Magic Keyboard iPad Pro

Новата Magic Keyboard на Apple променя начина на работа с Вашия iPad Pro

Въпреки, че Magic Keyboard не е много евтино допълнение към iPad Pro, интереса към нея е съществен и всички очакваме с нетърпение първите доставки. Цените за Magic Keyboard започват от 695 лв. за 11-инчовия iPad Pro и 816 лв. за 12,9-инчовия iPad Pro.

Много потребители на iPad се стремят да заменят своя основен компютър (преносим или настолен) с iPad. До сега, без поддръжка на мишката и клавиатура, iPad винаги е бил второстепенно устройство използвано съобразно своята портативност и удобен интерфейс, но нищо повече.

Mного приложения за iPad Pro все още не са оптимизирани да работят с новият тракпад, което разбира се е временно състояние поради това, че разработчиците бързо ще актулизират приложенията с навлизането на пазара на Magic Keyboard за iPad Pro.

С въвеждането от Apple на новата Magic Keyboard за iPad Pro настъпва и промяна във възможностите за потребителите. Magic Keyboard e съвместим с последните поколения на таблетите от висок клас на Apple и дава възможност те да бъдат използвани като традиционен преносим компютър.

Microsoft спечели аргументацията върху форматните фактори тук. Той продава своите Surface компютри от 2012 г. с пълни клавиатури, тракпад и подвижни екрани и насърчава партньори като Dell да направят същото.
Първоначално Apple постави фокуса си върху touch interface, като дълго време дори не се предлагаше клавиатура като разширение. Докато през 2016 г. беше представена Smart Keyboard за iPad.
Apple достигна до идеята, която Microsoft развива от 2012 с Microsoft Surface. Обективната реалност е, че „хибридните“ таблети са заместител на преносимите компютри и потребителите имат нужда от тях.

Проблемът с Microsoft Surface и други „хибридни“ таблети е, че те използват пълна версия на Windows. Много от приложенията там не са оптимизирани за touch interface, който е наличен и в Surface, докато iPad няма такъв проблем.

 

 

 

 

 

 

 

 

Предишните клавиатури на iPad като Smart Keyboard на Apple имат меки бутони вместо клавиши – те са чудесни за писане на текст и създаване на по-дълги имейли, но много от потребителите довършваха финалните щрихи с техните Mac или PC компютри.

Новата Magic Keyboard има истински клавиши, които са почти същите, като тези използвани в последното поколение Macbook Pro 16″ и MacBook Air. Също така вече има и подсветка на клавишите. За първи път към клавиатурата за iPad Pro е наличен и вграден тракпад за по-прецизен избор на текст или работа с приложения.

Какво трябва да знаете

 

 

 

 

 

 

 

 

„Вълшебната“ клавиатура e наистина удобна за писане. Клавишите не са толкова меки, колкото предишната „смарт“ клавиатура на Apple. Те са пластмасови, с истинско потъване и ход, когато ги натискате. При 12,9-инчовите има малко повече пространство между клавишите и самите клавиши са по-големи в сравнение с 11-инчовата версия.

Тракпадът е доста полезен и удобен. Той е по-малък, отколкото тези вграждани в MacBook Air и Macbook Pro, но има достатъчно място за придвижване на показателя, без преместването на пръста Ви да изчерпва пространството и да достига до краищата.

Жестовете с три пръста бързо превключват между приложенията. Клавиатура спомага и за по-добрата производителност на потребителя – има много бързи комбинации (просто задръжате Cmd клавиша във всяко приложение за да научите какви са те) в зависимост от приложението, което използвате.

 

 

 

 

 

 

 

 

На клавишите имат подсветка, която се настройва в зависимост от това колко светла е стаята (използва същия сензор, вграден в iPad, който контролира автоматичната яркост). Това също е надграждане спрямо старата Smart Keyboard, която няма такова осветление, което да улесни виждането на клавишите в тъмното.

Комбинацията от iPad Pro и Magic Keyboard създава уверено усещане за използване на преносим компютър. IPad Pro и Magic Keybaord се свързват с помощта на Smart Connector на Apple. Свързването между клавиатурата и iPad Pro е устойчиво и надежно, позволява да наклоните iPad Pro и да промените наклона и ъгъла на видимост към екрана.

Зареждането на iPad Pro е осигурено през USB-C порт наличен отстрани на клавиатурата. Това е по-удобно от това да свържете кабела от стандартно разположения куплунг отстрани на iPad Pro. Това напомня на начина по който свързвате към зареждане преносим компютър.

Какво не е перфектно?

 

 

 

 

 

 

 

 

Важно е да знаете, че Magic Keyboard работи само с по-новите модели от 2018 г. и 2020 г. на iPad Pro – и не се поддържа при по-старите и бюджетни версии на iPad.

Самата клавиатура не е перфектна от гледна точка на това, че не съдържа реда с функционални клавиши, като тези за пауза при възпроизвеждане на музика, регулиране на яркостта на подсветката на екрана или клавишите за промяна на силата на звука. Всички тези биха били полезни или може би са част от изградените вече навици при използване на Mac OS, като това не би създало неудобство за новите потребители на iPad OS или тези потребители, които нормално не използват Mac.

Някои приложения работят много добре. Apple Notes, например, автоматично ще промени курсура на мишката да не е стрелка, а да бъде курсор когато се прави избор и редактиране на текст.

Поради факта, че все още много приложения не са адаптирани към новата Magic Keyboard, в някои от тях е по-трудно да изберете текст – примерно в Microsoft Word за iPad OS.

В близко бъдеще може да се очаква дори игрите налични за iPad OS да бъдат адаптирани и да поддържат клавиатурата, което ще допълни усещането за използване на преносим компютър, въпреки че като цяло touch interface и разработените за него игри имат своето уникално потребителско преживяване и усещане.

 

 

 

 

 

 

 

 

Клавиатурата добавя относително тегло към iPad Pro когато е свързана. Много потребителите закупуват iPad Pro, защото те са леки и преносими, като клавиатурата приблизително удвоява теглото на iPad Pro – с нея iPad Pro тежи приблизително толкова, колкото MacBook Air.

Най-вероятно в следваща версия на Magic Keyboard ще се намери място където да се поставя Apple Pencil, когато той не се използва. В момента Apple Pencil може да бъде прикрепен към горната част на iPad Pro, но би било хубаво, ако има малка област отстрани, така че Apple Pencil да бъде прибран, когато „затворите“ iPad Pro. Подобно решение е приложено в Microsoft Surface Pro.

В момента милиони хора променят начина си на работа, това дава нови възможностти за използването на iPad Pro в ежедневието. В следващите месеци, когато Magic Keyboard ще стане по-масова сред потребителите на iPad Pro ще се създадат и нови приложения, които да осмислят превръщането на вашия iPad Pro в по-ефективен работен компютър и ние вярваме, че това ще ви хареса.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *