Apple MacBook Pro 16" от NovMac

Apple MacBook Pro 16” на фокус след няколко месеца на пазара

Apple представи новия 16-инчов MacBook Pro в края на миналата година (ноември 2019) и обеща да запълни празнината за професионалисти, които се нуждаят от висока производителност в преносима форма. 16-инчовия MacBook Pro намери приложение в голямо разнообразие от работни сценарии вече няколко месеца и потребителите имат ясна представа какво всъщност предлага този продукт.

Новата клавиатура – Magic Keyboard, по-голям дисплей – 16″, по-добър звук и по-бърз GPU (графичен процесор), както и неоспоримо по-добрата производителност от 9-то поколение с процесори Intel Core i9 и i7, правят 16-инчовия MacBook Pro отличен избор за професионалналисти и потребители, нуждаещи се от производителност и удобство.

MacBook Pro 16" размери - NovMac
MacBook Pro 16″ размери – NovMac

Първото нещо, което впечатлява при тази машина, е колко сходно изглежда спрямо последното поколение 15” MBP. Поставен на работната маса заема малко по-голяма площ, малко е по-дебел е и малко по-тежък. На пръв поглед някои смятаха, че това е същия MacBook Pro като предното поколение, само че малко по-голям. Но след това разликите започват да проличават – напълно нова клавиатура, по-голям дисплей с по-тънки рамки, мощност от 8-ядрен Core i9 процесор, 8 GB видео RAM и 8TB дискова памет.

Apple MacBook Pro 16" и MacBook Pro 15" от NovMac
Apple MacBook Pro 16″ и MacBook Pro 15″ от NovMac

Една от най-предпочитаните конфигурации MacBook Pro 16″ е 2.4 GHz 8-ядрен Core i9 с 32 GB RAM и видео карта Radeon Pro 5500M GPU с 8 GB видео RAM. За професионалистите в киното и видео индустрията Radeon GPU е едно от най-важните неща в тази машина. За професионалните приложения, които използват графичния процесор, като DaVinci Resolve и Final Cut Pro, наличието на толкова мощен графичен процесор (GPU) означава, че 16-инчовият MacBook Pro е способен на много по-ефективна работа от други мощни лаптопи, които обаче нямат толкова добра видео карта. Разбира се, при по-стари и не толкова производителни Mac компютри може да се прибегне и към външно GPU устройство.

MacBook Pro 16" Magic Keyboard - NovMac
MacBook Pro 16″ Magic Keyboard – NovMac

„Магическа“ клавиатура 
Следващата промяна в 16-инчовия MacBook Pro, която веднага прави впечатление, е новата Magic Keyboard, а пред нея и уголемения Touch Pad с Force Touch технология.

Подобрената клавиатура осигурява по-голям ход на клавишите – 1 мм в сравнение с по-малко от 0,8 мм преди, със старата, „злополучна“ Butterfly клавиатура. Трудно е да се преразкаже – трябва да се пробва лично, но все пак ще опитам – усеща се мекота при натискане с твърдо щракване в края на хода на клавишите, но без онази твърдост, която познаваме от предишното поколение клавиатури. Всъщност 16-инчовата клавиатура на MacBook Pro е толкова удобна, че много потребители, които имат MacBook Pro от предходното поколение (примерно 13-инчов MacBook Pro от 2019) сериозно обмислят ъпгрейд, бил той към 16-инчов модел или пък към очаквания 14-инчов, когато бъде обявен.

Интересен факт е, че при теста за писане на 10fastfingers.com, с лекота се постигат до 79 wpm (думи в минута) с 95% степен на точност. С предхоното поколение клавиатура обикновено се постигат резултати в диапазона от 65 до 70 wpm.

Macbook Pro 16" Touch ID - NovMac
Macbook Pro 16″ Touch ID – NovMac

Apple са послушали препоръките на клиентите, като са добавили клавиша Escape и „обърнати“ клавиши със стрелките (Т образна подредба), за да можете да местите курсора по-удобно. Да, малко по-свит е сензора за Touch ID на този MacBook Pro, но това не създава неудобство.

MacBook Pro 16" размери - NovMac
MacBook Pro 16″ размери – NovMac

16-инчов дисплей на MacBook Pro: Повече пиксели, по-малко рамки
Не е изненадващо, че това е един от най-ярките и цветни дисплей. 16-инчовият дисплей на MacBook Pro предлага разделителна способност от 3072 х 1920. Това обаче не е 4K дисплей. Най-вероятно Apple избира тази резолюция, за да пести живота на батерията, въпреки че професионалистите биха предпочели това да беше истинско 4K. Ако на вас все пак ви е необходим 4K или 5K дисплей, тогава актуалното поколение iMac и iMac Pro могат да отговорят на тази нужда. Винаги има опция и за външен дисплей.

По-тънките рамки, освен че позволяват да се „събере“ по-голям дисплей в същия размер, правят съдържанието да изпъква, независимо дали редактирате текст, оформяте графично съдържание или възпроизвеждате видео. Също така професионалистите ще оценят възможността да променят скоростта на опресняване на дисплея.

MacBook Pro 16" Display Preferences - NovMac

MacBook Pro 16″ Display Preferences – NovMac

Според тестовете 16-инчовият дисплей на MacBook Pro регистрира яркост от 429 нита, което, въпреки че е мноого ярко, все пак е под официално обявените от Apple 500 нита. В същото време например популярният Razer Blade Pro 17 е средно само с 267 нита.

Освен това 16-инчовият екран на MacBook Pro може да възпроизвежда 113,9% от sRGB цветовата гама.

Панелът на 16-инчовия MacBook Pro е един от „най-точните“ с резултат на Delta-E от 0,27. Бележка: Стойност 0 е най-високата оценка.

Дизайн: усещане за по-ефирен
16-инчовият MacBook Pro напълно прилича на другите MacBook, но големия и солиден тъчпад създава усещане за нещо различно. Цвета на корпурса от алуминиева сплав с избор от два цвята: сребрист и космически сив (Space Gray) създават също изкушение при избора. Въпреки модата към Space Gray наложена от хипстърите навсякъде около нас, не са рядкост и потребителите които избират сребрист с цел екслузивност в цвета на корпуса.

Страхотен звук и микрофони
Звукът от 16-инчовия MacBook Pro е още по-впечатляващ от дисплея. В корпуса има звукова система с 6 високоговорителя с допълнителни настройки на ниските честоти (баса). Тази система предлага страхотен бас, който е и с половин октава „по-дълбок“. В резултат се получава невероятно качество на звука без изкривявания или вибрации.

Ако създавате аудио съдържание, 16-инчовият MacBook Pro предлага 3 микрофона със студийно качество, създадени да конкурират най-добрите специализирани Yeti микрофони. Има 40% по-малко „съскане“, така че трябва да се чувствате удобно да записвате подкасти и да се чувствате по-уверени, когато сте в конферентен разговор.

Гласова бележка записана на 16-инчовия MacBook Pro и друга, записана на „стария“ 13-инчов MacBook Pro,  тази записана на новия модел е по-добра – минимален фонов шум и долният регистър в гласа е много по-силно изразен.  // Гласова бележка записана на 16-инчовия MacBook Pro е с много по-добро качество от гласова бележка записана на стария 13-инчов MacBook Pro. При новия модел фоновият шум е минимален и долният регистър в гласа е много по-силно изразен.

MacBook Pro 16″ спецификации и производителност 

Процесор: 9-то поколение Core i7, 9-ти Gen Core i9
RAM: 16GB (до 64GB)
Място за съхранение: 512GB до 8TB
GPU: AMD Radeon Pro 5300M (4GB), Radeon Pro 5500M (до 8GB)
Дисплей: 16 инча (2072 x 1920 пиксела)
Батерия: 100-ватова, до 11 часа мобилна употреба
Размер: 35,79 x 24,59 x 1,62 см
Тегло: 4,3 кг

Добре, какво да кажем за производителността?
16-инчовият MacBook Pro е един от най-мощните лаптопи с възможност за избор на 6-ядрен Core i7 процесор или 8-ядрен Core i9 процесор. Базовите конфигурации стартират с 16 GB RAM, но може да се ъпгрейдне до 64 GB памет. Има 512 GB SSD място за съхранение (диск), което може да се конфигурира и разшири до 8TB.

Според Geekbench 5, който измерва цялостната производителност – 16-инчовият MacBook Pro отбеляза 7.250

MacBook Pro 16" GeekBench 5 - Multicore
MacBook Pro 16″ GeekBench 5 – Multicore
MacBook Pro 16" GeekBench 5 Single core
MacBook Pro 16″ GeekBench 5 Single core

 

16-инчовият MacBook Pro ще направи работата Ви свързана с редактиране на видеа по-ефиктивна. Например, с него можете да прекодирате 4K видео с обем 6,5 GB до 1080p. само за 8 минути.

Тестът за скорост на диска Blackmagic, използван да се оцени Flash PCIe / SSD на 16-инчовия MacBook Pro, постига скорост на запис от 2,224 MBps и скорост на четене 2,116 MBps, с цялостен сравнителен резулат от теста 2,805 / 2540 MBps за запис и четене.

На графичния фронт, 16-инчовият MacBook Pro се справя с лекота с всяко натоварване. AMD Radeon Pro 5300M е основния графичен процесор, но конфигурацията може да се ъпгрейдне до Radeon 5500M и да получите максимума от 8 GB видео RAM.

Въпреки, че това не е геймърски лаптоп, при 16-инчовият MacBook Pro играта Rise of the Tomb Raider показва доста добри резултати – 27,2 fps (кадъра в секунда) при резолюция от 1920 x 1200 и много високо качество на графика.

Живот на батерията

Дори при цялата тази производителност, 16-инчовият MacBook Pro осигурява много добър живот на батерията. Лаптопът е със 100 ват-часа батерия, което е с 16 допълнителни ват-часа повече от MacBook Pro 15″. Според Apple това осигурява до 11 часа време за сърфиране в мрежата. Потребителите спокойно постигат 6-8 часа активна работа до 20% заряд на батерията, което е  препоръчителното най-ниско ниво за дозареждане.

В тест за лаптопи, който включва непрекъснато сърфиране в мрежата при 150 нита яркост на екрана, 16-инчовият MacBook Pro постига 10 часа и 55 минути. Това е сред най-добрите постижения до момента при лаптопи с голям екран.

Подходящ ли е за вас?

MacBook Pro 16" на промо цена и с подарък USB-C Pro hub и висококачествен калъф от NovMac
MacBook Pro 16″ на промо цена и с подарък USB-C Pro hub и висококачествен калъф от NovMac

Безспорно 16-инчовият MacBook Pro е подходящ за разработчиците на софтуер, програмистите, QA инженерите и мениджърите на екипите в IT индустрията.

Следващата голяма група от потребители, за които 16-инчовият MacBook Pro е подходящ, са професионалисти, които се занимават с аудио, видео или фото обработка на път или в офиса.

Можете да бъдете независими с цялата нужна производителност в движение и след това просто да включите външен монитор и периферни устройства, когато сте обратно в домашна (или офисна) обстановка и директно да продължите работата си.

Избирайки една машина с висока производителност като 16-инчовият MacBook Pro, която да върши и двете задачи в едно, вие избягвате компромиса да имате два отделни компютъра – един десктоп и един мобилен – които да обработват различни части на процеса. Наличието на Thunderbolt 3 / USB-C портове позволява да се свързват и професионални външни дисплеи с висока разделителна способност като Apple 6K Pro Display XDR.

В ситуации като сегашната, когато на много хора се наложи внезапно да работят отдалечено, възможностите и „капацитета“ на 16-инчовият MacBook Pro се оказват подходящи и за управление на големи и сложни проекти.

Друга група традиционни потребители за този тип машини от висок клас, са кинематографите, работещи върху по-големи продукции – филми или телевизионни сериали, които се нуждаят от преносим и същевременно мощен компютър, за да обработват кадри от много висок клас камери.

За кого не е?

MacBook Pro 16" за професионалисти
MacBook Pro 16″ за професионалисти

Ако искате просто да проверите имейла си, да потърсите нещо в мрежата и да присъствате в социалните медии, тогава този MacBook Pro 16″ вероятно не е за вас.

От друга страница ако просто искате да гледате Netflix и можете да оправдаете цената, тогава качеството на картината и звука ще ви очарова 🙂

В другия край на спектъра – ако разработвате софтуерни продукти, тогава „преносимия“ потенциал на MacBook Pro 16″ е просто естествено и необходимо допълнение във Вашата работа.

Ако обработвате видео във формати с висока разделителна способност или правите рендери и преобразувания на формати тогава алтернативата на MacBook Pro 16″ са iMac Pro или Mac Pro, те ще добавят и редица други предимства за Вас.

Apple MacBook Pro 16" от NovMac
Apple MacBook Pro 16″ от NovMac

Някои обективни размисли

Разбира се, последните събития по света направиха мобилните компютри основни „инструменти“ за комуникация – FaceTime, Zoom, Livestream, Skype и др. бързо се превърнаха в съществена част от ежедневието на повечето професионалисти и вероятността е това да продължи дори когато срещите на живо отново станат възможни.

16” MBP има някои силни предимства в тази област, най-вече аудиото. Микрофонните и високоговорителите, които са вградени в този MacBook Pro добавят стойност в ежедневната работна комуникация и нейното качество.

За всичко – от провеждането на гласови разговори до отдалечени интервюта или конферентни видео разговори, това добавя завидно качество и е осезаемо за Вас и Вашите събеседници и слушатели.

Заключение

MacBook Pro 16" от вътре
MacBook Pro 16″ от вътре

 

 

16-инчовият MacBook Pro е най-добрият лаптоп на Apple за момента. Клавиатурата Magic Keyboard е много по-удобна от всяка друга Apple клавиатура. По-тънките рамки, по-големия дисплей и по-качествения звук, наред с близо 11 часа живот на батерията са много съществена част от елементите, които „издухват“ всички най-близки конкуренти на Apple.

Някой неща, които може да не ви допаднат напълно са: MBP 16 е малко по-тежът и дебел от стария 15-инчов MacBook Pro. Много потребители биха искали да видят Face ID за отключване на системата, въпреки че Touch ID е доста лесен за използване (и по-удобен в тези времена, когато всички носим маски). И също, някои професионалисти биха искали 4K дисплей, USB портове в пълен размер или слот за карта с памет.

Ако Ви харесва повече Windows, Dell XPS 15 е чудесна алтернатива, тъй като струва по-малко от 16-инчовия 16-инчовият MacBook Pro, когато е конфигуриран по подобен начин, въпреки че животът на батерията не е същия.

Но ако сте в „отбора“ на Apple, 16-инчовият MacBook Pro си струва дори и ако нямате нужда от голям екран.

Сега, когато първоначалното вълнение около продукта отшумя, действително е ясно, че това е много солиден „работен кон“, а не „шоу пони“.

Вашият MacBook Pro 16″ на промо цена и с подарък USB-C Pro hub и висококачествен калъф от NovMac.com Ви очаква тук!

MacBook Pro 16" на промо цена и с подарък USB-C Pro hub и висококачествен калъф
MacBook Pro 16″ на промо цена и с подарък USB-C Pro hub и висококачествен калъф

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *