Новите iMac

В началото на месец март Apple завършиха ъпдейтите на MacPro, iMac и Mac Mini линиите, с което ни представят увеличение на скоростта, някои интересни нововъведения, като едно от най-значимите е Nvidia 9400 видеокартата.

Днес ще представим опита ни от няколко седмици с новия iMac 24” и първите ни впечатления.

Конфигурацията, която използваме е с 2.66 Ghz Core 2 Duo процесор. Същия се използваше и на предходния модел. Съществена разлика идва обаче от удвоеният хард диск на модела – 640 GB. Паметта е също удвоена, предишния 24” модел беше с 2 GB 800 MHz DDR 2, сега новия iMac 24” идва с 4GB 1066MHz DDR 3 рам. Както и всички наскоро реализирани Apple продукти – новия iMac няма FireWire 400 порт, вместо това разчита на FireWire 800 за периферни връзки и употреба в Target Disk Mode.

1 GB Ethernet, 4 USB  порта, за които специалистите от Apple поясняват, че оперират на два контролера, което позволява да се избегнат предупрежденията за недостатъчно токово захранване, при свързване на повече периферни устройства. В iMac – a са вградени стерео колони, жак за слушалки и audio – line in жак.

Wireless свързаността се осъществява чрез Bluetooth 2.1 + EDR и 802.11n Wi-Fi networking. Всички iMac от новата серия се произвеждат серийно със SuperDrive, което означава, че могат да четат и пишат CD- та и DVD – та.

До тук със спецификациите на компютъра – те никога не могат да разкажат цялата история на един компютър. За това – ще разкажем малко и за преживяванията и опита, които изпитахме използвайки новия iMac24”.

За няма и месец употреба установихме, че този продукт на Apple е солидна система с голям, красив екран на цена, която го прави доста атрактивна покупка. Първото нещо, което прави впечатление когато извадиш компютъра от кутията, е че инсталирането и setup-а на компютъра са все така лесни и опростени, не е нужно да си технически гений за да се справиш сам със задачата, за разлика от други операционни системи.

Например моите предпочитания и настройки за всички приложения, пароли, контакти, календар, имейл акаунти, бележки и bookmarks   се прехвърлиха автоматично, веднага щом вкарах Mobile Me имейл и парола в панела, който Mac OS поддържа за потребители на програмата. Тези, които не са клиенти на Mobile Me, могат да разчитат на “Mac асистент за настройките”, който ще улесни прехвърлянето на файлове и настройки от ползвания до момента Mac или от машината на времето (Time Machine).

Макар че дизайна не е тотално променен, все още изглежда модерен и свеж, спрямо останалите на пазара. Специалистите от Apple сигурно са повлияни от визията на iMac и като са го видяли са казали – трябва да имаме такъв unibody компютър и в преносим вариант, вероятно така е възникнала новата серия на unibody преносимите компютри.
Очевидно големия, лъскав екран доминира в дизайна на компютъра. На някой хора решението на Apple да премине на glossy екрани,  не им допада, тъй като смятат че екрана отразява прекалено много всичко наоколо.

Ние нямаме против glossy екраните, даже напротив – предпочитаме ги, тъй като отразяват светлината и правят работното пространство на екрана по-светло. Трябва да се вземе под внимание и факта, че почти всички компютри вече се предлагат с такъв екран, нормално е щом пазара го изисква, то да се предлага и от Apple.

За да проследим и поведението на iMac – а, проведохме и серия тестове на видео разговори. С 24 инчовия дисплей – това е продукта, който всеки фотограф или дизайнер би имал нужда. В полза на това – направихме сравнение с 15 инчов MacBook Pro – любимия и най-използван до момента от всички дизайнери и фотографи, което само потвърди тази теория. Както отбелязохме по-рано – една от най-значимите промени е включването на Nvidia видеокартите. На пръв поглед, допълнението може да не изглежда особено значимо, но реално с това приключва преминаването на Apple компютрите към пълна Mac OS X Snow Leopard съвместимост. Snow Leopard е името на Mac OS 10.6, който се очаква да излезе тази година.

С тези последни хардуерни ъпдейти Apple повишават стойността на цялата iMac линия. Все пак очаква се с излизането на Snow Leopard да се повиши допълнително тяхната производителност, така че закупувайки от новите iMac ще получите много добър продукт, актуален за дълъг период от време.

Няколко пъти споменахме добрата цена на iMac 24” – към днешна дата, можете да поръчате на супер цена от 2801.17 лв.

Другите модели от новата iMac линия можете да прегледате от оторизирания Apple дилър за България, където ще намерите и промоционални цени на налични модели от предходната серия. Можете да закупите всички Apple продукти от нашия онлайн магазин Нов Мак.

Телефон за повече информация е 02/439 09 90.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *