Fortune: Стив Джобс е „най-умен ГИД“, Джони Айви – „най-умен дизайнер“

Според ново проучване обявено на 9-ти Юли, списание Fortune определя главния изпълнителен директор на Apple Стив Джобс за най-умния главен изпълнителен директор в цялата тех-индустрия. Статистиката проследява около 100 експерти и съветници номинирани в десет различни категории, който са оценявани според тяхната интелигентност и влиянието което оказват върху индустрията.

Fortune посочва невероятния успех на Apple откакто Джобс се завръща в компанията през 1997г. Пазарната капитализация на компанията се покачва с 250 милиарда долара, а Apple променя индустрия след индустрия.

Да завладееш една индустрия може да е късмет, но да преобърнеш 4 индустрии? Трябва да си наистина умен!

Той е мечтател, мениджър и шоумен който създава такава предварителна нагласа към новите продукти, че тяхното пускане на пазара е същински празник. Освен това Джобс е икона на поп културата: В епизод на „Семейство Симпсън“ преди няколко години участва герой приличащ на него, наречен Стив Мобс.
Профилът описва още „диктаторския контрол“ като резултат от който Apple заобиколи Flash технологията на Adobe и същевременно се ориентира да преследва „елегантния“ и изискан дизайн с който компанията е известна.

Зад Стив Джобс в категория „най-умен ГИД“ изостават Джеф Безос от Amazon.com, Мич Голд от Dendreon, основателя на китайския уеб сайт за електронна търговия Alibaba.com – Джак Ма, както и Ричард Розенблат от Demand Media.

Подобно на Джобс, Джони Айви от Apple заема първото място в категория „най-умен дизайнер“.

Като старши вицепрезидент по индустриалния дизайн, Айви, на 43, е експерт в производството. Също като неговия шеф, той е перфекционист който ръководи малък екип в пълна секретност. Повечето служители на Apple не се допускат в студиото на Айви. От iPod, до iPhone и iPad, приноса му промени курса не само на Apple, но и на дизайна като цяло.
Профилът на Айви отбелязва присъствието на негови проекти в музеи на изкуството – пример за неговите умения, като в същото време се посочва способността му да задоволи както клиентите, така и взискателния му шеф.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *