Transparent-glass-keycaps-for-greater-keyboard-durability

Нов патент на Apple описва прозрачни бутони за по-голяма издръжливост на клавиатурата

В заявка за патент на Apple е описано как прозрачните бутони могат да се използват за подобряване на издръжливостта на клавиатурата на MacBook серията.

Патентът признава трудностите, на база опита фирмата за проектиране на клавиатура, която да е тънка и издръжлива …

Приятният външен вид на електронно устройство често е трудно да се съчетае с търсенето на пазара на усъвършенствана функционалност, подобрена издръжливост и понижена дебелина и тегло. Някои естетически приятни материали може да не са достатъчно трайни, за да бъдат включени в корпуса на устройството или други компоненти, а други естетически приятни материали могат да пречат на усъвършенстваната функционалност на електронното устройство. Някои естетични материали са крехки, твърди или трудни за производство в ключодържатели с желани характеристики на повърхността.

Дългогодишен проблем с клавиатурите е, че отпечатаните символи обикновено се износват с течение на времето. Заявката за патент описва начин за напълно избягване на това, като има обърнати глифове на клавиатурата под повърхността, така че светлината да свети през прозрачната повърхност.

Един аспект на настоящото разкритие се отнася до капачка за клавиатура, която включва тялото на клавиш, съдържащо горна външна повърхност. Ключовото е, че тяло може да съдържа друго прозрачно тяло с дънна повърхност, светло-блокиращ материал, прикрепен към долната повърхност на прозрачното тяло, със светло-блокиращ материал, определящ форма на глифа, и носещо тяло, направено да поддържа прозрачното тяло и светло блокиращия материал.

В някои случаи прозрачното тяло може да съдържа стъклен материал, носещото тяло може да съдържа полимерен материал, а светло-блокиращият материал може да съдържа непрозрачен слой, разположен между стъкления и полимерния материал. Прозрачното тяло може да съдържа прозрачен полимерен материал, а горната външна повърхност може също да съдържа вдлъбна. Тази вдлъбната може да бъде по същество цилиндрично или сферично вдлъбната.

Резултатът, казва Apple, би бил клавиатури, които са много тънки, но изключително издръжливи.

Тези клавиатури могат да се полезни с това, че са тънки, леки и издръжливи. Стъкла, прозрачна керамика (например сапфир), прозрачни полимери и подобни материали могат да бъдат използвани върху повърхността на капачките на бутоните за постигане на тези цели. Когато се използват за въвеждане на повърхности или други сензорни интерфейси, тези материали могат да бъдат трайни и трудно да се надраскат, дори когато са подложени на милиони цикли на употреба. Те могат да бъдат направени тънки, като все още имат висока твърдост и коравина, така че бутоните с тези материали могат да бъдат направени тънки, като все още са устойчиви на огъване при натиск. Прозрачността или полупрозрачността им също могат да бъдат полезни при клавиатури с клавиши, които са осветени или странично осветени, тъй като те могат да прехвърлят, отразяват или разпространяват светлината. Повърхностите им могат да бъдат изгладени и полирани и могат да устоят на надраскване или други дефекти.

Първоначално Apple преодоля проблемите с клавиатурите с т.нар. механизъм „пеперуда“, които въведе в опит да направи MacBook серията по-тънка, преди да предложи сервизна програма за тях, опитвайки подобрени материали, които не разрешиха проблема – и в крайна сметка се отказа от дизайна в полза на т.нар. механизъм „ножица“ – известен от преди и представен като  ново поколение механизъм, първоначално монтиран на 16-инчовия MacBook Pro от 2019. По-нататъшното подобряване на издръжливостта на клавиатурата със сигурност е добра посока.

 

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *