Apple Inductiv Siri AI Machine Learning

Apple придоби стартъпа Inductiv за подобряване на Siri

Apple придоби стартъп компанията Inductiv специализирана в машинното обучение (machine learning), за да подобри своя гласов асистент Siri.

Инженерният екип от Waterloo на базираната в Онтарио Inductiv, се присъедини към Apple през последните седмици, за да работи върху Siri, като целта е да го подобри чрез машинното обучение и науката за данни (Data Science). Apple потвърди сделката, казвайки, че „купува по-малки технологични компании от време на време и обикновено не обсъжда целта или плановете си“.

Infocan съобщава, че Inductiv стартира през 2019 г. от професора от Университета на Ватерло Ихаб Иляс и някои от неговите студенти Теодорос Рекацинас от Университета на Уисконсин и Кристофър Ре от университета в Станфорд.

Inductiv използва нова, модерна платформа за машинно обучение с прогнози за структурирани данни. Екипът намира пазарна ниша свързана с интеграцията на данни и качеството на данните, а именно способността да се разбере как се генерират структурираните данни и  създаването мащабируеми алгоритми, които могат да постигнат абстракция върху голяма част от данните наведнъж. Новите методи абстрахират повечето проблеми с данните, като прогнози за структурирани данни, включително почистване, добавяне на липсваща стойност, откриване на грешки и прогнозиране.

Това практически означава, че Inductiv са разработили технология, която използва изкуствен интелект за автоматизиране на задачата за идентифициране и коригиране на грешки в данните. Наличието на чисти данни е важно за машинното обучение. Използвайки изкуствен интелект (Artificial Intelligence – AI), Inductiv е в състояние да идентифицира и коригира грешки в данните. Това е важно за машинното обучение и подобряването на софтуера с по-малко човешка намеса.

Припомняме, че през 2018 г. Apple добави към екипа си няколко инженери от Silicon Valley Data Science, консултантска фирма, която се фокусира върху тази област. През последните години Apple купи няколко AI и компании за данни, включително Xnor.ai, Tuplejump, Laserlike, Turi и Perceptio. Тази година компанията купи Voysis, за да засили разпознаването на речта в Siri, стартъп компанията за виртуална реалност NextVR и популярното приложение за iPhone за времето Dark Sky.

Джон Джанандреа, изпълнителният директор в Apple, отговарящ за Siri и машинното обучение, се стреми да добави усъвършенствани технологии, които да се иползват в дигиталния асистент Siri и други AI-базирани продукти на компанията.

Работата на компанията в областта на науката за данни е ключов елемент от по-широката стратегия за машинно обучение на Apple.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *