homepod от novmac

Ревю на Apple HomePod – умният спийкър е наличен от НовМак

HomePod e не много голям, „умен“ спийкър – висок около педя, ако трябва да сме точни – малко над 17см. Той е впечатляващ смарт говорител с иновативен дизайн, който типично за Apple е зареден с технологии, включително 7 малки говорителчета тип „средни“ и „пищялки“, звучащи във всички посоки, 6 микрофона, сериозен А8 процесор познат от други Apple устройства и вграденият обърнат нагоре събуфер с „изстрелващ“ бас.

Сигурно сте любопитни какво е качеството на звука, който се възпроизвежда от HomePod – с две думи, страхотно е! Най-доброто аудио в този ценови клас без конкуренция. Затова няма да наблягаме именно на звуковите възможности, а на всичко останало – цялостното преживяване и какво значи да притежавате HomePod.

ПЪРВОНАЧАЛНА КОНФИГУРАЦИЯ

Ако имате iOS устройство – iPhone или iPad – е лесно и безпроблемно. Типично в стила на Apple и философията „то просто работи“. Нужно е единствено устройството ви да има инсталирани приложенията „Home“ и „Apple Music“.

И да, задължително е да имате iPhone или iPad. Ако все още не сте в Apple екосистемата и нямате интерес да се присъедините към нея, тогава HomePod може би не е за Вас.

Също толкова лесно е да конфигурирате два HomePod говорителя – отивате в Home приложението и „свързвате“ двата говорителя. Веднъж свързани, те „свирят“ великолепно стерео.

СЪДЪРЖАНИЕ

HomePod „приема“ музикално съдържание само от Apple Music или от друго устройство, което поддържа технологията AirPlay, включително iPhone, iPad, Apple TV, Mac или Уиндоус с iTunes. В краен случай, не е невъзможно ползването и с Android устройство.

Може да питате Siri за времето и актуалните новини, да управлявате домашни устройства свързани чрез HomeKit, да активирате таймери и напомняния (римайндъри), да си проверявате календара или да редактирате бележки, когато iOS устройството ви е наблизо.

КОНТРОЛ И УПРАВЛЕНИЕ

HomePod има само два физически „бутона“ за управление – в кавички, защото първото дори не е бутон, а е самият кабел за включване към захранване, който играе ролята и на контрол за включване / изключване. Второто е тъчскрийн панел, с помощта на който се управлява силата на звука, пауза и пускане на аудиото, както и преминаване към предишна или следваща песен. Освен стерео сетъпа, който както споменахме се случва в Home app-а, всичко останало се случва и управлява чрез гласови команди към Siri.

Упралвението чрез Siri работи добре – може би не перфектно, но достатъчно добре. Просто понякога Siri не чува добре командата и е нужно да се повтори, което е окей.

Трудно е да се сравни HomePod / Apple Music комбото с други подобни услуги, тъй като няма много такива на пазара, но със сигурност може да се каже, че ако сте свикнали с екосистемата на Apple, то безпроблемната и лесна интеграция ще ви допадне.

ПОВЕРИТЕЛНОСТ

Всички гласови команди се криптират преди да напуснат устройството (преди да бъдат изпратени до сървърите на Apple). Което е доста важно в днешно време, имайки предвид новоприети закони и регламенти от типа на GDPR.

Горното е особено важно с оглед на факта, че повечето други устройства, които приемат гласови команди (Amazon Echo? Google Nest/Home?) понякога изпращат данните до различни услуги и сървиси, чрез които се монетизират въпросните данни, включващи информация за вашите навици и предпочитания.

НЕВИДИМО СТЕРЕО

Може би най-хубавото нещо на HomePod – освен страхотния звук и политиката за поверителност на Apple – е лесното и незабележимо свързване. Веднъж конфигурирани две HomePod устройства, можете да ги изключите от контакта и да ги преместите където си искате – в други помещения в същото жилище или на съвсем друго място – и при следващото включване те са отново конфигурирани, „запознати“ и готови за работа в тандем.

Може да сравните това преживяване с която и да е 5.1 съраунд-саунд система, от тези които се продават във всеки магазин за електроника – с дебели, излишно дълги и заплетени кабели навсякъде.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ…

Скромната естетика на HomePod, цялостната лекота на използване, отличното качество на звука и не на последно място цената, са само част от предимствата на този страхотен малък, но учудващо силен, умен говорител. А това не може да се каже за всяка „подобрена“ и „иновативна“ електроника за дома, която е на пазара в момента. Ако имате устройство с iOS и обичате музика, препоръчваме ви HomePod.

Устройствата са с доставка в рамките на няколко дни след поръчка и в продажба от NovMac в два цвята – черен (всъщност – Space Gray) и бял. Очакваме скоро да имаме и демо модел за проба в нашия шоурум 😉

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *