Apple представи новата macOS 11 Big Sur

На WWDC 2020, което се проведе вчера на 22ри юни, Apple разкри новата macOS операционна система версия 11 с име Big Sur.

macOS 11 Big Sur е с красив, обновен дизайн, който съчетава познатите ни функционалности с много нови такива. Safari има нови функции като къстъмизирана заглавна страница, елегантен дизайн и нови табове и нов Privacy Report. Обновеното приложение Messages пък от своя страна позволява на Мак потребителя да изпраща и получава по-персонализирани съобщения, групирайки ги по интерактивен начин. Maps също предлага нови функции, изследване на местоположение и навигиране.

macOS Big Sur съчетава напредналата технология с мощта на UNIX и лекотата за използване на познатите ни на Мак опции. С модерният си, изчистен изглед, огромни подобрения на главните приложения като Safari, Messages и Maps и други, всеки ще обикне macOS Big Sur.

Най-големият ъпдейт на дизайн от създаването на Mac OS X насам

macOS Big Sur е с просторен нов дизайн, който прави употребата по-лесна. Добавени са и повече контролери за улеснение. Всичко от извивката на прозорците до цветовата палитра е обновено осигурявайки повече комфорт. Иконите на дока са проектирани да са съвместими с иконите на екосистемата на Apple (Мак, iPhone, iPad), като същевременно запазват своята Мак идентичност. Бутоните и контролерите се показват когато е необходимо и се скриват когато не са Ви нужни. Операционната система създава усещане за фокусираност, същевременно е много позната на база това което познаваме до момента, намалявайки визуалната сложността и изкарвайки съдържанието нужно на потребителя.

Къстъмизираното меню предоставя нови контролери и бърз достъп до десктопа. Обновеният Notification Center включва по-интерактивни нотификации, уиджитите са с различен размер представяйки повече информация на потребителя, а новият дизайн на основните приложения е по-организиран от към страна на многобройни отворени прозорци правейки интерактивността на приложенията по-голяма, което улеснява употребата.

 

В macOS Big Sur Safari претърпява най-големия ъпдейт до сега. Safari е най-бързият браузър в света. Бързият JavaScript спомага за това му постижение и предимство пред останалите браузъри на Мак и PC. Safari зарежда често отваряни сайтове с около 50% по-бързо в сравнение с Chrome. Табовете са с обновен дизайн за по-лесна навигация, могат да се показват повече на един екран. Излизат и фавикони за по-лесно разпознаване на отделните отворени табове и зареждане на бърз преглед като ховър при заставане на съответен таб с курсора за да може по-лесно да се ориентира потребителя кой е сайта. Потребителите могат да къстъмизират началната страница на Safari с бекграунд снимка или колекция от списъка за четене и iCloud табове. С вграденият преводач, Safari може да засече и преведе уеб сайт от седем различни езика само с един клик. От Mac App Store можете да изтеглите различни разширения за Safari и да къстъмизирате още повече браузъра по Ваш вкус.

Сигурността винаги е била важна и за това Safari има вградени защити. Новият Privacy Report добавя по-голяма видимост на сигурността при сърфиране в различни уеб сайтове. Потребителите могат да изберат кога и с кое разширение да работи Safari, а вградените инструменти защитават и не разкриват Вашите пароли, дори и на Apple.

 

Messages на Мак. В това приложение са добавени нови тулове за по-добра организация на съобщенията и опции за споделяне. Потребителите могат да маркират любимите си съобщения (Pin) и те да остават най-горе в списъка за по-бърз достъп. Търсенето също е с обновен дизайн – организиране на резултати, линкове и снимки, съвпадащи на критериите за търсене, за да могат потребителите да намират нужната информация бързо и лесно.

 

Можете да персонализирате съобщенията си като добавите в тях балони, конфети и други. Вече имате опцията да създавате и свои memoji на Мак и да изразявате себе си чрез тях. Добавете снимки, GIF-ове и видео клипове бързо и лесно. Груповите съобщения също са обновени. Можете да отговорите в отделно съобщение като го адресирате към конкретен човек в групата. Това става като тапнете на името му. Можете да споделяте снимки или емотикони, каквото пожелаете, с всички членове на групата.

 

С изцяло нов дизайн специално за macOS Big Sur, Maps има и нови функции. Открийте места, които да посетите или неща които да направите с Guides. Или създайте собствен гайд с любимите си ресторанти, паркове и места за почивка, които след това да споделите с роднини и приятели. С 360-градусовия изглед можете да разгледате всяка дестинация, дори и летище отвътре или шопинг център. Можете да създадете на Maps своя маршрут, било то с кола или колело, и да го изпратите на Вашият iPhone за да е готов като потеглите.

 

Конфиденциалност, водеща за индустрията.
Сигурността е в ядрото на Мак, и macOS Big Sur предлага още повече прозрачност и контрол над данните Ви. Новата детайлна информация в Mac App Store ще Ви помогне да разберете политиката за сигурност на всяко приложение още преди да го свалите, дори да научите какви лични данни събира приложението – възраст, данни за контакт, местоположение и други, и дали данните се споделят с трети страни или не.

World-Class Developer Tools
Общността на разработчиците на Apple софтуер са над 20 милиона. Всички те допринасят за невероятно усещане при работата с iOS, iPadOS, macOS, watchOS и tvOS. Xcode 12 прави разработката на приложение за macOS още по-лесна. SwiftUI е обновен така, че разработчиците могат да пишат цели приложения със споделен достъп до кода през всички платформи на Apple, като същевременно лесно добавят персонализирани функции за Мак. А SwiftUI се използва на много места, включително в новите Widgets на Мак и iPhone, а iPad използва споделен Swift код.

Mac Catalyst, който дебютира с macOS Catalina миналата година, направи за разработчиците по-лесно пренасянето на приложения от iPad на Мак. В macOS Big Sur, Mac Catalyst приложението наследи изгледа на предходната версия, давайки на разработчиците нови, мощни API-та, контрол над изгледа и поведението на техните приложения.

В тази версия разработчиците имат опцията и да предложат Family Sharing на техните приложени и абонаменти. С поддръжката на WebExtensions API, разработчиците могат бързо и лесно да обновят стоите приложения през Safari.

macOS Big Sur е достъпна за членовете на Apple Developer Program на developer.apple.com от днес, а публичната бета версия ще бъде достъпна от другия месец на beta.apple.com. Официалната версия на macOS Big Sur ще се разпространи за потребителите тази есен.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *