC базирана ARMv7 архитектура, докато Cortex A32 е с ARMv8 архитектура и е специално проектиран за такъв тип устройства.

Apple Watch 2 може би ще бъде и с подобрен набор от сензори.

iOS 10

ios-10-release

Както и до сегa, iOS 10 ще бъде представена на конференцията, следва бета версия и официално пускане на пазара през есента. Очаква се новата версия да не се поддържа от iPad 2 и iPhone 4S.

Споменават се нови функции включително iCloud Voicemail, където Siri може да се справи с входящи обаждания или да се извини от Ваше име, ако не можете да приемете обаждането; обновяване на 3D Touch технологията, къстъмизиран Control Center и възможност за multi-users поддръжка на iPad-ите.

За съжаление на някои, според доклада на Redmond Pie, iOS 10 е с нова защитна система, която няма да позволи iPhone и iPad да бъдат jailbreak-нати. Apple работи и върху по-силна защита на iCloud.

На iOS 10 ще бъде отделено най-много внимание на предстоящата конференция.

macOS / OS X 10.12

Finder

Дали краят на OS X имената наближава? Apple има запазени много имена на Калифорнийски местности. Но код дълбоко погребан във файл, който съществува в OS X от 2015 година, отговаря не на OS X, а на macOS – името, което Apple използваше преди за операционните си системи.

Както и да се нарича следващата операционна система, очакваме вграждане на Siri в нея, със собствен бутон (тип Spotlight) и опции за персонализиране.

Повечето промени ще са в кода, като Apple отново се фокусира върху изпълнение и живот на батерията.

Също както iOS 10, очакваме Apple да обяви OS X 10.12 на WWDC 2016, скоро достъпна за дивелъпъри и официално пусната за потребители през есента.

Mac Pro

Mac_Pro

Минаха две години откакто Apple последно обнови Mac Pro. Изглежда Apple не го обича толкова много вече. За много хора iMac с Retina 5K Display е по-адекватния избор и по-евтин от Mac Pro. Въпреки това, Mac Pro остава най-мощният компютър. Надяваме се, че липсата на ъпдейти за Mac Pro означава, че Apple работи над нещо още по-грандиозно.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *