Новата версия macOS се казва High Sierra

Apple представи нова версия на операционната система за Mac компютри, наречена macOS High Sierra. Новата версия е достъпна за разработчици още днес (developer beta), а по-късно този месец ще бъде пусната и публична бета (достъпна за всички след регистрация). Финалната версия на операционната система ще бъде пусната безплатно през есента.

Ъпдейта на macOS Sierra обещава да бъде по-бърз, по-сигурен, а приложенията работещи с него да заемат по-малко място. До голяма степен това ще се дължи на новата файлова система „Apple File System“ (APFS), която заменя вече остарялата „Hierarchical File System“ (HFS). Apple твърди, че новата файлова система ще бъде по-стабилна и много по-бърза.

От гледна точка на производителността – JavaScript в новото Safari ще бъде с 80% по-бърз от Chrome. Safari на macOS High Sierra ще получи също и някой ъпгрейди за сигурността. Браузърът ще използва машинно обучение за да идентифицира и блокира рекламни тракери – следенето в интернет с цел по-точно таргетиране на (много често) нежелани реклами. Освен това Сафари ще блокира видеа, които стартират автоматично. Mail приложението пък ще заема 35% по-малко място отколкото до сега.

Програмата Photos също ще бъде обновена – Apple ще я превърне от програма за управление на библитеката ви от снимки в нещо по-скоро приличащо на Photoshop. Освен това търсенето в снимките също трябва да става доста по-лесно и бързо.

Apple обяви също нова версия на графичната си технология Metal, което означава, че всичко графично трябва да работи по-бързо и да изглежда по-добре. Новата версия – Metal 2 – също предлага много възможности за разработка и поддръжка на VR технология – нещо което Apple демонстрира на сцената в кратко Star Wars демо, включващо самия Дарт Вейдър.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *