New US Patent for Touchpad for Macbook

Нов патент за MacBook разкрива интерактивен тъчпад с голям размер

Най-новия патент за Macbook Pro ни кара да се замислим върху това как Apple ще „преоткрие“ тъчпада при преносимите компютри.

Следващия Macbook Pro може да стане бъде съществено различен. Apple не реализира до сега MacBook с тъч дисплей, но какво ще стане, ако цялото пространство под клавиатурата бъде гигантски тъчпад?

Това е най-новият слух за Macbook Pro, който идва от заявка за патент на Apple озаглавен „Динамична входна повърхност за електронни устройства“.

След прегледаме описанието в реалния патент, нещата звучат малко по-сложно: „Частично гъвкава метална контактна част“ определеща област за въвеждане с допир или жестове, както и „група индикатори“, които „може да са дупки … може да бъдат избирателно осветени“.

Макар това да е объркващо, смисъл добавя уточнението, че размерът на зоната за въвеждане – известна също като функционален тъчпад – може да се променя. Патентът отбелязва, че „областта за въвеждане може да бъде динамично променяна.“

United States Patent and Trademark Office
United States Patent and Trademark Office

Тази последна част от описанието представя как Apple планира да се справи с нуждата от подпора на китките. Може да се очаква, че не цялата област ще бъде винаги активна и ще се осигури възможност за област под клавиатурата за почивка на китките, както при всички лаптопи. В патента също научаваме, че модулите за откриване на допир могат да се използват за предотвратяване на определени видове взаимодействие, което е необходимо за деактивиране на областите.

Всички чакаме Macbook Pro да получи революционно и гигантско преобразяване, дизайнът му бавно застарява. Asus, например, експериментира с гигантски интерактивни сензорни екрани над клавиатурата в своите лаптопи ZenBook Pro. Макар поставянето на сензорния екран над клавиатурата да има по-смисъл, той премахва пространството за китките на ръцете, правейки нещата ергономично недомислени.

Разбира се това е само патент, технологичните гиганти и в частност Apple, редовно кандидатстват с патенти, които не винаги намират приложение в продуктите им, много често мотива за регистрация на патент е намерението да блокират конкурентите да реализират същата идея в бъдеще 😁.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *