iOS 13 превръща Вашият iPhone (или iPad) в гейминг конзола

Една от не много обсъжданите доработки в новата версия iOS и iPadOS – 13, които Apple разработва и ще пусне като официален безплатен ъпдейт през септември, е пълната вградена поддръжка на безжични (чрез bluetooth) игрови контролери от конзолите Sony Playstation 4 (DualShock 4 контролер) и Xbox One S. Решихме накратко да ви разкажем за това в този пост, защото много от вас – нашите клиенти – сте запалени iOS геймъри 🙂

До момента основният начин да се ползва Dualshock контролер на iOS устройство беше Remote Play приложението, което позволява да свържете Вашият iPhone или iPad с PlayStation 4 конзола за да играете любимите си игри дори. При този метод на практика играта се стриймва от конзолата към вашето устройство. За целта е нужно да имате PS4 конзола и да сте свързани към WiFi мрежа (мобилни мрежи не се поддържат). При стартирането си приложението работеше добре и потребителите можеха да добият представа какво би било да играят игри като Overwatch или Assassin’s Creed: Odyssey на iPhone, но неудобството на тъч-контролите и липсата на поддръжка на определени бутони, които не са налични при MFi контролерите (единствените поддържани до момента за iOS) възпрепятстваше пълноценния геймплей при много игри.

Алтернативно и неофициално поддръжка за Xbox и PS4 контролери можеше да бъде постигната и чрез Jailbreak – нещо, което не препоръчваме, а и на този етап – през 2019г. – вече не е така популярно и актуално както преди 6-7 години.

Сега с iOS 13 и вградената поддръжка на DualShock 4 джойстици, Вашият iPhone или iPad ще стане подвижна PlayStation конзола. Освен възможността за игра през Remote Play, където автоматично получавате достъп до целия си каталог с игри за PS, включително всички акаунти и целия онлайн магазин на Sony, вече ще можете да играете и native iOS игри – тоест такива, които са разработени специално за iPhone или iPad, с поддръжка на контролери.

Управлението и геймплея ще става посредством контролера, позволявайки ви да се възпозвате пълноценно от мощните процесори в последните поколения iPad Air, iPad mini, iPad pro, iPad или вашия iPhone. Дори можете да разрешите достъп до микрофоните на телефона си и да ги използвате за разговори с приятели в чата на съответната игра. Има и някои недостатъци на Remote Play приложението, като това че някои игри не са съвместими и няма да можете да ги играете през iOS устройството си. Но за всички останали игри, които поддържат Remote Play app, както и за iOS игрите с поддръжка на гейминг контролери, потребителите ще имат пълноценна лесно преносима и адски производителна конзола на своя телефон (или таблет).

Поддръжката на DualShock 4 и Xbox One S контролерите Ви позволява да подобрите своето игрово преживяване и в други гейминг приложения като Steam Link за iOS. Приложението на Valve Ви предоставя възможност да стриймвате Вашите Steam игри на iPhone или iPad, стига само мобилното Ви устройство и PC да са в една и съща WiFi мрежа. Веднъж свързани, можете да играете всички Steam игри, които поддържат DualShock 4 и Xbox контролери.

И още – Microsoft работи над свое game streaming приложение, което също може да бъде съвместимо с iOS – но за това ще научим детайли на по-късен етап.

PUBG Mobile - iPad mini
PUBG Mobile – iPad mini

Освен iOS 13 и iPadOS, tvOS 13 също ще поддържа DualShock 4 и Xbox One S контролери, превръщайки супер компактния и производителен Apple TV в своеобразен еквивалент на Sony Playstation.

А за всички скептици, че iOS устройствата могат да бъдат еквивалент на игрова конзола, можем да препоръчаме да пробват Fortnite или PUBG mobile на новият iPad mini, където игрите работят безупречно на максимални видео настройки и 60 кадъра в секунда 🙂

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *