Върховите 10 момента за Apple

1. Началото

Стив Джобс е на 21 години, колежанин – живеещ с родителите си в Лос Алтос, Калифония. Заедно с приятелите си Стив Уознияк и Роналд Уейн се събират и прекарват свободното си време в гаража, като по онова време Стив Джобс и Уейн работят в компания за игри – Атари, а Уознияк работи за Hewlett-Packard. На 1 Април 1976 тримата създават Apple Computers. Стив Джобс и Уозняк работят в посока създаване на революционния персонален копютър, докато Уейн продава своя дял в новосъздадения Apple за сумата от 800 USD, само три месеца, след като компанията е създадена.

За територията на България – можете да закупите онлайн Apple продукти от NovMac.com: Поръчайте MacBook, MacBook Air, Mac Book Pro, iMac или iPod на промоционални цени. Станете наши лоялни клиенти и ние ще ви направим специална отстъпка.

2. Представянето на Apple I
apple_first_pc

Според днешните стандарти, първия Apple компютър прилича на антика. Ръчно изработен от съоснователя Стив Уознияк в гража на родителите на Стив Джобс, компютъра е представен за първи път в Homebrew Computer Club в Пало Алто, Калифорния през 1976 година. Apple 1 има памет и скорост, колкото на  джобен калкулатор с дървена рамка по модел на “Направи си сам”. Освен всичко останало, му липсват и украшения, като клавиатура, монитор, мишка и дори хард драйв. Но дори и така, като първия микрокомпютър от вида “всичко – в – едно”, бъдат ли му закачени клавиатура и монитор, няма да се изискват съществени допълнения за да се визуализира текст, което е гигантска стъпка напред в сравнение с конкуренцията.

Компютъра се е предлагал за 666USD (не по сатанински причини, а единствено поради факта, че Уозняк предпочитал повтарящи се цифри). Повече от 200 броя са продадени от Byte Shop – първата верига магазини за продажба на компютри на дребно. През 1999 Apple 1 заема позицията на най колекционирания компютър на всички времена. Един късметлия е успял да продаде неговия оригинален Apple 1 за сумата от $50,000

3. 1984г: Зората на Mac

Когато Стив Джобс представя Макинтош на годишното събрание на акционерите на 24 Януари 1984, се вдига страхотен шум. На достъпната цена от 2495 USD Макинтош е първия компютър, който представя графичен потребителски интерфейс, заменяйки старомодната текст – базирана операционна система с интуитивен лейаут, състоящ се от “папки” и “икони”.
А световния дебют на Макинтош е още по-забележителен с известната реклама на Мак – Superbowl, режисирана от Ридли Скот.

4. Сделка с подялба на властта
apple_power_pc
Когато уважаваната бизнес технологична компания IBM навлиза на пазара на персоналните компютри през 1981, Apple поздравяват своя конкурент с реклама на цяла страница в Wall Street Journal. Рекламата гласи: “Добре Дошли IMB. Сериозно.” В последващите години, двете компании водят битки с техните достижения, докато през 1985 Apple обявяват примирие. Двете компании заравят томахавката на споделянето на властта и в резултат на това се създава PowerPC чип. Със съвместната разработка на този чип, се създава мошен процесор, който може да се прилага и на старите Mac приложения.  Във време, в което още един конкурент от индустрията завладява все по-голям пазарен дял – Microsoft, сделката между IBM и Apple застава като заплаха над Windows Intel машините на Бил Гейтс. С няколко обновявания в скоростта, PowerPC чипа се прилага на всички Mac компютри до 2006г, когато Apple преминават на чипове, произведени от Intel.

5. Завръщането на Джобс

apple_jobs_returns
“По онова време, той бе неконтролируем”, споделя член на борда на Apple за Стив Джобс, обяснявайки защо, през 1985 борда гласува неговото уволнение.
“Имаше идеи в главата си и нямаше никакво значение, какво искаха другите”. Дори бившия президент на Pepsi – Джон Скъли, който се е присъединил към Apple за да наглежда Джобс, не успя да издържи съвместната им работа. Тук е момента да се отбележи, че реално Джобс кани Скъли да се присъедини в Apple с думите “Искаш ли да прекараш остатъка от живота си продавайки подсладена вода или би предпочел да промениш света?”.
През 1997 обаче печалбите на компанията се сриват, а продукта на Майкрософт – Windows 97 буквално залива пазара. Борда на директорите на Apple решават, че се нуждаят от Джобс обратно в компанията. През август същата година Джобс се завръща, като директор на Apple. Списание Fortune пише “Станал е наистина по-добър лидер, а не някой, който само праща хората “по дяволите”, и се интересува единствено от изработка на красиви предмети. Сега продължава да праща всички по дяволите но се грижи и за създаване на красиви предмети, от които се изкарват пари”. Днес той е признат като най-ценния актив на компанията. Само часове след новината, здравословното състояние на Джобс се влошава, което го принуждава да си вземе почивка. Това доведе до спад на акциите на компанията с 4%

6 – Candy computer

apple_imac
iMac представен през 1998 има две характеристики, които го превърнаха в най-продавания персонален компютър в щатите.
Първо – съдържаше всичко в кутията, което не изисква set up и дори има дръжка, която улеснява изваждането му от кашона и разнасянето му напред-назад. Елиминирането на куп устройства и кабели, които обикновено са свързани към монитора, клавиатури, мишки и други направи iMac особено атрактивна за онези потребители, които не са особено компютърно и технически “грамотни”. Според статистиката на Apple – една трета от продажбите на iMac са били от хора, които закупуват Мак за първи път.

Второто нещо, с което отличаваше iMac бе красотата му. На рафтовете сложен до бежовите компютри, които доминираха на пазара по онова време, красивия iMac със сладката овална мишка и полупрозрачно тяло изпъкваха значително. По-малко от година след пускането на iMac, Стив Джобс представи втората генерация, която беше достъпна в 5 ярки цвята. Седмица след бонбонените iMac – ове, Apple обявява, че продажбите за тримесечието са три пъти по-високи от тези от предходната година.

Поръчайте Вашият нов iMac на промоционална цена сега!

Наличности на предходни модели можете да поръчате от тук.

7 . iPod мания

“Подсказка: Не е Мак” – така Apple обявяват през октомври 2001 дебюта на прекрасно наименования iPod.  Дори и ако сте опитали – не сте могли да избягате от манията, която последва. Apple са пускали безброй играчки в миналото – eMate, Pippin и Macintosh TV, но никоя от тях не повлиява съществено на продажбите. iPod е друго нещо. 399 доларовият преносим музикален плеър, с иновативен кръгъл активен интерфейс, впечатляващи възможности за съхранение и памет, както и сваляне на данни със скоростта на светлината, бързо го превръщат в един от най-продаваните продукти. “Можете да поместите цялата си музикална фонотека във Вашият джоб” казва Джобс. След дебюта си са продадени над 170 милиона iPod плеъри в целия свят.
Въпреки това решението на Apple да премахне думата “Компютри” от корпоративното си име не се посреща добре през 2007-ма. Както един от софтуерните разработчици е казал “Стив – искаш ли да продаваш цветни пластмаси до края на живота си или искаш да промениш света?” Вижте актуалните модели и цени и направете Вашата поръчка за iPod сега.

8. Mac OS X

apple_osx

Докато е далеч от Apple и работи за NeXT – друга компютърна компания, която основава Джобс, той научава няколко трика – един е особено важен: операционната система, която ще стане известна, като Mac OS X (десет, а не буквата Х). Пусната официално през Март 2001, Unix базираната система поведе OS програмирането към нова ера. Самият Джобс казва за мощната и стабилна система: “Толкова е красива, иска ти се просто да я оближеш”.

Рекламирана, като устойчива на виртуален удар, Mac OS X е улеснение и за очите, поради “водната тема” на графичното оформление, меки ръбове, полупрозрачни цветове и райета. Mac OS X продължи да еволюира, в шест различни версии през годините. Нейната стабилност, скорост и лекота при употреба, станаха основна причина при продажба на Mac за нови потребители, които преминават на Mac от Windows компютри.

Искате да поръчате? Направете го от онлайн магазина за Apple продукти NovMac.com и ще Ви предоставим безплатна инсталация!

9. Dreamy Downloads

Две години след затварянето на Napster поради нарушаване авторските права, Apple пускат своя iTunes онлайн магазин през 2003 година, предлагайки легално музика за сваляне срещу 99 цента на песен. Навлизането на Apple в света на онлайн продажбите на музика, промени изцяло бранша.
iTunes магазина е изключително лесно ползваем, с огромна музикална библиотека, насочен към потребителите, за разлика от конкурентните услуги, предлагани по онова време. Apple разполагат и с голямо предимство – възможността да обвържат магазина и софтуера на изключително популярния iPod. През първата седмица iTunes продават над 1 милион песни, в рамките на година – 50 милиона.

10. iPhone

apple_iphone
След успеха на iPod, възникна въпроса дали Apple ще влязат на пазара на мобилните устройства за данни, като смартфони и блекбъри устройства. Главния въпрос бе не дали, а кога? През Юни 2007 – официалното обявяване на iPhone в Щатите предизвика огромни опашки пред магазините на Apple, както и прекрасната оценка на критиците (номиниран за изобретение на годината от Таймс).
Мултимедийният телефон, Mp3 плеър, камера, GPS и така нататък реализира 1.4 милиона продажби до 30 Септември. Но тези иноватори, които първи го закупиха, се почувстваха ужасно зле, тъй като първите iPhone бяха пуснати на цената от $599, а само два месеца по-късно цената им падна до $200. За да ги компенсира – Стив Джобс отпуска на всеки закупил телефона на високата цена, ваучер от 100 USD които може да похарчи в магазините на Apple.

Година по-късно Джобс представя нова, още по-добра и евтина версия – iPhone 3G, продаваща се за $199

Източник: www.time.com

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *