Apple AirPods Pro – налични и тествани от NovMac!

Apple AirPods Pro са чудесен пример за продукт – в случая безжични шумоподтискащи слушалки – при който традиционно има нещо досадно и не съвсем удобно при ползване, но след намесата на Apple, с правилния подход при дизайна и проектирането, тези „недостатъци“ изчезват.

Новите не-много-евтини AirPods Pro не са първите „in-ear“ слушалки с шумоподтискаща функция на пазара, както не са и най-добре звучащите безжични слушалки тип „earbuds“, или както сме свикнали да ги наричаме – „тапички“, които можете да си купите в момента. Но звучат доста добре и са толкова лесни и удобни за ползване, че след кратко време с тях после става много трудно да се върнете към каквито други слушалки сте ползвали преди това.

Оригиналните AirPods, както и наследникът им – второто поколение AirPods (или още AirPods 2), бяха страхотен успех за Apple – с продадени десетки милиони бройки от излизането на първото поколение до сега и то при не много достъпни ценови условия (стартова цена от $159 в САЩ или над 300 лева в България), предлагани само в един възможен цвят – бял, AirPods са най-популярният продукт-аксесоар на Apple. Но успехът им не се дължи на изключителни звукови възможности – даже напротив, според голяма част от клиентите и собственици моделът звучи по-скоро „окей“ отколкото „невероятно“. И така – скъп продукт, чиято основна функция не е най-доброто на пазара в този ценови диапазон, все пак е феноменално успешен. Странно, а?

Истината е, че AirPods направиха просто „безжичното“ да бъде също „безгрижно“, лесно и удобно. Когато са близо до вашия iPhone, AirPods се свързват с него само при отваряне на кутийката им. Bluetooth връзката е супер стабилна, без прекъсвания и без влошено качество на сигнала и звука. Включват се и се свързват веднага, още докато ги вадите от кутийката, а след това още с прибирането им обратно се изключват за да не хабят батерия. Освен това „знаят“ кога една от тях е извадена от ухото ви и паузират музиката (или видеото) автоматично.

Кутийката е достатъчно малка за да се събере във всеки джоб и се отваря и затваря със задоволяващо щракване на магнитното капаче. Самите слушалки също се „позиционират“ с помощта на малки магнити, така че да не изпаднат от кутийката – всяка в специално предвидения и слот.

Накратко – дизайнерите и инженерите на Apple много внимателно са проверили и преценили всички недостатъци на други безжични слушалки, отстранили са всеки един от тях, така че да предложат просто и възможно най-лесно за използване решение.

Но всичко това се случва преди декември 2016г., когато беше пуснат първия модел AirPods. А какво следва от тогава, какво потребителите очакват от Apple да предложи в следващото поколение, почти 3 години по-късно?

 

Променен дизайн (отчасти заради технически пречки, или по-скоро нововъзникнали нужди при въвеждане на останалите функции), подобрено качество на звука (особено в ниските честоти – „баса“), добавяне на активно шумоподтискане (active noise cancellation) – и добавяне на „Pro“ към името.

AirPods Pro са абсолютния връх в безжичните слушалки от Apple. Без да са нов клас продукт – в крайна сметка на пазара има безжични слушалки от години. А както и предходните поколения (AirPods и AirPods 2), Pro не са по-производителни от конкурентни модеи, не звучат съществено по-добре, батерията им не държи значително повече от други безжични слушалки в същия ценови диапазон. Но AirPods Pro отново са проектирани с толкова внимание, с толкова премислен дизайн, толкова лесни за използване, без никакво усилие, че направо е досадно да се върнете към други безжични слушалки. И споделям това от опит – доста съществен опит. През последните години съм сменил безжични слушалки от различни европейски, китайски и американски производители – различни модели JayBird, JLab, Bose, B&O, Xiaomi и почти всички клонинги на AirPods, които заляха пазара в последната година са само част от опитите ми да заменя оригиналните AirPods. Безуспешно. Защо ли?

Трудно е да биеш този дизайн

Да започнем с кутийката. Почти копие на оригиналната, само че обърната хоризонтално и задължително с вградено безжично зареждане (вече няма опция за case без wireless charging). Всъщност може би е много, много малко по-обемна от оригиналната (тази от AirPods 1 и 2), но също толкова удобна за „плъзване“ във всеки джоб. В страни от това – кутийката е същата като тази от AirPods, което е хубаво. Отваря се и се затваря със същото магнитно щракване, а слушалките се „залепват“ по-същия начин за магнита в слота си.

Защо конкуренцията на Apple не успява да „копира“ това „преживяване“? Още от пускането на оригиналните AirPods, кутийките на Apple са по-малки, съответно по-лесни за прибиране в джобове, по-лесни за вадене и прибиране на слушалките от/в тях, и като цяло по-лесни и удобни за ползване от всички останали. И Apple знае това – не случайно Pro модела запазва това предимство – кутийката отново е ултра-компактна, по подразбиране е лесна за използване, въпреки добавянето на силиконови накрайници, шумоподтискане и цялостната промяна в дизайна на самите слушалки.

AirPods Pro Case

Слушалките пък изглеждат познато. Очевидно е, чисто визуално, че това са AirPods, и за добро или лошо все още идват само в цвят „лъскаво“ бяло. Макар че лично аз доста бих искал да видя черни, червени или тъмно сиви (т.нар. цвят space grey), изглежда от Apple са решили, че техните слушалки ще са само бели и точка.

„Дръжките“ им са по-къси, което ги прави да изглеждат малко по-нормално (лично мнение).

Най-очевидната промяна са силиконовите накрайници от страната на „говорителчето“ – тези, които влизат в ушите ви. Всеки, който е пробвал слушалки тип „тапички“ поне веднъж ще ви каже – гумените накрайници, или такива тип „пяна“, запушват ушите ви по начин, който позволява съществено по-качествен бас и едновременно блокира външните шумове.

Apple предлага (включени в комплекта) 3 двойки накрайници – малки, средни (сложени по подразбиране на слушалките) и големи. В Settings приложението на iOS устройството ви пък има функция за тестване колко добре са „паснали“ съответните накрайници към ушите ви, за да прецените дали да ги смените с друг размер. Може би е добра идея да пробвате функцията с различните размери.

AirPods Pro накрайници

Стандартните AirPods не са неудобни, но някак си не са „захванати“ за ушите ви съвсем добре – ако се движите много, спортувате, тичате или правите други резки движения, има нужда да ги „донагласяте“ от време на време, когато усетите, че ще паднат (дори това да е само усещане). AirPods Pro решават този проблем напълно – леки са, изключително удобни и остават на мястото си – в ушите ви – дори когато спортувате. Слагате ги и забравяте за тях. Без усещане за дискомфорт или налягане в ушите (усещане, което всеки, който е пробвал noise cancelling слушалки познава) и без нужда да ги „нагласяте“ периодично за да не паднат. Не са много слушалките, за които може да се каже същото.

AirPods Pro

AirPods Pro имат и нови сензори за управление, вградени в самите слушалки. Вместо да ги „почуквате“, както е при AirPods, тук вече има сензор чувствителен на натискане, вграден в „дръжката“. За да го използвате е нужно само да стиснете слушалките в основата, където има специално „изрязано“ поле, лесно за напипване. Едно стисване за плей/пауза, две за следващата песен, три за предишна песен, а едно дълго стискане (със задържане) сменя режима на шумоподтискане.

Ако желаете можете да промените функцията „дълго стискане“ да включва Siri. Може дори лявата и дясната слушалка да имат различни функции – конфигурира се в настройките.

Като цяло в началото функцията „стискане“ вместо „tap“-ване е малко странна, но се свиква :D. Не е бутон, нищо не се движи, а в същото време се чува щракане все едно нещо механично се е случило. Но бързо се свиква и скоро вече не прави впечатление, просто стискате при нужда. Типично по Apple-ски. Аз лично намирам новия начин за доста по-лесен и удобен, разбира се след периода на адаптация. Най-малкото – вече може да се сменя песен дори с ръкавици, и то без риск слушалката да ми падне от ухото.

По-добър звук, но още не най-добрия

Apple доста хвали подобреното качество на звука с новите AirPods Pro и то определено е доста по-добро от AirPods, но все още не е „Pro“.

Определено това не са най-добре звучащите безжични слушалки, които съм пробвал. А „Pro“ в името им идва от това, че за момента са най-добрите, които Apple предлага. Истинските аудио професионалисти не биха ползвали AirPods за студийни продукции.

И все пак – звучат добре, достатъчно добре – а и доста по-добре от AirPods. Със силиконовите накрайници за блокиране на външните шумове и по-качествен бас, не е нужно да се правят специални „врътки“ с еквалайзера за да се компенсира „open-air“ дизайна на оригиналните AirPods. Като резултат новите „Pro“ звучат доста по-реалистично, особено във високите честоти. Дали ще е хип-хоп, R&B, класическа, рок или поп музика, всичко звучи подобраващо балансирано – точно както трябва да бъде.

Повечето от вас няма да се разочароват от качеството на звука при AirPods Pro, особено ако в момента ползвате AirPods.

AirPods Pro

Активно шумоподтискане за всички

Apple не е първият производител на аудио оборудване, нито на безжични слушалки, който предлага активно шумоподтискане в продукт за крайния потребител. Може би най-масовите подобни продукти идват от Сони, които имат както over-ear безжични слушалки (които между другото са супер популярни), така и безжични in-ear предложения – директен конкурент на AirPods Pro. Но имайки предвид колко популярни са стандарните AirPods 1 и 2, то мога да предположа, че именно AirPods Pro ще бъде продуктът, чрез който голямата маса от аудио потребители ще се срещнат за първи път с „active noise cancelling“ технологията.

За щастие, имплементацията на Apple не е никак лоша. Слушалките елиминират чудесно шумовете, с които повечето ANC системи се справят добре – средни до ниски продължителни шумове като климатици, перални, миялни, влакове, трафик, самолетен шум и тн. Малко се затрудняват с по-нестандартни шумове, като детски крясъци или ремонта на комшиите.

Със сигурност едни качествени over-the-ear ANC слушалки от Bose или Sony ще се справят доста по-добре да блокират околните шумове, но за безжични тапички, инженерите на Apple са се справили учудващо добре.

Докато повечето слушалки дават възможност да избирате нивото на шумоподтискане, AirPods Pro го регулират автоматично, непрестанно променяйки и нагаждайки се към околните шумове по 200 пъти в секунда. От опита ми се Bose QC35 и Sony WH-1000XM3 – аз лично предпочитам варианта на Apple, а именно – слагаш слушалките и забравяш, че са ANC.

Във всеки случай, със силиконовите накрайници и активното шумоподтискане, повечето заобикалящ шум изцяло или почти изчезва. Което значи, че не е нужно да увеличавате звука когато излезете на улицата или минавате покрай нещо шумно – слушалките автоматично го блокират, позволявайки ви да се фокусирате върху музиката, във вашият малък шимоподтискащ „балон“. Ако до сега не сте пробвали ANC слушалки – усещането е почти магическо 🙂

Най-добрият „прозрачен“ режим

Понеже блокирайки всичкия околен шум може да бъде дори опасно в определени ситуации (например – когато пресичате улицата със слушалки в ушите), тук на помощ идва режимът на „прозрачност“. Под „прозрачен“ имам предвид – хем чувате музиката си, хем чувате какво се случва около вас (много често по-добре отколкото без слушалки, защото те усилват определени шумове и ги насочват в ушите ви), хем сте с тапички в ушите, хем не сте..

Всички шумоподтискащи слушалки имат нещо подобно, макар че при различните производители функцията има различно наименование. Накратко режимът представлява активно шумоподтискане, но само за някой звуци и честоти, докато за други е точно обратното – например шумове от автомобил и човешки глас не просто се „пропускат“ да достигнат до ушите ви, а дори се усилват, така че да чувате какво ви говорят дори от другия край на стаята. Функцията е супер удобна не само за собствена сигурност когато ходите по улицата, но и за работа в офис, където докато слушате музика бихте искали и да можете да комуникирате с колеги (и разбира се – да чувате какво ви говорят).

И това е функцията, с която според мен Apple направо са „убили рибата“ – най-добрата имплементация, която съм чувал до момента. С други слушалки с подобни функции всичко звучи все едно е някъде в далечината, някак фалшиво, а вашият глас е прекалено силен и сякаш звучи в главата ви – сякаш слушате света през телефонна слушалка. Но при AirPods Pro това не е така – всичко звучи супер естествено, което дава възможност да се проведе един нормален разговор с колега или с някой на улицата, без да сваляте слушалките от ушите. Въобще не е досадно да използвате този режим докато сте на разходка с кучето или на обиколка с колелото (или както е модерно вече – с ел. тротинетката). А това не мога да кажа за нито един друг модел слушалки, които съм пробвал – ако има такива, които се доближават поне малко, моля споделете ги с мен!

Има няколко различни начина за промяна на режима – от „прозрачен“ към ANC към „стандартен“ (с изключено шумоподтискане). Можете да превключите през Bluetooth настройките на вашия iPhone, или настройките в Control Center, или чрез Apple Watch, ако имате такъв, или просто да помолите Siri да превключи за вас (без ръце – с Hey Siri).

Най-удобните in-ear слушалки

Стигнахме и причината, заради която много хора, включително аз, а вероятно и много от вас, сме си купили AirPods Pro вместо които и да е други безжични шумоподтискащи слушалки, които може и да звучат по-добре, да имат по-качествена ANC функция или дори да са по-изгодни. А именно – AirPods Pro са мега, мега, мега удобни за слушане дори за дълги периоди от време – часове наред, понякога по цял ден (8+ часа) без дискомфорт в ушите, без нужда да ги сваля дори за малко.

Изключително леки, страшно удобни, пасващи супер добре в ушите и оставащи в ушите във всеки случай. Слагам ги и директно забравям, че съм с тях. Случвало се е да се сетя, че съм със слушалки, чак когато някой колега ми маха в отчаяние за да привлече вниманието ми, за да ми каже нещо (понеже не съм в режим „прозрачност“ :)).

AirPods Pro са перфектен пример за това, което Apple прави най-добре – взима най-добрата налична технология за момента и прави продукт, който може и да не е най-добрия на пазара от гледна точка на производителност, но все пак е супер добър, като едновременно с това е много по-лесен и удобен за използване.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *