ARM Mac 2021

Apple ще използва 12-ядрен 5nm ARM процесор в 2021 Mac

Apple ще пусне първия си Mac, който използва ARM процесор през 2021 г. Смята се, че компанията има три Mac-a с ARM процесори в разработка, като част от своя проект Kalamata, които са базирани на чипа A14, който трябва да се използва в новото поколение iPhone очаквано по-късно през годината. Първият от тези процесори ще бъде 12-ядрен с осем високоефективни ядра „Firestorm“ и четири енергийно ефективни ядра „Icestorm“.

Apple разработва процесори базирани на ARM архитектура отдавна, като те се използват в iPhone и iPad продуктите. Слуховете за преход към ARM процесори за Mac продуктите датират от 2012 г. Apple може да пусне първия си Mac използваш ARM през 2021 г., като с това да замени в някои от продукти процесорите на Intel. Има вероятност продължаващата пандемия от COVID-19 да накара Apple да забави своите планове или обратно да ги ускори с цел представянето на нов продукт, който най-вероятно ще бъде MacBook.

Прехода към ARM ще даде на Apple много повече контрол над собствения си хардуер в момент, когато Intel се опитва да предложи значителни увеличения на производителността с всяко ново поколение процесори. Настоящите ARM процесори, използвани в Apple продукти, често са по-енергоефективни, което спомага за удължване на използването на устройствата с един заряд на батерията. Преминаването към ARM също ще позволи на Apple да намали разходите за процесори с 40 до 60 процента.

Очаква се, че ARM процесорите, които ще бъдат използвани в Mac ще бъдат произведени от TSMC и ще са с 5nm технология. Предполага се, че в момента са разработени три прототипа на Mac System-on-Chip (SoC), базирани на процесора A14.

Чипът A12Z, използван в настоящия iPad Pro, има осем ядра: четири високопроизводителни и четири енергийно ефективни. Освен CPU, SoC ще включва и графичен процесор. ARM базираните Mac ще продължат да използват MacOS операционна система.

Припомняме, че през 2005 г. Apple премина към използване на Intel процесори. Предполага се, че още през 2018 г. Apple са разработили прототип на Mac с ARM процесор A12X, използван и в поколението продукти iPad Pro. Смята се, че успехът на този прототип е дал увереност на компанията да се насочи към преход още през 2021 г.

Преминаването към ARM базирана архитектура за новото поколение Macbook ще даде редица предимства за потребителите – дизайн и форма, охлаждане, продължителност за работа с един заряд на батерия и т.н. Изключително интересно е как тези нови продукти ще бъдат позиционирани спрямо потребителските нужди предвид, че последното поколение iPad Pro е насочено към това да замени Macbook като ултра портативен преносим компютър.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *