Стив Джобс, съоснователя на най-ценната технологична компания, почина на 56 години

Почина Стив Джобс, съоснователя на най-ценната технологична компания, която създаде такива устройства, които промениха начина по който потребителите използват електронните устройства, доведе до революция в компютърната, музикалната индустрия и тази на мобилните телефони. Той беше на 56 години.

Джобс, който напусна Apple Inc. на 24 Август 2011г, почина вчера. През 2003 година му бе поставена диагноза за рядка форма на рак на панкреаса и претърпя трансплантация на черен дроб през 2009г.

„С голямо прискърбие ви съобщаваме, че Стив Джобс почина“ споделят Apple. „Неговата брилянтност, страст и енергия бяха източник на безброй иновации, които докоснаха и промениха живота на всеки от нас. Днес света е неизмеримо по-добър, благодарение на него.“

Джобс бе преприемача от силиконовата долина. С дълга коса, любител на технологиите, той напуска колежа и основава компютърна компания в деня на шегата – 1ви Април 1976г. Няма специално техническо образование или квалификация, нито съществен бизнес опит.

Вместо това, той има правилно отношение към елегантните технологии и ясна представа, че компютрите могат да са повече от играчка, хоби или работна сила за големите корпорации. Тези машини може да бъдат незаменими инструменти. Компютъра може да бъде “Велосипед за ума ни” често казва Стив Джобс. Беше прав и с това допринесе за революцията в компютърната сфера.

Изявлението на Обама.
Смъртта на Джобс, бе почетена с огромно прискърбие от клиенти, които поставят цветя и съболезнования по стените на Apple магазините, както и от различни технологични експерти, директори и собственици на компании, които през годините са партнирали и конкурирали със Стив Джобс. Знамената пред централното управление на Apple са спуснати на половина. Дори американският президент Барак Обама и първата дама Мишел Обама почетоха неговата загуба.

“Мишел и аз научихме с прискърбие за загубата на Стив Джобс” , казва Обама. “Стив бе сред най-великите американски иноватори – достатъчно смели да мислят различно, достатъчно дръзки да вярват, че могат да променят света и достатъчно талантливи да го направят.”

По време на неговото управление Apple започна своята доминация в дигиталната ера, първо с направата на Макинтош компютъра, а по-късно с iPod музикалния плеър, iPhone безжичното устройство и най-новото – iPad таблет.

С всеки продукт Джобс предизвикваше своите конкуренти – от IBM компютрите, до Microsoft Corp за операционните системи, Сони за музикалните плеъри и Google за мобилният софтуер.

От мечтател до виртуоз

Джобс доказа себе си не само като технически мечтател, но виртуозен лидер, който построи втората най-ценна компания в света, след Exxon Corp.

Началото на професионалното израстване на Джобс е в периода от 1976 до 1984г. Тогава отбелязва първият си успех с Apple II компютъра, устройство, което бързо се разпространи в училищата, някой потребители и малки компании. Това бързо превърна Apple в нововъзникваща алтернатива на IBM, които по онова време са лидера на пазара на производство на компютри. Apple представя първото си творение публично през 1980г и графичният Макинтош се ражда точно три години по-късно.

През 1984 до 1997 звездата на Стив Джобс избледнява. През 1985 е уволнен след битка с борда на директорите на Apple. Той основава нова компютърна компания, наречена NeXT Computer Inc и закупува студиото за компютърна анимация на Джордж Лукас. По-късно името на компанията става Pixar

Низ от добри попадения

През 1997 Apple закупува NeXT, което връща Стив Джобс обратно в разработката на компютри, в компанията която лично той основа, с което започна третият етап от възхода на неговата кариера. С връщането си той въвежда куп иновации и допринася за разрастването на компанията. Така той маркира най-голямото завръщане в бизнес историята. Без значение дали работи върху Мак, или върху iPhone или отделя внимание на компютърната анимация с което допринесе за непрекъсната верига от успешни хитове на Пиксар, Джобс доказа, че сложните технологии могат да бъдат превърнати в семпли, красиви продукти, които са неустоими за хората.

Неговото педантично внимание към продуктовият детайл се пренесе върху публичният му образ, който се превърна в неразделна част от марката Apple. На обществени места той носеше дънки без колан и черна поло блуза.

В редки случаи дава интервюта – появявайки се на корицата на Time, Fortune или Business Week например, той ще изисква да знае предварително детайли, като например кой фотограф ще го снима. Неговата липса на желание за публичност само допринасяше за мистичността му.

“Чудесна” потайност

“Потайността всъщност е чудесна,” казва Реджис МакКена, маркетинг консултант в компютърната сфера, който първи работи с Apple през 1980г. “Колкото повече искате да знаете за тази компания, толкова по-мистична е тя” Друго, което допринасяше за аурата на Джобс бе неразкриването на информация за продуктите. Той страстно се подготвя за събитията, организирани от Apple в Cupertino Campus или Сан Франциско Moscone Center, репетирайки неговото представяне безброй пъти. Ще изхвърли цялата презентация дори минути преди тя да стартира, ако не е изчистена до последният детайл.

Завладява аудиторията и джаджите, които представяше се възприемаха от целият свят, добавяйки милиони долари печалба. Продажбите скачат с 82% което доведе до рекордните 28.6 милиард щатски долара за периода до Юни 2011, последното пълно тримесечие, преди Джобс да напусне, при което стоковият пазар затвори на 376.18 щатски долара на 24 Август, преди напускането да бъде обявено. Така Apple достигна до пазарна стойност от 348.8 милиарда щатски долара.

Целият този успех идва заедно с нужното его. Джобс бе известен с манията си за контрол, с проблемите си с авторитета, казват съдружници и бивши работници. Близо бе до нарушаване на законите, като променя със задна дата условията на работниците. Укриването на влошеното му здраве от акционерите също предизвика недоволство от органите на властта.

“Паркирай различно”

На паркинга на Apple, хората често забелязват сребристия Mercedes-Benz SL 55 AMG на Джобс, паркиран на неудобни или забранени места. Неговите коли лесно се забелязваха, тъй като той отказва да им сложи регистрационни табели. “Това е малка игра с която се забавлявам” сподели той пред Fortune през 2001г. Работниците слагат бележки под чистачките, насърчавайки го да “Паркира различно”, което е заигравка с рекламният слоган на компанията “Мисли различно”.

Джобс бе известен с това, че в един момент може да те повиши и в следващия вече те е понижил. Според “Второто завръщане на Стив Джобс” от Алън Дойчман, този стил на управление е познат в Apple, като “герой-боклук въртележка” Никой не е имунизиран срещу тирадите на Джобс и това допринася за много обтегнати взаимоотношение с колеги, приятели и семейство в живота му.

Като лагерен огън

“Стив Джобс е като лагерен огън”, казва Нейл Симс, хедхънтър, който помага с набирането на мениджъри на Джобс, в интервю през Октомври 2008г. “Всички искат да са достатъчно близо за да се стоплят и никой не иска да е прекалено близо, за да не изгори”.

Стивън Пол Джобс е роден на 24 Февруари 1955 в Сан Франциско в семейството на неомъжена двойка студенти в колежа Джоан Каръл Шийбъл и сирийски емигрант Абдулфатах “Джон” Джандали. Осиновен е от Клара и Пол Джобс, които отглеждат Стив в покрайнините на Маунтин Вю и Лос Алтос Калифорния.

Това беше точно в сърцето на Силиконовата Долина и навсякъде имаше инженери” казва Джобс в интервю проведено от Смитсонският институт. “Това бе най-прекрасното място на което може да израснеш”.

Джобс се възползва от местната технологична среда. Баща му има работилница в гаража, където прави място на сина си да изобретява. Съсед, който е любител радио оператор и Hewlett-Packard служител, го учи на електроника. Младият Стив с удоволствие откривал как работят нещата.

“ Това ми даде страхотно самочувствие” казва Джобс пред Смитсонския институт. “Чрез проба и учение човек може да разбере привидно сложни неща”.

Самоувереност

Това самочувствие беше широко демонстрирано преди да започне гимназия. Както Джобс веднъж сподели пред Business Week, на 12 се е обадил на Уилям Хюлет, съоснователя на Хюлет Пакард, за части нужни му за брояч на честота, който се опитвал да изгради. Хюлет разговарял с него 20 минути, Джобс получава частите от които се нуждае и евентуално летен стаж в компанията.

Катрин Лойър Джейкъбс, която живее на съседната пряка от семейство Джобс, споделя че помни Стив като тиинейджър. Веднъж се появил на нейният праг, молейки я да му помогне да си направи офис в къщата на родителите му. Към този момент тя получавала доходи от продажба на тюркоазени бижута и съсед я препоръчал, като някой който разбирал поне малко от бизнес. Джобс не е имал средства за да заплати, но й предложил акции от новата си фирма.

“Много ясно си спомням как му казах – Не искам никакви акции. Искам да си заплатиш. Виж не искам да бъза измамена от някакъв тийнейджър, който постоянно си стои в гаража”.

Кенчета за 5 цента

През 1972 Джобс завършва гимназията Хоумстед в Купертино, което е училището и на неговият бизнес партньор Стив Возняк, випуск 1968ма. Тогава той се насочва на север, където посещава Рийд Колидж, училище за съвременни изкуства в Портланд, Орегон, известно с бохемската си атмосфера. Шест месеца по-късно напуска училище.

Въпреки това не си тръгва веднага. Остава в общежитията за още около година и половина, преспивайки в стаите на приятели, като печели пари от събирането на бутилки срещу депозит от 5 цента. Освен това е посещавал и учебни часове, включително тези, които вдъхновяват мисията в живота му за елегантен дизайн – часовете по калиграфия.

“Беше красиво, историческо, артистично изтънчено по някакъв начин, който науката не може да опише и това за мен бе запленяващо” споделя Джобс през 2005-та, в Станфордският университет.

Както Джобс споделя пред Станфордските дипломанти това “свързва точките” между развитието на усещане за естетика и неговото техническо разбиране. Осъзнава, че технологията и артистичността могат да се допълват.

Обратно в Калифорния

В края на 1974, Джобс се връща в Калифорния, запленен от технологичната култура на Силиконовата долина. Пътува до Индия, става Будист, експериментира с LSD. Излиза и с приятеля си Возняк – срещат се няколко години по-рано чрез приятели ентусиасти в света на електрониката в Homebrew Computer Club, група инженери, чието хоби е да се срещат и обменят части и идеи.

“ Той беше от онези готини момчета” казва Возняк в интервю пред Блумбърг ТВ след смъртта на Джобс. “ Той познаваше технологиите, разбираше ги. Говорихме за актуалните философии, хипи движенията, думите в песните, ходихме на концерти заедно. Имахме силно приятелство”

Двамата започват работа над проекти, с Воз – технически гений и Джобс – човека с новаторските идеи. Синята кутия е едно от първите им съвместни изобретения, което е устройство, което прави възможно безплатни телефонни обаждания на големи разстояния.

“Това, което научихме бе че можем сами да изградим нещо, което да контролира инфраструктура, която струва милиарди долари в света”, казва Джобс в документален филм от 1996 на PBS “Triuph of the Nerds”. “ Това беше невероятен урок. Не мисля че щеше да има Apple компютър, ако я нямаше Синята кутия”

Корените на Apple

Возняк започва да работи над устройство, с което той заедно с Джобс можеха да се хвалят пред приятелите си по хоби. Apple I бе малко повече от дънна платка, основата на персоналния компютър. Който и да е купил – Воз и Джобс продават 50 броя на местен хоби магазин. Може да е било примитивно, но бе доказателство на концепцията от което са се нуждаели. Знаели са че могат да построят по-добър компютър и Джобс знае кои ще са хората,които ще го купят.

Двамата официално регистрират Apple Computer на 1ви Април 1976г. Дванадесет месеца по-късно, компанията представя Apple II. Беше хит и стана първият широко използван домашен компютър. Продажбите на компанията достигат 117 милиона за фискалната 1980г, годината в която компанията става публична.

Сериозно. Добре дошли IBM

Трудно е да наречем Apple II невероятно технологично чудо. Въпреки това за разлика от предшественика си, бе в комплект с клавиатура и имаше пластмасова кутия. Не бе единственият на пазара. Комодор и РадиоШак Корп. също излизат с модел на домашен компютър, горе долу по същото време – Алтейр 8800 е представен през 1975г.

IBM навлиза на пазара през 1981 със собствено PC, използвайки софтуер от малката фирма наречена Microsoft Corp. вместо да създаде собствена операционна система.

Бавното начало за Mac дава шанс на IBM и други машини използващи софтуер на Microsoft и чипове от Intel Corp. да натрупат съмишленици и да изградят собствена екосистема.

Ние срещу тях

Това което раздели Apple беше харизматичния фронтмен Джобс, който бързо се превръщаше в бизнес суперзвезда. Свръх добър. Той видя себе си и компанията си като опозиционна сила, водеща благородна битка срещу безличната сила на IBM.

“В Америка винаги трябва да има добри момчета и лоши момчета” казва технологичния маркетинг експерт McKenna. Стана бунтовник, символ на бързо разрастване и младост.

Ние-срещу-IBM беше водещата идея зад известната TV реклама която представя следващия голям продукт на Apple – Macintosh. 60-секундното видео на режисьора Ridley Scott е пуснато само веднъж по време на Супер Купата. Тя описва светът на мрачното съответствие. Самотна жена носеща потник тича през сивотата и хвърля чук по голям монитор разбивайки монотонен образ на Big Brother.

Mac, със своята мишка и графика, демонстрира способността на Джобс да вижда потенциала в новите технологии и да ги комбинира по начин, който би допаднал на най-големия естет за който може да се сети – самият той.

Въпрос на вкус

Джобс първо видял графичен потребителски интерфейс няколко години по-рано при посещение в изследователския център на Xerox Corp. в Palo Alto, и веднага разбрал, че това е бъдещето на компютрите. Не чувствал угризение от това да копира идеята.

“В края на краищата е въпрос на вкус” казва Джобс. “Става дума за това да вземете най-добрите неща създадени от човека и да се опитате да ги приложите към нещата които вие правите. Пикасо казва: ‘Добрите артисти копират. Страхотните артисти крадат.”

Проекта “Mac” показа и друга страна на Джобс: неразгадаем автократ. Той може да бъде чаровен и груб в едно изречение, оставяйки подчинените в уплаха или заслепени, или и двете. Хора които са работили за Джобс наричат неговата способност да убеждава “поле за изкривяване на реалността”.

“Несломима воля”

Andy Hertzfeld, един от първите Apple инженери, описва феномена в “Революция в долината” (Revolution in the Valley), негова книга от 2005г. за разработването на Macintosh компютъра.

“Полето за изкривяване на реалността е объркващ меланж на харизматичен риторичен стил, непобедима воля и желание да се “огъне” всеки факт, така че да спомогне за постигането на желаната цел. Ако един аргумент не успее да убеди, той сръчно ще превключи към друг.

Andrea Cunningham, която работи с McKenna по рекламирането на Mac през 80-те, че нетърпимостта на Джобс към неестетичното е безкрайна.

Cunningham била с Джобс в неговата стая в хотел Карлайл в Ню Йорк за снимки за корицата на списание. Джобс, който “винаги трябва да е в подходящата среда”, започнал да крещи заради конкретно цвете което искал – кала.

“Той беше толкова ексцентричен” споделя Cunningham, “От къде да вземеш кала в Ню Йорк през Декември в 11 вечерта? Намерих цветар, намерих кала. А след това поиска купичка с ягоди върху пияното. И отделна купичка с бита сметана. Прекарахме три или четири часа правейки това.

Ухажване на Скъли

Джобс може и да очарова, както направи когато нае шефа на PepsiCo Inc. Джон Скъли да бъде Apple CEO през 1983. Джобс го попита: “Искаш ли да продаваш сладка вода до края на живота си, или искаш да дойдеш с мен и да промениш света?”

“Погледна ме и се взираше с онзи поглед който само Стив Джобс има” споделя Скъли. “Аз само преглътнах защото знаех, че цял живот ще се чудя какво съм изпуснал”.

Не много след пускането на Mac, отношенията на Джобс със Скъли и борда на Apple се влошиха. Артър Рок, рисков капиталист в Силиконовата долина и един от първите членове в борда на Apple казва, че манията и неотстъпчивостта на Джобс са най-добрите му качества.

Джобс свален

“Тогава той беше неконтролируем”, казва Рок в интервю през 2007г. “Имаше идеи в главата си и не зачиташе това, което другите искат да направят. Като основател на компанията, той правеше нещата които искаше без значение дали завършват добре или зле за компанията”

Mac не се продава добре през празничния сезон на 1984г. и Скъли поиска през April 1985 Джобс да бъде освободен от всекидневните му задължения. Джобс не хареса идеята и потърси подкрепата на директорите на Apple. Бордът избра Скъли и Джобс беше свален.

Джобс беше на 30 години и опустошен, но не за дълго.

“Тогава не го виждах така”, казва той в речта си в Stanford през 2005г., “но се оказа, че да бъда уволнен от Apple беше най-доброто нещо което някога ми се е случвало. Тежестта от това да бъда успешен бе заменена от лекотата да бъде отново начинаещ.”

През 1985 той основа NeXT, която разработи мощен компютър базиран на Unix операционната система. Лъскавите, черни машини добиха репутацията на елегантен дизайн и висока производителност; Tim Bernars-Lee създаде World Wide Web на NeXT работна станция.

Пиксар

NeXT беше труден успех. Компютрите бяха твърде скъпи за да станат толкова масови. Все пак, софтуерът разработен в NeXT по-късно щеше да предостави технологичните основи на Apple компютрите.

На следващата година Джобс купи “магазина за компютърна графика” на Джордж Лукас за 10 милиона долара и го преименува на Пиксар. Първият филм на студиото “Toy Story”, бе най-печелившия филм за 1995 и започна непрекъснатата поредица от хитове. Уолт Дисни (Walt Disney) купи Пиксар (Pixar) през 2006 за 8.06 милиарда и даде на Джобс място в борда на компанията. Той стана най-големия акционер в Дисни.

В личен план Джобс се установи. Ожени се за Лорън Поуел през 1991 и имат три деца.

Обаятелен Свят

Той също така се сдобри с дъщеря си, Лиса Бренан-Джобс, която е родена през 1978 от тогавашната му приятелка Chrisann Brennan. Chrisann отглежда Лиса основно сама. Тогава Лиса е тийнейджър и преди да започне Харвардския университет се мести в дома на баща си.

“В Калифорния, майка ми ме отгледа основно сама”, пише Лиса в статия за Vogue през 2008. “Нямахме много неща, но бяхме щастливи. Много се местихме. Живяхме под наем. Баща ми беше богат и известен и по-късно, когато се запознах с него, ходих на ваканции с него, живях с него за няколко години, видях друг, по-обаятелен свят.”

Jobs не се е свързал с биологичния си баща, John Jandali.

“Горд съм, че той е мой биологичен син, въпреки че не съм отговорен за нищо което той е направил.” казва Jandali в интервю. Той твърди, че никога не е разговарял със Стив.

Отсъствието на Джобс от Apple съвпада с издигането на Бил Гейтс и Microsoft Corp., разработчик на гафична операционна система наречена Windows. Apple започна и загуби дело срещу Microsoft, твърдейки че Windows е изкопирана от Mac.

Когато Джобс се досеща в какво се превръща Windows, се разкрещял на Гейтс, че ограбва Apple, според Andy Hertzfeld – главния софтуерен дизайнер на Mac.

Гейтс отговорил хладнокръвно: “По-скоро и двамата имахме този богат съсед наречен Xerox, и аз разбих дома му за да открадна телевизора, но открих, че ти вече си го откраднал.”

“Закриване”

Междувременно, Apple умираше. До края на 1997г. компанията преживя две години загуби, а делът на Mac компютрите е едноцифрен и намалява. На конференция през същата година, Michael Dell е запитан какво би направил за да съживи Apple, ако беше главен изпълнителен директор.

“Какво бих направил? Бих закрил компанията и бих върнал парите на акционерите” казва той. По-късно Джобс казва че компанията е била само на 90 дни от фалит.

В отчаяние, Apple се съгласява да купи NeXT за 400 милиона долара в края на 1996 и Джобс приема пост на съветник на тогавашния главен изпълнителен директор Gil Amelio. След седем месеца Amelio го няма и Джобс отново е начело на компанията.

Едно от първите неща които Джобс прави след като “поема юздите” е да уволни всички членове на борда на Apple освен двама. Подбраните от него заместници са Bill Campbell, тогавашен CEO на Intuit; Jerome York, бивш CFO на IBM, и дългогодишния приятел на Джобс, CEO на Oracle – Larry Ellison. Ellison напуска борда през 2002г. York почина през 2010г., а Campbell все още е директор.

$1 на година

Джобс също пренарежда изпълнителния екип, като “инсталира” технически ръководители от NeXT, които ще му помогнат да направлява стратегията на Apple през следващите години.

Джобс също намери талант и в Apple – родения в Англия Jonathan Ive който ръководи индустриалния дизайн.

Като доказателство, че не е там заради парите, а за да съживи Apple, Джобс настоява да получава заплата от $1 на година – заплащане което остава до края на кариерата му.

Милиардер

Богатството на Джобс е поне $6.7 милиарда към 6-ти Септември, според Bloomberg. Неговият дял от Дисни струва около $4.4 милиарда, a 5.5-те милиона акции от Apple струват около $2.1 милиарда. 138-те милиона акции на Дисни са му донесли поне $242 милиона преди данъчно облагане през 2006г, според данни на Bloomberg.

“Това е ключовото предимство на Apple – талантът” – казва Джобс през Март 2008 пред Комисията по сигурност и обмен. “Аз бях силно притеснен, че Apple може да претърпи големи загуби заради бизнес средата в която сме, и конкуренцията която е след нашите хора.”

Обратно в Apple

Когато Джобс се завърна в Apple през 1997г той все още е ценител на дизайна. Само че този път той демонстрира разбиране, че трябва да изиграе ходовете си внимателно. Той умъртви някой продуктови линии, спирайки проекти които са загуба на средства като например Newton личния дигитален асистент. Спря също Mac “clone” програмата, която позволява на други производители на хардуер да инсталират операционната система на Apple. Той нарича “clone” програмата “зле замислен ход” който орязва продажбите на хардуера на Apple.

“Ние винаги мислим за нови пазари на които да влезем” казва Джобс за списание BusinessWeek през 2004. “Но само казвайки не можеш да се концентрираш върху неща, които са наистина важни.”

Mac и iPod

Първият осезаем резултат от завръщането на Джобс беше iMac, който той представи в Flint Center в Купертино, Калифорния, през 1998. iMac не изглеждаше като никой друг компютър: подут, научнофантастичен, обвит с прозрачна пластмаса. Представянето му беше типичен Keynote на Джобс. iMac беше “красив”, “страхотен” и “наистина голяма работа”.

iMac се превръща в най-добре продавания десктоп компютър на Apple за всички времена, според компанията.

Софтуера има значение

Apple беше печеливша отново в края на 1998, и през следващото десетилетие създаде серия от блокбъстъри които стигнаха отвъд традиционните компютри. Медия плеъра iPod и iPhone бяха красиви предмети които палеха завистта на клиента в елегантните магазини на Apple, които обикновено бяха препълнени. Джобс махна “Computer” от името на компанията през 2007 по времето когато пуснаха iPhone.

Под контурите на дизайна на Ив прозират две по-малко очевидни достижения. Първото бе софтуера, който направи така, че всички тези устройства да функционират заедно.

Всичко бе свързано с една операционна система, OS X, чиито основи идват от работата на Теваниан в NeXT. Голямата сила на Apple идва от това, че е софтуерна компания, както Стив често казва.

На конференцията All Things D през 2007 Джобс казва “iPod е просто софтуер”. “Той е в красива кутийка, но е софтуер. Ако погледнете какво е Мак – това е OS X . Той е в красива кутия, но е OS X. И ако погледнете какво ще бъде iPhone, то отново ще е софтуер”.

Диагноза рак

Друго голямо постижение бе възможността на Джобс да създава хитове, като накара своите партньори да участват в това. За музикалният магазин iTunes, той не просто накара големите музикални лейбъли да продават своята музика през интернет, ами и да го направят на цена от 99 цента за песен.

Той убеди AT&T Inc. да модифицират мрежата си така, че да поддържа многобройните услуги, които iPhone предлага, като в замяна а това им предостави ексклузивни права да продават iPhone на американските купувачи.
Verizon Communications Inc започна разпространението на iPhone през февруари 2011г.

AT&Ts и Verizons искат да контролират софтуера, продукта, марката, цветовете, къде ще еклавиатурата, цената и разпространението, казва Зандер, бившият президент на Моторола, който си партнира с Джобс в ранният етап на развитие на музикален телефон. “Изведнъж идва Стив и казва на AT&T, вие получавате продукта но аз взимам марката, цветовете, софтуера, разпространението до голяма степен и ценообразуването”.

Следвай сърцето си

През 2004 Джобс казва, че му е поставена диагноза за рак на панкреаса.

След операция за премахване на злокачествен тумор, той си вземе месец за възстановяване и обявява че е победил рака. Няколко години изглеждаше наистина така. Бе по-слаб, което не бе изненада след това, през което премина. Един човек, който го познава добре споделя, че страха от рака не го е накарал да промени темпото, не го е убедил да прекара повече време със семейството си или да се свърже със стари приятели. Напротив, дори повече се е отдал на работата си.

През 2005 пред Станфорд Джобс обяснява, как близостта до смъртта го е мотивирала да продължи живота си.

Помнейки че ще умреш е най-добрия начин да избегнеш капана на мисленето, че имаш нещо за губене. “Ти вече си прецакан и няма причина да не следваш сърцето си”.

Настъпващ край

Външният вид на Джобс се промени осезаемо в началото на 2008г. Слаб и блед, техническите форуми започнаха да бълват коментари за това какво се случва.

Когато стъпи на сцената на събитията на Apple, Джобс се шегува за здравето си. През август същата година Блумбърг Нюз погрешка публикува негов некролог, на продуктово представяне месец по-късно, той цитира Марк Твен, казвайки че съобщенията за неговата смърт са силно преувеличени. На друго Apple събитие същата година, той показва слайд с неговото кръвно налягане.

През Януари 2009 Джобс казва, че загубата на теглото му е причинена от хормонален дисбаланс, а 9 дни по-късно започва петмесечен отпуск по медицински причини, предавайки управлението на Тим Кук.По-късно същата година претърпява трансплантация на черният дроб в Методистката университетска клиника в Мемфис.

Разкриване на болестта

Разкриванията на Apple – или по-скоро липсата на такива около здравето на Джобс стават причина за дебати сред инвеститорите и корпоративните експерти. Някой казват, е заради неговото здраве е в критична позиция успеха на компанията. Контра аргумента: Законите за поверителност не позволяват разкриване на здравословното му състояние.

Докато Джобс бе отпуска през тази година, Apple усети натиска на конкурентите от неочакван източник: Google. Гиганта чийто изпълнителен директор тогава – Ерик Шмидт бе в борда на директорите на Apple навлезе в бизнеса със смартфони със своята Android операционна система.

За разлика от iPhone, Андроид телефоните са произведени от няколко компании. Така iPhone – устройство от една компания с един софтуер, бе изправена срещу няколко производителя на телефони с един софтуер.

‘Световен отпечатък’

Когато през Юни Джобс се завръща, няколко Андроид устройства са на пазара. Шмидт напуска борда на директорите на Apple през август, признавайки че назрява напрежение между двете компании.

“Икономическият двигател построен от Стив, е вълнуващ по отношение на генерирането на средства, световна дистрибуция и разпространение”, казва Стив в интервю с Чарли Роуз след смъртта на Джобс. Това е просто една от големите американски истории.

През следващата година Джобс представи неговият продукт от друга епоха: iPad. Преди да бъде официално представен целият свят шумеше. Какъв ли ще бъде? Как ли ще изглежда? Какво ли ще прави? Само отбрана селекция от надарени разработчици и медийни компании имаха достъп до iPad преди неговото официално пускане и то при стриктни условия. Получателите трябваше да се съгласят да запазят устройствата свързани в стаи с затъмнени прозорци.

При представянето на продукта Джобс казва, че таблета ще бъде пуснат в продажба по-късно през годината, наричайки го “Магичен”. Публиката се съгласи: Епъл продадоха повече от 300 000 iPad-а в първият си ден, а в първите няколко месеца устройството придоби монополистичен дял на таблетния пазар, където компании водени от Microsoft се опитват да пробият десетилетия наред.

Друг велик продукт бе в магазините през 2010г. iPhone 4 се похвали със стъклен дисплей и гръб и метална лента по ръба. Имаше и камера, която е разположена отпред и позволява видеоконферентни разговори.

И ако iPhone бе предопределен от съдбата като успешен продукт, този път се получи бъг. Клиенти, които държат телефона по определен начин им прекъсват разговорите.

В началото Apple отричат да има нещо нередно и предполага че клиентите държат телефона неправилно.

През Юли Джобс сменя своята позиция. Извинява се на клиентите и предлага безплатни гумени калъфи “bumpers”, които пасват до металните ръбове на телефона, така че върха на пръстите да не пречи на антената.

Това недоразумение оказа малко влияние върху търсенето на iPhone. Apple продаде 1,7 милиона iPhone 4 през първите три дни от пускането си в продажба. До края на годината iPhone допринесе около 40% от приходите на компанията.

При представянето на новият MacBook Air през Октомври 2010, Джобс се появи и бе по-слаб от всякога. Три месеца по-късно, Джобс заяви, че излиза в отпуск за да се “фокусира върху здравето си”. “Обичам Apple толкова много и се надявам да се върна възможно най-скоро”, каза той.

За трети път от 2004 Кук поема ежедневните задачи. Той отговаряше за представянето на втората версия на iPad и представи услугата за съхранение на музика – iCloud. Пътува до Китай за да обсъди iPhone с China Mobile LTD, най-големия в страната мобилен оператор.

“След Джобс” Ера

Джобс обяви напускането си на 24 Август тази година. “Винаги съм казвал ако дойде ден, когато не мога да изпълнявам задълженията си и очакванията към мен, като CEO на Apple, първи ще ви уведомя”, казва Джобс в заявлението си. “За съжаление този ден дойде”.

В седмиците предшестващи неговото напускане, Джобс вече е бил под домашно лечение, твърди лице запознато с въпроса.

“Под ръководството на Стив Apple не само революционализира компютърната индустрия, но и трансформира начина по който света комуникира, играе, пазарува и работи” казва Франк Куатроне, Директор на Qatalyst Partners LLP. Инвестиционна банка от Силиконовата долина казва “В залата на славата на предприемачите той е учредител. Той е, и ще остане вдъхновение за света”

Кук застана начело за добро. Докато той овладяваше нарастващият списък от оперативни роли, включително производство, дистрибуция, продажби и потребителски услуги, той не демонстрира вкуса на Джобс към визията на продуктите.

Ив, Форстал, Шилер

В ерата след-Джобс, тази роля би била най-подходяща за главният продуктов дизайнер Ив, който участва активно в разработката на продуктите, включително iMac, iPod, iPhone и iPad.

Основната част от екипа се състои от Скот Форстал който е начело на екипа отговорен за iOS софтуера, на който са базирани iPhone и iPad, Филип Шилер, който е начело на продуктовия маркетинг, Боб Мансфилд, който оглавява разработката на Mac хардуера, и Главният финансист Питър Опенхаймер, който е натоварен със задачата да контролира над 75 милиарда щатски долара в брой и дългосрочни вложения.

Джобс остави компания с по-голяма пазарна стойност, от тази на Майкрософт и Делл взети заедно. Приходите на Apple достигат рекордните 65 милиарда долара през 2010, като анализаторите предсказват, че ще достигнат до 100 милиарда през 2011г.

Освен нарастващото търсене на iPhone и iPad, Apple разчита и на растеж в Китай. Освен това компанията скоро ще стартира с продажбата на iCloud, която ще позволи на потребителите да имат достъп до снимки, видео и друго съдържание от всеки Apple продукт.

‘Магично’ Мислене

Преди време, когато Джобс обяви напускането си, Apple бе добре устроена да посрещне предизвикателствата, включително Google заплахата. Това се дължи най-вече на факта, че имаха добре установена линия и виждане за продуктите, наложена от Джобс, казват анализаторите. Притеснението идва от това, дали компанията може да реализира продукти, които да променят представата ни за устройства, след като влиянието на Стив Джобс намалее.

“Света рядко вижда някой, който има такова мощно въздействие, както Стив имаше, ефекта от което ще се усеща още много поколения напред.”, казва Бил Гейтс след неговата смърт. “Стив и аз се срещнахме преди около 30 години и бяхме колеги, конкуренти и приятели през по-голямата част от живота ни.”

На конференцията AllThingsD през 2007, Гейтс казва “Какво ли не бих дал да имам вкуса на Стив. Начина по който прави нещата е просто по-различен, и знаете ли, мисля че е магически”.

Източник: http://www.bloomberg.com/

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *