Честит рожден Apple!

На 1ви Април 1976 година Steve Jobs, Steve Wozniak и Ronald Wayne сформират Apple. Първият им компютър е бил Apple I, направен ръчно по дизайн на Steve Wozniak.  Продажбата му е стартирала през месец юни същата година, като цената му е била $666,66.

Вече Apple е на 38 години, или 456 месеца, или 13879 дни. През годините компанията е създала компютри от Apple II до MacBook Pro, технология на ново иновативно ниво. И не само компютрите са революционни. През 2001 година за първи път на пазара се е появил MP3 плеър – iPod, iPad таблетите през 2010 година и смартфона – iPhone, през 2007 година.

Steve Jobs напуснал Apple през 1985 година поради неразбирателство с борда на директорите, но се е върнал в края на 90те за да спаси компанията. Без Steve Jobs Apple е щял да фалира. Под негово ръководство са били представени iPod, iPad, iPhone, iMac, iTunes. Steve Jobs почива през 2011 година от рак на панкреаса.

Двама от създателите на Apple са все още живи.

Steve Wozniak напуска през 1987 година и стартира нова компания наречена CL9.

Ronald Wayne е бил важна част от създаването на Apple. Създал е дружественият договор както и първото лого. За неговата работа е получил 10% дял от  компанията, който е продал скоро след като са се появили подозрения, че той може да е отговорен за дълговете на фирмата.

Честит рожден ден Apple! Вие сте иновативен и технологичен лидер почти четири десетилетия. Нямаме търпение да видим с какво ще ни изненадате следващите четири десетилетия!

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *