Apple става най-скъпата компания в света

Покачване с цели 32% на акциите на компанията, стояща зад продукти като компютрите Mac, iPhone, iPod и iPad, ще я изстреля на първо място като най-скъпата в световен мащаб, пише Daily Mail. Прогнозите на финансови анализатори сочат, че това ще стане в рамките на следващите 12 месеца.

Общата стойност на Apple ще достигне 432 милиарда долара. Това ще бъде достатъчно за задминаване на досегашния лидер Exxon Mobil, който е оценяван на 422 милиарда долара. Експертите отчитат, че за 12 месеца стойността на петролния гигант също ще се качи предвид високите цени.

Топ 10 на най-скъпите компании е доминиран от енергийни и миннодобивни корпорации. В тази група попада и дългогодишният съперник на Apple – Microsoft, който съвсем доскоро беше неизменен победител в борбата за финансово надмощие.

Картината обаче вече се променя. Продажбите на продукти на Apple надминават всички очаквания. За последното тримесечие на 2010 година са разпродадени 3,89 млн. компютри Macintosh, 14.1 млн. iPhone-а, 9,05 млн. iPod-а и 4,19 млн. iPad-а.

Създадената през 1976 година компания тепърва ще завзема международния пазар, коментират специалисти. Дори и в отсъствието на създателя и основна движеща сила на Apple Стив Джобс, който се оттегли за неопределено време заради здравословни проблеми.

Източник: dnes.bg

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *