MacBook Air

Ще видим ли MacBook Air с iPadOS? Много вероятно!

Миналата седмица Apple пусна нова версия iPadOS с пълна поддръжка на мишка и тракпад. За някой потребители това може да изглежда като просто още един ъпдейт със страхотни нови функции и подобрения, но е много вероятно да е нещо повече. Напълно възможно е това, което виждаме да е кулминацията на дългогодишен труд с цел постигане на съвместимост и възможност Apple да пусне лаптопи с iPadOS вместо MacOS. Всъщност според мнозина дори в момента iPad Pro с клавиатура вече е еквивалент на истински лаптоп.

Възможно ли е наистина Apple да направи голямата крачка и да смени операционната система на лаптопи като MacBook Air към това, което в момента познаваме като iPadOS или нещо много близо до това (вероятна следваща итерация на софтуера)? Всъщност на този етап е не просто възможно, а много вероятно.

Миналата седмица известния анализатор Min-Chi Kuo пусна интересен рисърч, предричайки че догодина Apple ще пусне в продажба „множество“ лаптоп и десктоп компютри базирани на процесорната архитектура ARM, която в момента се използва от всички iOS и iPadOS устройства. Това е критично важно по две причини – първо, така се прекратява зависимостта на Apple от Intel – единствения за момента доставчик на процесорни чипове за цялата гама Mac продукти (настолни и лаптопи) и второ именно това прави много голяма вероятността Apple да пусне MacBook лаптопи с iPadOS – защото операционната система е изключително оптимизирана именно за тази архитектура.

Мигрирането на MacBook Air към iPadOS има и други предимства за Apple. За начало, това ще е края на „двойната работа“ за разработчици – тоест ще отпадне нуждата да се разработва едно и също приложение за две отделни платформи. iPadOS и в момента има собствена файлова система, поддръжка за клавиатура, мишка, други периферни устройства както и цял набор от приложения, много от които работят дори по-ефективно от десктоп версиите им (Microsoft Office, Adobe Lightroom/Photoshop и др). Кому е нужно да се инвестира двоен бюджет и време в разработката и за iPadOS, и за macOS?

Но, което е много по-важно за Apple, iPadOS е доста по-затворена операционна система – потребителя може да стартира само приложения изтеглени от App Store, за които Apple прибира 30% комисионна. Въпреки усилията да се популяризира Mac App Store, за момента macOS позволява инсталация и стартиране на произволни приложения, както безплатни така и платени, но свалени от мрежата, т.е. без комисионна за Apple. Само печалбите от този бизнес кейс, без никакви други мотиви вероятно са достатъчна причина Apple да обмисля тази стъпка.

Този подход на „заключената“ операционна система, в която могат да се инсталират само проверени и подписани от Apple приложения, подобрява съществено и сигурността на устройството. Зловреден софтуер като рансъмуер, вируси и други подобни заплахи е крайно малко вероятно да бъдат проблем. С две думи лаптопите на Apple ще се превърнат в едни от най-сигурните на пазара.

Какви са предизвикателствата пред Apple?

Ако Apple все пак реши да пусне MacBook Air с iPadOS, ще срещне и предизвикателства – и това са по-скоро културни предизвикателста отколкото технически.

Първото предизвикателсто е, че Apple ще трябва да направи MacBook Air тъчскрийн устройство. Преди десет години лично Стив Джобс определи концепцията за тъчскрийн лаптоп като „ергономично ужасна„.

Въпреки това светът продължи и пазара беше, може би силно казано, залят от конвертируеми устройства тип две-в-едно лаптоп и таблет. Същото може да направи и Apple. Да си признаем, че дори в момента iPad Pro с клавиатура си е точно това, две в едно лаптоп и таблет, но с друго име.

Може би най-голямото предизвикателство пред Apple за преминаване към iPadOS е свързано с производителността. ARM-базираните чипове попринцип са оптимизирани за продължителен живот на батерията за сметка на производителността. Това започна да се променя с последните поколения процесори – A12 чиповете в актуалните поколения iPad Pro имат сходна или по-добра производителност от актуалните Intel процесори в MacBook Air според софтуера за тестване на производителност GeekBench 5.

От друга страна по-сериозните натоврарвания на които са подложени актуалните поколения MacBook Pro и Mac Pro нямат ARM еквивалент в репертоара на Apple, поне за момента. Ето защо, ако Apple все пак реши да пусне Mac с iPadOS, то със сигурност ще започне с MacBook Air – може би още със следващата итерация.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *