Скот Форстал или малкия Стив Джобс

Business Week публикува задълбочен профил на Скот Форстал, Старши Вицепрезидент на iOS софтуера в Apple.

Описан като може би „най-добрия заместник на гласа на Стив Джобс“, Форстал, на 42, е начело на iOS, операционната система която движи мобилните устройства представляващи 70% от приходите на Apple.

„Той беше по-близък със Стив от всеки друг в компанията“ споделя Анди Милър, бивш ръководител на iAd. „Когато той каже нещо, хората слушат.“

По много причини Форстал е мини-Стив. Той е твърд мениджър обсебен от всеки детайл. Той има способността на Джобс да „преведе“ техническия жаргон на чист английски. Знае се, че харесва Mercedes-Benz SL55 AMG, сив, същата кола, която Джобс караше, и дори има своя „униформа“: черни обувки, дънки, черен пуловер с цип.

Форстал прилича на Стив по още една много важна причина: той може да бъде противоречива фигура. Той е спечелил силната лоялност и вярност на много от своите подчинени в компанията. В същото време, според няколко бивши служители на Apple, много ръководители от високо ниво в Apple са напуснали компанията заради трудностите в съвместната работа с Форстал. И това чувство не е ограничено само до колегите му мениджъри. Един бивш член на iOS екипа, старши инженер, разказва, че е напуснал Apple след като се е уморил да работи с Форстал, слушайки неговия рефрен „Стив не би харесал това.“

Още един интересен факт е, че според Business Week, Форстал може би е виновен за загубения прототип на iPhone 4. Изглежда именно Форстал е убедил Джобс да позволи на десетки инженери да разнасят прототипи за да тестват по-добре мрежовата свързаност.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *