Полезни клавишни комбинации за всички Mac потребители

Има много клавишни комбинации, които могат да улеснят всекидневните Ви действия. Ето част от най-известните и най-употребяваните:

Command-Space – Този шорткът отваря Spotlight, find-all, launch-all.

command-spacebar

Command-M – Тази комбинация ще минимизира отворените на екрана Ви прозорци в Dock-a.  Работи за всеки отворен прозорец било то уеб браузър, Finder или Skype.

Command-Delete – Можете да изтриете директно маркирани файлове без допълнително влачене в кошчето. А с комбинацията Commant-Shift-Delete изтривате цялото съдържание на кошчето.

Command-Shift-3, Command-Shift-4 – Така можете да направите скрийншот на целият Ви екран или само на избрана секция. При натискане на Command-Shift-4 курсора на мишката Ви ще се промени за да можете да зададете коя област искате да бъде снимана.

Control-Command-Shift-3, Control-Command-Shift-4 – С тази комбинация направеният скрийншот се появява директно в clipboard-а.

Command-P – Това е стара, но много полезна комбинация. Натискайки я принтирате настоящият документ, съдържание на уеб браузър, а ако сте във Finder може да не отваряте документа, а просто да го маркирате и натиснете Command-P, принтирането ще се стартира.

Command-N – Тази комбинация е приложима във Finder. Позволява Ви да отворите нов Finder прозорец, а Command-Shift-N да създадете нова папка.

command-shift-n

Command-Z – Един много полезен шорткът, отговарящ на Undo, особено в случай, че изтриете нещо по грешка. Така лесно можете да възстановите последно изтрит файл или да поправите допусната грешка във Photoshop, например. В зависимост от това в коя програма прилагате Command-Z, функцията може да бъде еднократна или многократна.

Spacebar – Единственият клавиш, който не е нужно да комбинирате с друг за да се възползвате от някоя функция. Във Finder при натискане върху файл ще активира QuickLook, в iTunes или QuickTime може да се използва за паузиране и стартиране на песни.

Command-Q – Деактивира всяка програма. Ако някоя програма блокира и не може да бъде затворена от червеният Х, използвайте тази клавишна комбинация за force quit.

Command-W – Ще затвори активният в момента прозорец/програма. Option-Command-W се използва за затваряне на всички активни програми.

Command-X, Command-C, Command-V – Cut, Copy, Past. Тези комбинации са най-често използвани при писане на текстове. За да не губите време в маркиране с мишката и използване на менютата, запомнете ги и ще Ви спестят много време.

Command-T – Отваря нов таб в браузъра Ви – Safari, Chrome, Firefox. В Chrome при натискане на Command-Shift-T ще се отворят всички наскоро затворени прозорци.

Command-F – Използва се за лесно и бързо намиране на файл, конкретна дума в текстов файл или уеб страница, например. При намерени няколко резултата, натискайки Space ще Ви покаже къде се намира следващият резултат от търсенето.

Command-Shift-A, Command-Shift-U, Command-Shift-D, Command-Shift-H – Във Finder отговарят на определени папки – Applications, Utilities, Desktop, Home. Така се улеснява навигацията между тях.

command-a-d-u

Command-H, Command-Option-H – Ако искате бързо да скриете активният Ви прозорец, с натискането на Command-H той се скрива. Command-Option-H ще скрие всички останали и ще бъде видим само този, който е отворен най-отпред.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *