Apple iPadOS 14 – новата операционна система за iPad

Новата операционна система iPadOS 14 е с нов, компактен дизайн за входящи обаждания – стандартни и през FaceTime, обновено търсене, Siri, нови функции за Apple Pencil и много други.

iPadOS 14 осигурявя на потребителите нови възможности и по-голяма производителност, повече креативност и също така повече забавление при употреба.

Новият компактен дизайн за входящи обаждания, било то стандартни или през FaceTime, обновеният гласов асистент Siri и подобреното търсене, са особено полезни при употребата на iPad, помагайки на потребителя да остане фокусиран и да има възможност за повече действия едновременно. Входящите обаждания се показват като банер и не заемат целият екран. Това прави отговарянето по-лесно и съответно можете да продължите да работите до където сте стигнали без да сменяте прозорци. Siri се показва долу в десният ъгъл на екрана при активация и така по-лесно можете да обработвате информация докато отправяте въпроси към Siri.

Търсенето е изнесено на екрана, което улеснява отварянето на намерените резултати – приложения, файловете, контакти и други. С новият дизайн, потребителя може да започне търсене от всякъде без да се налага да напускат настоящото приложение. Уеб търсенето е дори още по-обогатено, показващо повече отговарящи на критериите резултати.

Новият дизайн на Sidebar-a в много от приложенията, включително Photos, Files, Notes, Calendar и Apple Music, консолидира навигацията на едно място, което прави работата по-лесна. Освен това опростените ленти с инструменти и новите падащи менюта осигуряват достъп до контролерите на приложенията на едно място.

iPadOS 14 предлага и нови функции за Apple Pencil. Можете да пишете във всяко поле, като написаното от Вас ръкописно автоматично ще бъде конвертирано в шрифтов текст. Можете да пишете съобщения в iMessage или в търсачката на Safari – бързо и лесно. Почерка Ви и написаното от Вас остава само на устройството така с цел сигурност. Когато пишете, Smart Selection се учи да разпознава написаното ръчно от Вас за да го конвертира правилно. Можете да копирате написаното на едно място и да го пейстнете на друго като текста ще се конвертира автоматично спрямо нужното. Data detector вече работи с ръкопис за разпознаване на телефонни номера, дати и адреси и предостявя на потребителя възможност да пише номера вместо да ги набира от клавиатурата при обаждания, да добавяте събития в календара или да показвате локация в Maps. Scribble предлага поддръжка на английски, традиционен и опростен китайски, смесен китайски и английски, така че можете да пишете и на двата езика едновременно без да превключвате между тях.

Подобрена сигурност и повече призрачност и контрол. Всички приложения ще изискват съгласие за споделяне на данни. Малко по-късно тази година, ще се въведат в данни предоставени от разработчиците на приложения, предоставящи информация какви данни и с какви цели се събират в приложението. Потребителите от своя страна пък ще имат опцията да ъпгрейднат своя акаунт като ще въвеждат приблизително местоположение, а не точно такова, и това ще се споделя с приложенията изискващи локация, ще се добави и по-голяма сигурност при споделяне на достъп до микрофона на мобилния телефон и камерата.

Ще откриете и други новости и нововъведения в iPadOS 14. Всичко съчетано в красив, нов дизайн. Нови Smart Stacks, подобрения в Messages, разширени познания на Siri, Maps с нови функции като навигация при колоездене, нови контролери, още по-голяма сигурност при сърфиране в интернет през Safari, и много други.

iPad OS 14 е достъпна за разработчици през Apple Developer Program на developer.apple.com, а публичната бета версия за потребители ще се разпространи от другия месец, достъпна за изтегляне на beta.apple.com. Новият софтуер ще е наличен в пълната си официална версия от есента и ще е съвместим с iPad Air 2 или по-нов, всички модели iPad Pro, iPad 5 и по-нови модели от серията, iPad mini 4 и по-нови.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *