Thunderbolt 4

Apple потвърждава поддръжка на Thunderbolt в ARM Mac

Apple потвърди, че ще продължи да поддържа Thunderbolt с пускането на новите базирани на ARM Mac.

„Преди повече от десетилетие Apple си партнира с Intel, за да проектира и разработва Thunderbolt, а днес нашите клиенти се радват на бързината и гъвкавостта, която това добавя за всеки Mac. Ние оставаме отдадени на бъдещето на Thunderbolt и ще го поддържаме в Mac с Apple ARM“, коментира говорител на Apple в изявление.

Изявлението на Apple следва въвеждането на новия стандарт Thunderbolt 4 от Intel.

Intel представи официално Thunderbolt 4, следващото поколение на своето универсално решение за свързване на кабели с USB 4 съответствие.

За първи път Thunderbolt 4 ще предлага докове с до четири порта на Thunderbolt и универсални кабели с дължина до 2 метра. Предстоящите мобилни компютърни процесори на Intel, с кодово име „Tiger Lake“, ще бъдат първите, които интегрират Thunderbolt 4. Intel също обяви контролера Thunderbolt 4 за серия 8000, съвместим със стотиците милиони компютърни компютри и аксесоари Thunderbolt 3, които вече са налични. Сега са налични комплекти за разработчици на Thunderbolt 4 и тестване за сертифициране.

„Thunderbolt предоставя на потребителите водещ стандарт за свързване в редица устройства, като помага за усъвършенстване на компютърния опит и постигане на обещанието за USB-C с простота, производителност и надеждност“, казва Джейсън Зилер, GM от отдела за свързване с клиенти на Intel на Intel. „Пристигането на Thunderbolt 4 подчертава как Intel напредва в екосистемата на PC към наистина универсални решения за свързаност.“

 

Thunderbolt 4
Thunderbolt 4

Ето поглед върху новостите …

Защо има значение: Продуктите с Thunderbolt предоставят последователен, водещ в индустрията набор от възможности за свързване на компютри към данни, видео и захранване с простотата само на един USB Type-C порт. Свържете се с мощни докове, дисплеи Thunderbolt, бързо съхранение или всеки USB аксесоар за безпроблемно работно пространство. За да осигури последователно изживяване в най-добрия клас и лекота на използване в широк спектър от видове продукти и производители, Intel работи в тясно сътрудничество със своята екосистема от компютърни, аксесоарни и кабелни партньори, за да наложи задължително сертифициране за всички продукти на Thunderbolt.

„Очакваме продуктите Thunderbolt 4 да бъдат точка на пречупване за производителите на аксесоари, които зависят от персонални компютри и Mac, за да предложат водещ в индустрията набор от продуктови възможности за последователно потребителско изживяване. Напредъкът в Thunderbolt 4 ще помогне на Kensington да предефинира съвременното работно пространство на бъдещето “, заяви Бен Такер, вицепрезидент и генерален мениджър в Kensington.

 

„Новите възможности и минималните изисквания на Thunderbolt 4 ще осигурят страхотно преживяване и повишена производителност, от която се нуждаят нашите ИТ клиенти и крайни потребители“, заяви Джери Парадайс, вицепрезидент по търговско портфолио, Lenovo PC & Smart Devices. „Lenovo е развълнувана да работи с Intel за разширяване на нашата поддръжка на Thunderbolt с представянето на Thunderbolt 4 PC и разширяващото се портфолио от Thunderbolt аксесоари.

Intel Thunderbolt controller
Intel Thunderbolt 4 8000 Series controller

 

Какво предоставя: Thunderbolt 4 надгражда иновациите на Thunderbolt 3 за наистина универсално изживяване на кабелна връзка. Thunderbolt 4 осигурява 40 Gbps скорости за данни, видео и захранване през една връзка. Това е най-изчерпателната спецификация на Thunderbolt, която все още е в съответствие с най-широкия набор от стандартни за индустрията спецификации – включително USB4, DisplayPort и PCI Express (PCIe) – и е напълно съвместима с предишните поколения продукти на Thunderbolt и USB. Изискванията за сертифициране на Thunderbolt 4 включват:

● Удвоете минималните изисквания за видео и данни на Thunderbolt 3.
○ Видео: Поддръжка на два 4K дисплея или един 8K дисплей.
○ Данни: PCIe при 32 Gbps за скорост на съхранение до 3000 MBps.
● Поддръжка за докове с до четири порта Thunderbolt 4.
● зареждане с компютър на поне един компютърен порт.
● „Събудете“ компютъра си от сън, като докоснете клавиатурата или мишката, когато сте свързани с док на Thunderbolt.
● Необходима защита от директен достъп до DMA базирана на Intel VT-d, която помага да се предотвратят физически DMA атаки. (Прочетете повече в кратката информация за сигурността на Thunderbolt.)

Когато ще е наличен: По-късно тази година Intel очаква да представи новия контролер Thunderbolt 4 серия 8000, включително:
● JHL8540 и JHL8340 хост контролери за производители на компютри.
● Контролер на устройства JHL8440 за производители на аксесоари.

Първите компютри и аксесоари с портовете Thunderbolt 4 се очаква да бъдат налични през тази година, включително лаптопи, базирани на иновационната програма на Intel с кодово име „Project Athena“.

 

 

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *