OS X празнува четиринадесетата си годишнина

Преди 14 години OS X бе показана на света за първи път.  Кодовото име на първата OS X операционна система е било Cheetah и се е инсталирала само на макове с рам памет над 128MB. Цената й е била $129.

OS X е била шок, не само за потребителите използващи Mac OS 8 или 9, но и за всички PC потребители. Потребителският интерфейс е бил нещо напълно различно от това което се е познавало до момента, с нови функции, дизайн и с чист, просторен десктоп.

Сенките и прозрачността на менютата са допринесли за чувство на дълбочина и пространство, а Dock-a с невероятната си графика представя всички приложения и документи, които са отворени и активни.

Въпреки, че е отнело няколко обновления за да стане достатъчно стабилна за да замени OS 9.2, било е ясно, че OS X е бъдещето, както за Мас, така и за другите потребители.

Използването на тази операционна система е било, като нещо космическо, със забележителната си 3D графика, анимации, плавни преходи между приложенията. Красотата й не е била само външна. Под GUI се крие UNIX-базирана open-source система.

OS X  е преминала през 10 обновления и все още изглежда модерна, както през 2001 година. Малки и големи промени са направени през годините, но душата на OS X се е запазила непокътната.

Ако потребител мине от Cheetah директно на Yosemite, със сигурност ще има много да учи за новите приложения, но ще може лесно и бързо да се ориентира, тъй като интерфейса е запазен.

Към всяка нова версия са добавени функционалности и приложения:

  • Jaguar донесе първите най-големи промени в OS X представяйки iChat, Sherlock 3 и Inkwell, както и голямо подобрение в скоростта и сигурността на операционната система.
  • Panther представи Expose и бързото превключване между потребителските акаунти създадени на един компютър.
  • Tiger ни даде Spotlight и Dashboard,
  • Leopard въведе Time Machine и Spaces,
  • Lion представи Launchpad.
  • Първата операционна система, която не бе кръстена на дива котка, пое в изцяло ново направление фокусирайки се над нов дизайн и производителност, създавайки още по-здрава връзка с iOS.
  • С Mavericks получихме iBook и Maps, а Yosemite ни представи Handoff.

Зад всяка нова версия се крият и множество подобрения свързани с работата на операционната система правейки я по-бърза, по-стабилна и по-надеждна.

През годините Apple експериментира в различни насоки, но Mavericks и Yosemite върнаха изчистеният облик на приложенията и десктопа, както са били и с Cheetah.

Всяко нещо внедрено от iOS в OS X, като Notification Center, е имплементирано без допълнителни усложнения и се усеща като на мястото си.

Apple вложи огромни усилия и енергия за да направи OS X най-модерната операционна система която някой някога е използвал. Никой не знае какво ще ни донесат следващите 14 години в технологична насока, но едно е сигурно – Apple ще е мостът към новото.

 

osxyosemite

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *