Новият Apple M1 процесор

Apple представи M1 процесора за Mac серията

Apple обяви M1 процесора по време на специалното събитие вчера. M1 е първият проектиран от Apple процесор специално за Mac. М1 е най-мощният чип, който някога е създаван за Mac и първият чип специално разработен за Mac.

M1 е разработен специално за Mac, в които малкият размер и енергийната ефективност са от решаващо значение. Като система в чип (SoC), M1 комбинира множество технологии в един чип и разполага с унифицирана архитектура на паметта за драстично подобрена производителност и ефективност. M1 е първият персонален компютърен чип, изграден с помощта на авангардна 5-нанометрова технология и е снабден с изумителните 16 милиарда транзистора, рекорд по брой транзистори не само за Apple. Отличава се с най-висока производителност и ниска консумация, като двата параметъра представят върхова производителност на ват спрямо наличните в момента алтернативи от други прозводители на мобилни процесори. M1 се отличаава и с най-бързата в света интегрирана графика интегрирана в процесор за преносими компютри, наред с вградения в процесора Neural Engine. В резултат на това M1 осигурява до 3,5 пъти по-бърза производителност на процесора, до 6 пъти по-бърза производителност на графичния процесор и до 15 пъти по-висока скорост на алгоритмите за машинно обучение, като същевременно осигурява живот на батерията до 2 пъти по-дълъг от този на Mac от предишното поколение. Със своето увеличение на производителността и ефективността, M1 поставя Mac серията в нова устойива перспектива.

„Никога не е имало чип като M1, нашият пробив със SoC за Mac. Той се основава на повече от десетилетие проектиране на чипове за iPhone, iPad и Apple Watch, въвежда изцяло нова ера за Mac серията“, каза Джони Суруджи, старши вицепрезидент на Apple за хардуерни технологии.

„Що се отнася до силициевата подложка на процесора с ниска мощност, M1 има най-бързото ядро ​​на процесора в света, най-бързата интегрираната графика в света на персонален компютър и невероятна производителност за машинното обучение чрез вградената Apple Neural Engine. Със своята уникална комбинация от забележителна производителност, мощни функции и невероятна ефективност, M1 е най-добрият чип, който някога сме създавали.“

Apple M1 chip
Apple M1 процесор

Първа система в чип (SoC) за Mac
Mac и PC традиционно използват множество чипове за CPU, I/O, сигурност и др. Сега с M1 тези технологии се комбинират в един SoC, предоставяйки съвсем ново ниво на интеграция за по-голяма производителност и енергийна ефективност. M1 разполага и с унифицирана архитектура – вградена в процесора памет, което обединява памет с висока скорост и ниска латентност в един пул в рамките на чипа. Това позволява на всички технологии в SoC да имат достъп до едни и същи данни, без да ги копират между множество пулове памет, допълнително подобрявайки производителността и ефективността.

М1 силиконова подложка
М1 силиконова подложка

 

 

Най-добрата производителност на процесора в света на база ват
M1 разполага с 8-ядрен процесор, състоящ се от четири високопроизводителни ядра и четири високоефективни ядра. Всяко от високопроизводителните ядра осигурява водеща производителност за еднонишкови задачи, като същевременно работи възможно най-ефективно. Те са най-бързите в света процесорни ядра в силициева подложка с ниска мощност, което позволява на фотографите да редактират снимки с висока разделителна способност със светкавична скорост, а разработчиците да компилират приложения почти 3 пъти по-бързо от преди. Четирите ядра могат да се използват заедно за огромен тласък в многонишковата производителност.

M1 графика - производителсност спрямо консумация
M1 графика – производителсност спрямо консумация

 

Четирите високоефективни ядра осигуряват изключителна производителност при една десета от мощността. Сами по себе си тези четири ядра осигуряват подобна производителност, като сегашното поколение – двуядрен MacBook Air при много по-ниска мощност. Те са най-ефективният начин да изпълнявате леки ежедневни задачи като проверка на имейли или сърфиране в мрежата и да запазите наличния капацитет на батерията. Всичките осем ядра могат да работят заедно, за да осигурят невероятна изчислителна производителност за най-взискателните задачи и да осигурят най-добрата производителност на процесора в света на база ват.

М1 - Обща архитектура
М1 – Обща архитектура

 

 

Най-бързата интегрираната графика в света
M1 включва най-съвременния графичен процесор на Apple. Той се основава на дългогодишния анализ на приложения за Mac, включително ежедневни приложения и приложения свързани с професионални натоварвания. С водеща в бранша производителност и невероятна ефективност, графичният процесор в M1 е клас сам по себе си. С участието на до осем ядра, способни да изпълняват близо 25 000 нишки едновременно, графичният процесор може да се справи с изключително взискателни задачи с лекота, от плавно възпроизвеждане на множество 4K видео потока до рендиране на сложни 3D сцени. С 2.6 терафлопа пропускателна способност, M1 предлага най-бързата в света интегрирана графика в персонален компютър.

М1 графична производителност
М1 графична производителност

Изключително бързо, машинно обучение в устройство
Чипът M1 пренася Apple Neural Engine за Mac, като значително ускорява задачите за машинно обучение (ML – Machine Learning). С най-съвременна 16-ядрена архитектура на Apple, способна на 11 трилиона операции в секунда, Neural Engine в M1 позволява до 15 пъти по-бърза производителност за машинно обучение. Всъщност целият чип M1 е проектиран да превъзхожда по параметъра машинното обучение чрез с ML ускорители в процесора и мощен графичен процесор, така че задачи като видео анализ, разпознаване на глас и обработка на изображения ще имат ниво на производителност, невиждано досега за Mac.

Mac Mini с M1 процесор
Mac Mini с M1 процесор

 

 

 

 

Още иновативни технологии, опаковани в M1
Чипът M1 е пълен с редица уникални по рода си технологии, включително:
● Най-новият процесор за сигнална обработка на изображения (ISP – Image Signal Processor) на Apple за видео с по-високо качество, с по-добро намаляване на шума, по-голям динамичен диапазон и подобрен автоматичен баланс на бялото.
● Най-новият защитен модел за сигурност в класа.
● Контролер за съхранение с висока производителност с хардуер за криптиране AES за по-бързо и по-сигурно изпълнение на SSD.
● Високоефективни с намалена консумация носители за кодиране и декодиране на носители за страхотна производителност и удължен живот на батерията.
● Проектиран от Apple Thunderbolt контролер с поддръжка за USB 4, скорост на трансфер до 40Gbps и съвместимост с повече периферни устройства от всякога.

М1 обновено приложение
М1 обновено приложение

macOS Big Sur оптимизиран за M1
macOS Big Sur е проектиран от основата си, за да се възползва изцяло от всички възможности на M1, осигурявайки огромен тласък в производителността, удивителен живот на батерията и дори по-висока защита на сигурността. С M1 нещата, които потребителите правят всеки ден, се усещат забележимо по-бързо и по-гладко. Подобно на iPhone и iPad, Mac вече моментално се събужда от сън. Сърфирането със Safari – който вече е най-бързият браузър в света – сега е до 1,5 пъти по-бърз при изпълнение на JavaScript и почти 2 пъти по-отзивчив.

macOS Big Sur оптимизирана за M1
macOS Big Sur оптимизирана за M1

С Big Sur и M1 потребителите на Mac могат да изпълняват по-голям набор от приложения от всякога. Целият софтуер на Apple за Mac вече е универсален и работи изцяло на M1 системи. Съществуващите приложения за Mac, които не са актуализирани до Universal, ще работят безпроблемно с технологията Rosetta 2 на Apple. А приложенията за iPhone и iPad вече могат да се изпълняват директно на Mac. Освен това основните компоненети на Big Sur са оптимизирани, за да отключат силата на M1, включително технологии за разработчици от Metal за графика до Core ML за машинно обучение.

 

Начало на двугодишен преход за Mac
M1 се вгражда в новия MacBook Air, MacBook Pro 13″ и Mac mini. Те се присъединяват към останалата част от продуктовата линия за Mac. Това е началото на прехода към новото семейство чипове, създадени специално за Mac. Преходът към процесори разработени от Apple ще отнеме около две години и тези три продукта са невероятна първа стъпка още с тяхното представяне!

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *