Новата версия iOS 14

iOS 14 – стъпка напред в развитието на мобилната операционна система на Apple. iOS 14 е с Home Screen Widgets, App Library, App Clips, обновено Messages приложение и много други. Тази версия създава ново усещане при употреба, започвайки още от хоум екрана – красив, обновен дизайн, App Library приложение автоматично организиращо Вашите приложения по категории, App Clips, които са лесно откриваеми и с бърз достъп, и много други правейки iPhone още по-мощен и лесен за употреба.

Хоум екрана може да бъде къстъмизиран за работа, пътувания, спорт, забавления и други интереси. В края на екрана се намира App Library – ново пространство автоматично организиращо приложенията във ваша полза за по-лесно намиране и употреба. Потребителя може да избира колко Home Screen страници да се показват и лесно да крие страници за бърз достъп през App Library.

Входящите обаждания, било то стандартни или през FaceTime, както и Siri, са с нов компактен дизайн, който позволява на потребителя да остане на съдържанието, което преглежда, при получаване на обаждане. С Picture-in-Picture, потребителя може да гледа видео например, и да приеме или отхвърли обаждане докато е на екрана на видеото.

Нов начин да използвате приложения с App Clip
В App Clip се свързват определени продукти и приложения, и се зареждат за секунди при определени условия за да завършите дадена задача, като да наемете скутер, да си поръчате кафе, или да платите за паркинг. Те могат да бъдат достъпени бързо чрез сканиране с новия Apple-разработен App Clip код, или през NFS тагове и QR кодове, споделени в Messages или от Safari.

Messages се използва за основна комуникация с Вашите приятели и роднини, а вече е още по-лесно да маркирате най-важните съобщения. Можете да маркирате дадено съобщение и то да остане най-горе в списъка за да не го търсите. Добавени са и нови опции за като добавяне на снимка към групови съобщения, забавни нови Memoji опции и други.

Новата опция на Maps за задаване на маршрут с колело, Ви дава възможност да стигнете бързо до желаната дестинация като същевременно да се насладите на околната среда. Приложението пресмята колко натоварени са улиците и дали има стълби по маршрута Ви. Ако сте с електрически велосипед, приложението пресмята маршрута спрямо заряда на превозното средство и ако е необходимо, включва в маршрута и спирка за зареждане. Guides Ви предлага списък с интересни места за посещение, изготвен от сигурни източници. Това е страхотен начин да откриете нови ресторанти, популярни забележителности и атракции и други.

Подобрения в сигурността и повече контрол на личните Ви данни.
Всички приложения ще бъдат с обновена политика за засичане на местоположение. По-късно тази година, App Store ще публикува информация предоставена от разработчиците на приложенията, какви лични данни ще изисква приложението за да са информирани потребителите още преди да го изтеглят и инсталират на устройствата си. Ще бъде добавена и допълнителна опция, при която потребителите могат да избират да споделят в Apple акаунта си приблизително местоположение, вместо точно такова и то да бъде споделяно в приложенията. По този начин потребителите ще бъдат по-защитени. Отделно потребителите ще имат по-добра яснота при споделяне на достъп до камера и микрофон, изисквани от някои приложения.

iOS 14 е достъпна за разработчици на следният адрес: developer.apple.com, а бета версията за потребители ще можете да изтеглите от месец юли на адрес: beta.apple.com. Официалната версия на софтуера за всички потребители ще бъде разпространена през есента и ще се поддържа от iPhone 6S и по-нови модели.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *