Apple подава жалба срещу фалшивите магазини

Apple подаде съдебен иск в Ню Йорк срещу магазините, които копират без разрешение концепцията на фирмените магазини Apple Stores. Жалбата е срещу около 50 лица, пише американският специализиран блог AppleInsider.

Детайлите все още не са известни, но един от обвинените е фирмата Apple Story Inc, която е собственик на едноименен магазин в Ню Йорк, копиращ концепцията на фирмените обекти на Apple.

Снимки и от този магазин бяха публикувани в блога Birdabroad на американска, живееща в Китай. В блога си тя публикува няколко фалшиви магазина на Apple в Китай, но скоро след това показа снимки и на други имитации, пратени й от нейни читатели от целия свят.

До този момент от Apple не са взимали отношение по темата. Наскоро компанията потвърди, че откритите от Birdabroad в Китай магазини наистина не са представители на концерна, нито т. нар. премийни дилъри, на които е разрешено да наподобяват дизайна на магазините. До този момент AppleInsider не е получил коментар от Apple или от адвокатите на концерна.

Независимо от иска на Apple властите в Китай започна разследване срещу фалшивите магазини в страната, предава държавната агенция Синхуа. Два магазина вече са затворени, защото нямат валиден търговски лиценз. Операторите обаче засега не са глобени за нарушаване на авторски права.

Източник: dnes.bg

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *